In deze vijfdelige serie blogs van privacy instellingen ben ik bij de laatste blog aangekomen. Deze gaat over je vindbaarheid in zoekmachines, op Facebook zelf en hoe je bepaalde personen en games e.d kan blokkeren. GraphSearch, de nieuwe aankomende zoekmachine tool van Facebook, zal straks gebruik gaan maken van zoekmachine Bing. Wil je niet opduiken in de zoekmachines met je Facebookaccount, lees dan vooral even verder. 

Vindbaarheid op e-mailadres en telefoonnummer

edit: 
Facebook haalt de optie eruit, waarmee je jezelf onvindbaar op naam kan maken. Zie hiervoor mijn nieuwe blog van 01-11-2013

De mogelijkheid bestaat binnen Facebook om op e-mailadres en/of telefoonnummer iemand te zoeken. Hoe zorg je ervoor dat je alleen gevonden wordt door degenen waardoor je gevonden wilt worden.

Ga naar je instellingen rechts bovenin, klik op het wieltje en kies voor “account instellingen”.

facebook privacy vindbaarheid

Links in de kantlijn kies je voor “privacy”. Vervolgens zie je een aantal opties, waaronder “wie kan je zoeken via je e-mailadres of telefoonnummer dat je hebt opgegeven”.
Vervolgens kies je voor iedereen (dus ook mensen waarmee je niet bevriend bent), vrienden van vrienden of alleen vrienden.

facebook privacy settings

 

Daaronder kan je de keuze maken wie je tijdlijn op naam kan zoeken. Ook hier weer de keuze iedereen, vrienden van vrienden of alleen vrienden.

facebook privacy

 

Heb je deze optie op “vrienden van vrienden” of “vrienden” gezet, dan kan je onderstaande optie niet aanvinken. Deze optie maakt je profiel zichtbaar in de zoekmachines. Dit kan alleen zichtbaar gemaakt worden als je je tijdlijn ook voor iedereen vindbaar maakt.
Let op: het duurt lang voordat het verwerkt is op Facebook als je dit instelt! Hou rekening met een week of 2. 

facebook privacy settings

 

Personen (deels) blokkeren

In Facebook heb je de lijst “niet toegankelijk”. Op deze lijst zet je mensen die je eigenlijk niet wilt ontvrienden en ook niet wilt blokkeren. Als je ze op deze lijst zet, worden ze beperkt in wat ze zien van jouw profiel, en dat is bijna niets. Ik heb over lijsten al eerder een uitgebreide blog geschreven.

In je accountinstellingen zie je links de optie “blokkeren”. Daar kan je eventueel kiezen voor “lijst bewerken” als je personen aan deze lijst wilt toevoegen.

facebook privacy settings

 

Daaronder krijg je de optie om mensen te blokkeren. Op het moment dat je iemand volledig blokkeert, dan ziet hij of zij ook echt helemaal niets meer van jou. Ook je omslagfoto en profielfoto zijn onzichtbaar en ook je reacties, zelfs bij gemeenschappelijke vrienden, zijn onzichtbaar. Je bent niet te vinden in de zoekmachine, ook al heb je je instellingen daarop wel ingesteld dat dat mogelijk is. Pas echter op met het deblokkeren, die optie zie je achter de geblokkeerde namen staan. Op het moment dat je iemand deblokkeert, kan hij of zij álles weer zien dat zichtbaar is voor vrienden, ook je updates uit het verleden.

facebook privacy settings

 

Games, apps en uitnodigingen blokkeren

Een grote bron van ergernis op Facebook, is de stroom uitnodigingen die je krijgt van mensen als het gaat om apps en games. Deze zijn echter allemaal te blokkeren.

Uitnodigingen van apps en spelletjes blokkeren

Met onderstaande optie kan je van een bepaald persoon, die zelf bijvoorbeeld verslaafd is aan spelletjes, alle uitnodigingen blokkeren.

facebook privacy instellingen

 

Uitnodigen voor Evenementen blokkeren

Uitnodigingen voor evenementen, soms zit je er gewoon niet op te wachten. Met de onderstaande optie kan je personen of organisaties blokkeren voor dit onderdeel.

 

facebook evenementen

 

Games en apps blokkeren

En dan de grootste ergernis: uitnodigingen van games. Let goed op, je hoeft echt geen NEE-NEE sticker op je profiel te plakken, gewoon even goed invullen hier, en je hebt er nooit meer last van. En krijg je spijt, omdat je het eigenlijk toch wel een erg leuk spelletje vindt, dan kan je het gewoon weer deblokkeren.

hoe games blokkeren facebook

 

Hiermee ben ik aan het einde gekomen van een vijftal blogs met de uitleg van alle belangrijkste privacy instellingen. Heb je de blogs over privacy instellingen voor “statusupdates“,  “informatie en vrienden“, “foto’s en taggen” of “locatie en vindikleuks” gemist? Geen nood, ik laat ze gewoon op mijn website staan zodat je er altijd op terug kan vallen mocht het nodig zijn.

Blijf altijd onthouden, ook al heb je al je instellingen nog zo goed staan, de állerbelangrijkste tip is en blijft: zet alleen dát online wat je online wilt zetten. Facebook is leuk, maar wees je altijd bewust van je eigen handelingen!