Kinderfoto’s op social media geen goed idee

/, Facebook, Social media algemeen/Kinderfoto’s op social media geen goed idee

Kinderfoto’s op social media geen goed idee

Door |2018-03-28T13:51:06+00:00zaterdag 11 januari, 2014|BLOGS, Facebook, Social media algemeen|

Ouders die hun kinderen te pas en te onpas online zetten in de vorm van (intieme) foto’s en video’s. Een gevoelig onderwerp, maar toch wil ik er graag een blog aan wijden. Niet omdat ik me er aan stoor, maar vooral om te wijzen op de gevaren hiervan: het percentage die dit doet is zich namelijk vaak van geen kwaad bewust, en helaas zijn er wel degelijk gevaren.

65% van de ouders plaatst foto’s kroost

Er stond vandaag een stuk in de Telegraaf over kinderfoto’s op social media. Ouders die bijna niets over of van zichzelf posten, maar vrijwel alleen de kiekjes en video’s van hun kroost. Maar liefst 65% van de ouders wil pronken en opscheppen over hun kids, blijkt uit een onbekend Engels onderzoek. Of het waar is of niet, of het percentage klopt of niet, daar gaat het even niet om. Wat ik wel heel erg vind, is dat mensen zich niet lijken te realiseren wat ze eventueel aanrichten. Zeker blootfoto’s van baby’s lijken zo schattig, maar kunnen een prooi zijn voor de verkeerde mensen.

Op het moment dat ouders kiekjes van hun kinderen online plaatsen, dan moeten ze zich een aantal zaken goed realiseren.

Pedofielen zijn ook online

We leven helaas in een wereld waarin een hoop zieke mensen rondlopen. Deze bevinden zich ook op het net. Sterker nog, ze zoeken het web continu af naar  foto’s of video’s van kinderen. En dacht je dat dat niet uitmaakt omdat je je privacy instellingen op Facebook goed hebt staan, als je die al goed hebt staan? Bekijk dan deze punten eens heel goed:

 • Ook al staan al je privacy instellingen goed, dan staan ze vaak voor mobiele applicaties nog steeds op openbaar. Je kunt dit op Facebook checken door op “weergeven als’ te klikken in je eigen profiel. Je ziet dan precies wat mensen zien die niet bevriend zijn met jou.  kinderfoto's op facebook
 • Ook al staan je privacy instellingen goed, dan nog is het heel gemakkelijk screenshots te maken van foto’s.
 • Ook al staan je privacy instellingen goed, je foto’s kunnen gedeeld worden door iemand waarvan de instellingen niet goed staan.
 • Op Twitter kun je een slotje op je account zetten, maar dan nog zijn foto’s gemakkelijk te delen.
 • Youtube filmpjes zijn gemakkelijk te downloaden.
 • Alles wat je online zet, is en blijft traceerbaar. Nu en in de toekomst, ook al denk je dat je iets verwijderd hebt.

Je kind is hier later niet blij mee

Weet je nog: je komt met je vriendje voor het eerst thuis, stelt hem voor aan je ouders en je moeder pakt het fotoalbum er direct bij. Leuk hoor, maar als puber zijnde wil je over het algemeen niet dat je (nieuwe) vriendje direct geconfronteerd wordt met je naakte badfoto’s en andere gênante momenten. Besef goed dat je dit online in principe ook doet. Ook al zijn je kinderen klein, de foto’s blijven altijd online en over het algemeen vindbaar. Je geeft je kind een digitale footprint mee. Ongevraagd.

Profiel van de ouders of profiel van de kinderen

Steeds meer ouders gebruiken hun profiel vrijwel alleen voor het posten van updates van foto’s en video’s van de kinderen. Besef je dat je je vriendenkring hier niet altijd een plezier mee doet. Ze zijn bevriend met jou en niet met je kinderen. Af en toe een kiekje kan best, en een en ander is uiteraard ook afhankelijk van de vriendenkring, maar vergeet je zelf niet. Je profielfoto in die van je kind veranderen is niet alleen om bovengenoemde reden onhandig, het is ook nog eens raar dat jouw naam bij de foto van jouw kind staat. En profielfoto’s zijn altijd voor iedereen zichtbaar, ook dus voor niet-vrienden.

Tool om kinderfoto’s te weren

Voor mensen die echt niet geconfronteerd willen worden met kinderfoto’s, is er een tool ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk baby- en of kinderfoto’s online standaard te vervangen door voor hun wel interessante foto’s. Heette het eerst unbaby.me, heeft het nu de wat vriendelijkere naam Getrather.com.

Je wilt je familie op de hoogte houden

Uiteraard is het leuk dat je familie (soms uit het buitenland) op de hoogte kan blijven van het wel en wee van je kinderen. Mijn advies: stuur ze een WeTransfer met foto’s en video’s. Heel gemakkelijk in gebruik en een stuk veiliger dan en publique op social media.

Ebook – Facebook Privacy Instellingen

Op 4 mei 2015 is het ebook “Facebook Privacy Instellingen” verschenen. De privacy instellingen van Facebook zitten vaak goed verstopt. En er zijn er veel. Heel veel.

 • Hoe scherm ik mijn Facebook profiel goed af voor de buitenwereld?
 • Hoe voorkom ik dat vrienden mij taggen in foto’s of hoe kan ik daar eerst een melding van krijgen?
 • Hoe blokkeer ik spelletjes en personen?
 • Hoe zie ik alle updates van mijn vrienden en zij die van mij?

Op al deze Facebook privacy vragen, en nog véél meer, geeft het het ebook “Facebook Privacy Instellingen” uitgebreid antwoord. Uitleg, ondersteund door veel duidelijke illustraties, geven jou én/of je kind straks de mogelijkheid met een gerust hart te Facebooken.

