Je zal maar voor jezelf willen beginnen als Freelancer. De aanvragen van opdrachtgevers liggen klaar, na maanden voorbereiding sta je vol enthousiasme te trappelen om te beginnen. Je vraagt een Verklaring Arbeids Relatie (VAR) aan omdat dat door je opdrachtgevers geëist wordt. “Geen probleem” zegt iedereen om me heen, slechts een formuliertje online invullen en het is zó geregeld. Nou, dat mag bij anderen zo zijn, bij mij is het een lang drama wat me nu zelfs mijn opdrachten kan gaan kosten….

var verklaring

Voor mezelf begonnen
Begin april dit jaar heb ik de knoop doorgehakt. Na jarenlang loonslaaf gespeeld te hebben, confrontaties met misplaatste managers, zeurende collega’s en de onbegrijpelijke 9 tot 5 mentaliteit, was ik klaar met het kantoorleven. Door de crisis was ik toch al mijn baan kwijt geraakt en eigenlijk was dit de laatste zet die ik nodig had. Ik wilde nu echt voor mezelf beginnen.

Na onderzoeken, heel veel lezen, webinars, seminars, netwerkborrels bijwonen en een en ander uitproberen middels freelance opdrachten, had ik het gevonden. Social Media was al lang een hobby en een passie van me, waarom niet mijn werk daarvan maken? Een heerlijke dynamische wereld die constant in beweging is, chaotisch, hectisch, altijd onvoorspelbaar. Ik kreeg het aanbod om Social Media trainingen te gaan geven en ook kon ik via een bemiddelaar tijdelijk aan de slag om voor een nieuw bedrijf de hele online marketing op te zetten. Geweldige start en met een grote berg enthousiasme ben ik begonnen. De VAR aanvraag was half mei al aangevraagd, moest geen probleem zijn….. dacht ik.

Onjuiste VAR verklaring
Toen kreeg ik de VAR verklaring opgestuurd. Een VAR ROW, Resultaat Overige Werkzaamheden. Ik had niets aan een ROW…ik had een WUO, Winst Uit Onderneming, nodig. Ik heb daarop een bezwaarschrift gestuurd aan de belastingdienst met mijn verzoek de VAR alsnog om te zetten. Ondertussen begreep ik van mijn omgeving, waaronder ook boekhouders, dat het waarschijnlijk lag aan de ingevulde vragenlijst. Na het doornemen ervan bleek ik waarschijnlijk 2 vragen “verkeerd” ingevuld te hebben uit onwetendheid en onervarenheid. “Gewoon opnieuw aanvragen, komt goed” kreeg ik als advies. Dat heb ik gedaan, maar ik hoorde niets en ontving ook niets….

Bezwaarschrift
Wel kwam het antwoord op mijn bezwaarschrift. Met daarin ten eerste de melding dat de inspecteur de beslistermijn met 6 weken eenzijdig kon verlengen en daarmee dus uit kon stellen tot 21 september 2011. Meneer vond tevens mijn motivatie niet voldoende. Dat wil zeggen dat hij vindt dat ik niet kan aantonen echt zelfstandige te zijn. Bijgesloten zaten 17 uitvoerige vragen over van alles en nog wat met ook het verzoek allerlei zaken op te sturen zoals contracten, reclamemateriaal en visitekaartjes.

De klok tikt verder
Dit alles heb ik, voor zover mogelijk, begin juli opgestuurd. Ik zit nu dus vol ongeduld te wachten op de beslissing. Het is leuk dat de belasting zo’n beslissing uit kan stellen, mijn opdrachtgever wacht daar niet op. Ik heb afgelopen tijd 3x contact gehad met de inspecteurs, maar het enige wat ik te horen krijg is hoe het allemaal in elkaar steekt en dat ik geduld moest hebben. Ik was namelijk niet een groenteboer die een pandje huurde en daarmee gemakkelijk aan kon tonen ondernemer te zijn. Mag ik vragen wat een groenteboer met een VAR verklaring moet?

Ultimatum
Ondertussen heeft opdrachtgever mij een ultimatum gesteld. Als ik voor 1 augustus niet met de juiste VAR over de brug kom kunnen ze me geen samenwerkingscontract aanbieden. Na mijn laatste telefoontje aan de belastingdienst vanmorgen kon ik ze vertellen dat dat ook niet gaat gebeuren voor die datum. “Er zal binnen een paar weken een beslissing komen” werd me verteld, en daar kan ik het mee doen. Gelukkig heeft de opdrachtgever dermate veel vertrouwen in me dat ze me nu een tijdelijk dienstverband aanbieden om me niet kwijt te raken. Supernetjes en ongelofelijk fijn dat ze dat willen doen. Ik blijf het echter vreemd vinden, dat ik voor werkzaamheden voor een bedrijf dat al jaren met honderden freelancers werkt niet gewoon de juiste VAR verklaring krijg. Nog vreemder vind ik dat iemand bij de belastingdienst je zo dwars kan zitten en kennelijk de macht heeft jou je opdrachten te ontnemen.

Leuker kunnen ze het niet maken…
Leuk was het al niet… gemakkelijk is het dus kennelijk nog minder. Ik heb ondertussen contact opgenomen met de FNV Zelfstandigen. Helaas kunnen zij in dit stadium ook niets voor mij doen maar ik leg er in ieder geval deze klacht neer. Belachelijk dat de belastingdienst 12 weken krijgt om na te denken over een dergelijke beslissing waar niemand lang op kan wachten. Geen enkele opdrachtgever of freelancer wordt daar gelukkiger van.

Wordt vervolgd?!

Update 27 juli
Vandaag gebeld door de belastingdienst. Ze gunnen me het voordeel van de twijfel en de juiste VAR wordt alsnog opgestuurd. Halleluja!
Echter de twijfel blijft bestaan over mijn manier van reclame maken en dus zullen ze me daarin goed in de gaten houden, aldus de strenge inspecteur.

Misschien is het tijd voor de belastingdienst een cursus Social Media te volgen. Ik kan ze dan laten zien dat de tijd van alleen foldertjes, posters en flyers voorbij is en dat je door gebruik van Social Media soms helemaal geen reclame meer hoéft te maken!