Vandaag, op 6 juni, zal mijn Facebook pagina door Facebook omgezet worden naar de nieuwe lay-out. Ik wist dat het er aan zat te komen, de aankondiging kwam al op 10 maart van Facebook. In hoofdstuk 1 van mijn boek “Facebook voor ondernemers” heb ik deze aankondiging ook meegenomen. Het kan bij sommige pagina’s wat langer duren, bij de een gaat het sneller dan de ander, maar het ziet er naar uit dat deze keer de uitrol vrij snel gaat. In deze blog zal ik laten zien wat er aangepast is en waar bepaalde functies nu te vinden zijn. Inhoudelijk is alles vrijwel het zelfde gebleven, alleen de locatie van een aantal opties en functies is aangepast. 

Oude vs nieuwe lay out Facebook pagina

Hieronder benoem ik punt voor punt de veranderingen in de nieuwe lay-out van je Facebook pagina. Klik op het item dat je wilt lezen, dan kom je vanzelf op desbetreffend onderwerp uit.

Oude lay-out vs nieuwe lay-out

Oude lay-out:

facebook voor ondernemers

Nieuwe lay-out:

facebook voor ondernemers

>Van 2 update kolommen naar 1 kolom

Toen een jaar of 2 geleden de Facebook pagina’s, maar ook de persoonlijke profielen, een nieuwe lay-out kregen, was er veel gemopper over de dubbele kolom met updates. “Onoverzichtelijk”, “niet te volgen”, men vond het geen verbetering. Facebook heeft geluisterd naar haar gebruikers en heeft het persoonlijke profiel als eerste een metamorfose gegeven en de single kolom weer terug gezet. En nu dus ook de Facebook pagina. Altijd weer even wennen, maar ik denk met de tijd wel beter.

2 kolommen:

facebook voor ondernemers

1 kolom: facebook voor ondernemers

Pagina informatie bijwerken

Deze button is geheel verdwenen.

facebook voor ondernemers

Wil je nu je pagina informatie bijwerken in de nieuwe lay-out, dan is de snelste manier door op “info” te klikken. In het veld dat volgt kun je per onderdeel op het potloodje klikken om het aan te passen. facebook voor ondernemers

Vond je eerst je info links onder je profiel foto terug:

facebook voor ondernemers

Staat hij nu een stuk naar onderen, onder je onderdeel “personen”. De onderdelen in de linkerkantlijn kunnen zelf ingedeeld worden, behalve deze twee, zij staan vast. facebook voor ondernemers

Applicaties

Een grote verandering is de afdeling “applicaties”. Hingen ze eerst pontificaal rechts onder je omslagfoto, hebben ze nu een versnipperde plek gekregen.
Zo zag het er eerst uit:

facebook voor ondernemers

Nu staan ze in je linker kantlijn (plek kun je zelf kiezen, ze kunnen alleen niet meer bovenaan staan).

facebook voor ondernemers

Applicaties beheren

Wat opvalt is dat de “standaard” applicaties zoals “foto’s”, “vindikleuks” en “evenementen” hier niet meer terug te vinden zijn. Ook kun je op deze plek de applicaties niet beheren. Het beheer zit bovenin, onder je omslagfoto, onder “meer”.

 

facebook voor ondernemers

 

Je kunt hier zelf de onderdelen slepen om te rangschikken:facebook voor ondernemers

Ook vind je onder “meer” je “Evenementen” terug  en je “vind ik leuks” die ook weer links onder je profielfoto en recensie sterren staan.

facebook voor ondernemers

Klik je op “vind ik leuks”, dan vind je meer informatie over je nieuwe fans, namelijk met hoeveel ze zijn toegenomen en het percentage dat je gedaald of gestegen bent. Ook zie ik dat mijn fans het meest uit Amsterdam komen en tussen de 35 en 44 jaar zijn.

facebook voor ondernemers

Wil je je “evenementen” bijvoorbeeld meer naar voren halen, dan kun je dat doen door “Tabbladen beheren ” te klikken onder “meer”. In dat geval kun je je applicaties schuiven en een prominentere plek geven. Tijdlijn en info kun je niet aanpassen.