Facebook profiel afschermen

€6,99 – BESTELLEN

 

Over de schrijver:

Corinne heeft zich in de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in social media marketing en -strategie, met tegenwoordig vooral de focus op LinkedIn. Met haar bedrijf Digital Moves werkt ze samen met andere ondernemers die ieder hun eigen expertise hebben op gebied van online media. Regelmatig wordt ze gevraagd als spreker, met name over het onderwerp 'social selling met LinkedIn', en daarnaast is ze bedreven in het geven van op maat gemaakte LinkedIn trainingen. Ze is auteur van honderden blogs, artikelen en meerdere boeken over social media. In 2017 is zij door een vakjury van de FOTY awards verkozen tot beste zzp'er in de categorie 'Coaching & Training'. Neem contact op met Corinne.

14 Comments

 1. wendy 12 januari 2014 at 10:12

  Goed stuk Corrine, ik roep dit ook al meerde malen naar vrienden en kennissen. Wordt niet altijd vaak in dank afgenomen…
  Ik plaats zelf ook heus wel eens een foto maar probeer het met mate te doen.

  Wat ik je ook nog wel zeggen is dat er veel kinderopvang en scholen zijn die facebookpaginas of openbare groepen hebben, waar foto’s van alle kinderen op komen…..

  Bedankt voor je blog 😉
  Wendy

 2. Ingrid Ferwerda-Jacobs 12 januari 2014 at 11:08

  Hoi Corrine,

  Zeker een goed artikel, welk ik dan ook gedeeld heb op mijn facebookprofiel.
  Ook ik plaats zo nu en dan een foto van mijn zoon maar doe dit bedachtzaam.

  Jouw artikelen lees ik altijd graag, dus
  Keep up the good work!

  Groetjes, Ingrid

 3. Ingrid Ferwerda-Jacobs 12 januari 2014 at 11:13

  Even nog een korte aanvulling: Pedofielen photoshoppen soms ook foto’s van kinderen 🙁

 4. Corinne 12 januari 2014 at 11:21

  Dank je voor je aanvulling Wendy! Hoop dat de beheerders van die groepen en pagina’s meelezen.

 5. Corinne 12 januari 2014 at 11:27

  @Ingrid dank je wel! Dat photoshoppen kun je niet tegengaan natuurlijk, maar wees daarom ook bewust van wat voor foto’s je plaatst, of plaats ze liever gewoon helemaal niet als ze zo klein en kwetsbaar zijn.

 6. […] Keijzer heeft hier een stukje over geschreven die ik jullie wil aanraden te […]

 7. Maite 12 januari 2014 at 21:10

  Buiten mijn cover foto zal je niet snel iets openbaar van mijn kinderen zien. En nochthans ik ben een multiposter!
  Als ik klein was liep ik in mijn bloot gat op t strand! Wie zegt dat er daar geen pedofiel met een telelens rondliep? Of nu nog? Je moet in de zomer maar aan het strand gaan en wachten tot er ergens een mama discreet een broek je uitdoet? En hij kan die dan zelf online zetten en delen met zijn pedovriendjes. En als mijne puber klaagt dan vraag ik hem om te vragen aan zijn pa hoe leuk hij het vind dat hij hoogstens 10 foto’s heeft van zijn kindertijd?

 8. […] Kinderfoto’s op social media geen goed idee | Corinne Keijzer […]

 9. […] Ouders plaatsen vaak foto's en video's van hun kinderen online. Geen goede zaak vind ik, om meerdere redenen. Lees in mijn blog waarom niet.  […]

 10. […]   […]

 11. […] wordt vaak over geschreven en gewaarschuwd, maar toch komt het nog te vaak voor. Op Facebook lijkt het onschuldig, maar de […]

 12. […] de vorm van (intieme) foto’s en video’s. Een gevoelig onderwerp, maar toch wil ik er graag een blog aan wijden. Niet omdat ik me er aan stoor, maar vooral om te wijzen op de gevaren hiervan: het […]

 13. mmm 7 december 2015 at 08:33

  “maar als puber zijnde wil je over het algemeen niet dat je (nieuwe) vriendje direct geconfronteerd wordt met je naakte badfoto’s en andere gênante momenten.”

  Het lijkt me niet goed om tegen mensen te zeggen dat het gênant is als er een naakte badfoto is. Wat is daar in vredesnaam gênant aan? Het is natuurlijk. Er zijn ook mensen met een voetenfetish. Moet je dan ook alle voetenfoto’s weghalen? Er zijn ook mensen (blijkbaar heel veel moslims) die hun hormomen niet langer in bedwang hebben als de vrouwen niet zwaar gesluierd (of zelfs in burka) over straat gaan. Moet je dan ook foto’s van gezichten weghalen? Om een bepaalde bevolkingsgroep die niet tegen foto’s van damesgezichten kan, tevreden te stellen?

  Misschien dat er wel andere redenen kunnen zijn om geen foto’s van badende kinderen te posten, maar niet omdat het gênant zou zijn. We moeten ons niet schamen voor ons lichaam. We moeten juist niet ‘alleen’ maar willen kijken naar mooi (of schaars) geklede celebs met nep-borsten. Dàt is juist een vorm van vertroebeling van de waarheid, die ervoor zorgt dat veel meiden al op jonge leeftijd nepborsten willen laten monteren.

 14. Anouck 31 januari 2017 at 22:08

  ‘Maar liefst 65% van de ouders wil pronken en opscheppen over hun kids, blijkt uit een onbekend Engels onderzoek’. Waar haalt u deze gegevens vandaan? Ik ben op zoek naar een Engels artikel over dit onderwerp, misschien kunt u mij hiernaar verwijzen?

Laat een reactie achter

Anti-spam: *