Updates van vrienden en bedrijven op Facebook. Waarom zie je de ene wel en de ander niet? Het kan met verschillende zaken te maken hebben. Ik heb in een eerdere blog al eens uitgelegd dat het kan liggen aan lijsten en abonnementen of de frequentie van updates die je zelf kan bepalen bij vrienden. Er zijn echter nog een aantal redenen dat je niet alle updates ziet, die ga ik hier uitleggen. En…. daarnaast geef ik een link waarmee je het grootste gedeelte van de updates weer wél kan zien!

Sorteren

De eerste reden dat je niet alles ziet is de sorteerknop. Je vindt deze op je homepage, rechtsboven je updates. Als je hierop klikt, krijg je twee keuzes: “sorteren op de meest recente berichten” en “sorteren op topverslagen”. Hier ligt vaak al een groot deel van het “probleem” van veel mensen. Facebook zet deze standaard op “Topverslagen”. En ook als je hem aanpast springt hij soms gewoon terug. Deze moet je dus (regelmatig) handmatig aanpassen.

waar zijn de updates van facebook

Edgeranking

Facebook maakt daarnaast gebruik van “Edgeranking”. Heel simpel gezegd is dit een algoritme van Facebook dat bepaalt welke updates jij te zien krijgt in je tijdlijn. Edgeranking is gebaseerd op 3 pijlers:

  • de hechte band die er tussen facebookvrienden- en pagina’s bestaat: hoeveel contact heb je met elkaar op Facebook, hoeveel gemeenschappelijke vrienden deel je en hoe vaak kom je bij elkaar op de pagina.
  • de populariteit van een update: hoe vaak is er op een update gereageerd, hoe vaak is het geliked en gedeeld.
  • de ‘recentheid’ van een update: nieuwe updates zijn meer waard dan oudere updates.

Dit verklaart dus al voor een groot deel waarom je van bepaalde vrienden (bijna) geen updates ziet. Heb je niet veel contact of deel je niet veel vrienden, dan staan zij niet in je tijdlijn. Facebook maakt die keuze, niemand weet exact hoe de berekeningen gemaakt worden verder.Wil je mee lezen over Edgeranking, dan kan ik je een artikel daarover op Frankwatching van harte aanbevelen.

Link waarmee je toch je volledige tijdlijn kan zien

Per toeval kwam ik vandaag op een blogpost terecht waarin ze een link onthullen waarmee je alsnog (grotendeels) alle updates kunt zien op je tijdlijn: https://www.facebook.com/
Het is de vraag of dit een link is voor een nieuwe functie op Facebook in de toekomst of dat het gebaseerd is op een oud algoritme. In ieder geval is het leuk en handig eens in te zien wát je nou precies allemaal mist.

Deel deze blog op je Facebook, Twitter of andere Social Media zodat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van deze link. Ik ben namelijk van mening dat je zélf moet kunnen bepalen wát je precies op Facebook wil zien van de updates van jóuw vrienden!!