facebook evenementen weg

Instellingen applicaties

Wil je de instellingen van je applicaties beheren, dan moet je even dieper graven. Je vindt deze terug in je instellingen boven in je pagina. Klik op “Apps” in het linker menu en je krijgt je applicaties te zien. Je ziet tevens daaronder “instellingen bewerken”.

applicaties beheren facebook

Wil je bijvoorbeeld niet dat het bij het plaatsen van evenementen deze op je prikbord terecht komen, dan kun je dat hier onder andere instellen (handig als je er een aantal tegelijk invoert en niet je fans wilt overspoelen met evenementen).

evenementen instellingen facebook

Recensie schrijven

In de oude lay-out stonden de recensies rechts op je pagina en kon je direct daar ook de recensies zien én schrijven.

facebook recensies

Nu staan ze in je  linker kolom, maar het schrijven moet je ergens anders doen. Klik op de drie puntjes, naast “bericht” en je ziet de bovenste optie “recensie schrijven” verschijnen.

facebook recensies

Het gemiddelde van de recensie sterren staan weer ergens anders, deze zie je direct onder je profiel foto. Als je er op gaat staan dan kun je zien hoeveel stemmen met hoeveel sterren je hebt gekregen.

facebook recensies

Berichten van anderen

De berichten afkomstig van anderen vond je altijd terug in de rechterkolom van je pagina.
facebook voor ondernemers

Deze is verschoven naar de linker kolom. Ook dit onderdeel kun je een plek geven die je zelf het beste acht.

facebook voor ondernemers

Administratiepanel

De naam “administratiepanel” lijkt verdwenen. De opties bestaan allemaal wel nog, ze hebben alleen een andere plek gekregen. Zo zag het er eerst uit:

facebook voor ondernemers

En nu  ziet het er zo uit. Een onderverdeling in “pagina”, “activiteit”, “statistieken”, instellingen”, “publiek uitbreiden” en “help”:

facebook voor ondernemers

Meldingen, berichten en geplande updates

Onder Activiteit vind je nu je meldingen terug, privé berichten en je geplande updates.

facebook meldingen en berichten

 

Deze kun je ook, nog makkelijker, terug vinden rechts van je omslagfoto.

facebook berichten inplannen

Statistieken en advertentiebeheer

Onder statistieken vind je de statistieken terug zoals ze als vanouds waren. Je advertenties vind je terug onder ‘advertentiebeheer gebruiken” en die zit nog steeds verstopt. In de nieuwe lay-out onder “publiek uitbreiden”.

 

facebook voor ondernemers

Instellingen Facebook pagina

Onder de instellingen vind je alle functies terug die eerst onder “pagina” bewerken” stonden. Bijvoorbeeld “geblokkeerde gebruikers weergeven”:

facebook voor ondernemers

Onder deze optie vond en vind je ook de personen terug die op de “vind ik leuk” button hebben geklikt. Let op, je ziet alleen degenen die dit in hun eigen instellingen ook zichtbaar hebben gemaakt.

facebook voor ondernemers

 

Alle overige opties vind je terug in de linker kantlijn en zijn het zelfde. facebook voor ondernemers

Hoogtepunt

Het hoogtepunt zoals het bestond is verdwenen. Je kon voorheen een foto over je pagina breed trekken. Dit is nu met één kolom niet meer nodig en Facebook past je plaatje vanzelf aan als het niet past.

facebook hoogtepunt

Er is echter nog wel een mogelijkheid om je post hoogtepunt te maken. Wat hier nu met de nieuwe lay out het nut van is ben ik nog niet achter eerlijk gezegd. Je kunt je post daarnaast ook nog steeds vastzetten, dan blijft deze 7 dagen bovenaan je pagina staan.

Facebook voor ondernemers

Ben je ZZPer, MKBer, retailer, DJ of artiest? Mijn boek ‘Facebook voor ondernemers‘ is vorige week uitgekomen, een mooie handleiding, speciaal geschreven voor jou! Geheel in kleur met duidelijke stappen hoe je je Facebook pagina succesvol maakt. Ik zou zeggen, bestel hem snel en zorg dat ook jij succes haalt uit je Facebook pagina.

facebook voor zzper