Ouders die hun kinderen te pas en te onpas online zetten in de vorm van (intieme) foto’s en video’s. Een gevoelig onderwerp, maar toch wil ik er graag een blog aan wijden. Niet omdat ik me er aan stoor, maar vooral om te wijzen op de gevaren hiervan: het percentage die dit doet is zich namelijk vaak van geen kwaad bewust, en helaas zijn er wel degelijk gevaren.

65% van de ouders plaatst foto’s kroost

Er stond vandaag een stuk in de Telegraaf over kinderfoto’s op social media. Ouders die bijna niets over of van zichzelf posten, maar vrijwel alleen de kiekjes en video’s van hun kroost. Maar liefst 65% van de ouders wil pronken en opscheppen over hun kids, blijkt uit een onbekend Engels onderzoek. Of het waar is of niet, of het percentage klopt of niet, daar gaat het even niet om. Wat ik wel heel erg vind, is dat mensen zich niet lijken te realiseren wat ze eventueel aanrichten. Zeker blootfoto’s van baby’s lijken zo schattig, maar kunnen een prooi zijn voor de verkeerde mensen.

Op het moment dat ouders kiekjes van hun kinderen online plaatsen, dan moeten ze zich een aantal zaken goed realiseren.

Pedofielen zijn ook online

We leven helaas in een wereld waarin een hoop zieke mensen rondlopen. Deze bevinden zich ook op het net. Sterker nog, ze zoeken het web continu af naar  foto’s of video’s van kinderen. En dacht je dat dat niet uitmaakt omdat je je privacy instellingen op Facebook goed hebt staan, als je die al goed hebt staan? Bekijk dan deze punten eens heel goed:

  • Ook al staan al je privacy instellingen goed, dan staan ze vaak voor mobiele applicaties nog steeds op openbaar. Je kunt dit op Facebook checken door op “weergeven als’ te klikken in je eigen profiel. Je ziet dan precies wat mensen zien die niet bevriend zijn met jou.  kinderfoto's op facebook
  • Ook al staan je privacy instellingen goed, dan nog is het heel gemakkelijk screenshots te maken van foto’s.
  • Ook al staan je privacy instellingen goed, je foto’s kunnen gedeeld worden door iemand waarvan de instellingen niet goed staan.
  • Op Twitter kun je een slotje op je account zetten, maar dan nog zijn foto’s gemakkelijk te delen.
  • Youtube filmpjes zijn gemakkelijk te downloaden.
  • Alles wat je online zet, is en blijft traceerbaar. Nu en in de toekomst, ook al denk je dat je iets verwijderd hebt.

Je kind is hier later niet blij mee

Weet je nog: je komt met je vriendje voor het eerst thuis, stelt hem voor aan je ouders en je moeder pakt het fotoalbum er direct bij. Leuk hoor, maar als puber zijnde wil je over het algemeen niet dat je (nieuwe) vriendje direct geconfronteerd wordt met je naakte badfoto’s en andere gênante momenten. Besef goed dat je dit online in principe ook doet. Ook al zijn je kinderen klein, de foto’s blijven altijd online en over het algemeen vindbaar. Je geeft je kind een digitale footprint mee. Ongevraagd.

Profiel van de ouders of profiel van de kinderen

Steeds meer ouders gebruiken hun profiel vrijwel alleen voor het posten van updates van foto’s en video’s van de kinderen. Besef je dat je je vriendenkring hier niet altijd een plezier mee doet. Ze zijn bevriend met jou en niet met je kinderen. Af en toe een kiekje kan best, en een en ander is uiteraard ook afhankelijk van de vriendenkring, maar vergeet je zelf niet. Je profielfoto in die van je kind veranderen is niet alleen om bovengenoemde reden onhandig, het is ook nog eens raar dat jouw naam bij de foto van jouw kind staat. En profielfoto’s zijn altijd voor iedereen zichtbaar, ook dus voor niet-vrienden.

Tool om kinderfoto’s te weren

Voor mensen die echt niet geconfronteerd willen worden met kinderfoto’s, is er een tool ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk baby- en of kinderfoto’s online standaard te vervangen door voor hun wel interessante foto’s. Heette het eerst unbaby.me, heeft het nu de wat vriendelijkere naam Getrather.com.

Je wilt je familie op de hoogte houden

Uiteraard is het leuk dat je familie (soms uit het buitenland) op de hoogte kan blijven van het wel en wee van je kinderen. Mijn advies: stuur ze een WeTransfer met foto’s en video’s. Heel gemakkelijk in gebruik en een stuk veiliger dan en publique op social media.