Ik krijg veel vragen over het plaatsen van foto’s en plaatjes op Facebook. Zowel voor persoonlijke profielen als op Facebook pagina’s. Vooral “hoe kan ik voorkomen dat mijn foto’s op Facebook gedownload worden” of “ik wil niet dat iemand mijn geplaatste foto’s deelt, hoe haal ik die optie weg”. Helaas, Facebook is een open medium, je kunt je foto’s wel afschermen maar niet voorkomen dat ze gekopieerd, gedownload en/of verspreid worden.

delen of downloaden voorkomen

Iedere foto is van het net af te halen, beveiligd of niet

Sowieso is alles wat je op het net zet, of dat nou Facebook, Twitter, je website of een ander kanaal is, vogelvrij. Wat ik daar mee wil zeggen: het is áltijd te kopiëren. Een printscreen is zo gemaakt en je kunt nooit voorkomen dat iemand met jouw foto’s of plaatjes aan de haal gaat. Is het strafbaar? Ja. Op foto’s rust auteursrecht. Je kunt mensen er dus op aanspreken als ze jouw materiaal gebruiken en je kunt er in sommige gevallen zelfs een rekening voor sturen. Er zijn al rechtszaken bekend waar fotografen in het gelijk zijn gesteld na ongevraagd online gebruik van fotomateriaal. Soms is het ook onwetendheid, de grenzen lijken online steeds vaker zoek te raken. Maar vooralsnog geldt de wet zoals hij altijd bestaan heeft en dat betekent dat de rechten van een foto bij de auteur liggen en niet zonder toestemming gebruikt mogen worden.

Wie ziet mijn foto’s en wie kan er iets mee doen – Persoonlijk profiel

Je foto’s zijn in eerste instantie zichtbaar voor degenen voor wie jij ze zichtbaar maakt. Je kunt op je persoonlijke profiel, bij iedere update of foto die je plaatst, kiezen voor wie het zichtbaar wordt. Op desktop, laptop, smartphone of tablet, het werkt overal hetzelfde. Zet je je instelling op “openbaar”, dan is het voor iedereen zichtbaar op Facebook. Zet je het op “vrienden”, dan alleen voor jouw vrienden. Heb je je vrienden onderverdeeld in lijsten, dan kun je bepaalde lijsten kiezen om de foto te laten zien.

ik wil niet dat mensen mijn foto's delen

Maar let op: Op het moment dat een vriend jouw foto deelt in zijn of haar vriendenkring, dan is jouw keuze een wassen neus. En dat zelfde geldt voor het downloaden of printen en opnieuw plaatsen door iemand anders. Eigenlijk zet je je foto’s altijd open en bloot online, hoe je je eigen instellingen ook instelt. Je geeft eigenlijk alleen maar aan dat als iemand reageert op je foto, of hem liket, dat het niet in zijn of haar vriendenkring terecht komt. Maar delen kun je dus niet voorkomen. Evenmin als downloaden.

Wie ziet mijn foto’s en wie kan er iets mee doen – Zakelijk profiel

Op je zakelijke profiel kun je niet kiezen wie je foto’s zien. Tenminste, je hebt niet, zoals bij het persoonlijke profiel, keuze in vrienden of lijsten. ik wil niet dat mensen mijn foto's delen

Wat je eventueel wel kunt doen is je doelgroep bepalen. Deze keuze is echter zeer beperkt.

ik wil niet dat mensen mijn foto's delen

Facebook claimt jouw rechten

Als je foto’s op Facebook zet, besef je ook het volgende. Op het moment dat je op Facebook een foto plaatst, geef je je rechten op. Tenminste, dat zeggen de voorwaarden van Facebook.

Hoe voorkom ik downloaden foto's facebook

Maak delen of downloaden onaantrekkelijk

Wat kun je dan het beste doen, als je toch foto’s of plaatjes wilt plaatsen, om het delen of downloaden in ieder geval zo onaantrekkelijk mogelijk te maken:

  • Plaats een watermerk (midden) in je foto’s of plaatjes waaruit duidelijk blijkt dat ze van jou zijn (bijv. je naam, een logo of een website)
  • Plaats een copyright op je foto of plaatje. Het is niet verplicht, je kunt altijd terugvallen op copyright, ook al staat het er niet op.
  • Verklein je foto’s en plaats ze  in een lage resolutie zodat mensen er niet veel aan hebben als ze ze downloaden
  • Spreek mensen er op aan als je ze je foto’s ziet delen of gebruiken terwijl je dat niet wilt. Eventueel kun je vragen de bron te vermelden.

Je voorkomt het dus helaas niet, maar kunt er wel wat drempels in opwerpen. Mijn advies als je hier ook niet mee wilt of kunt omgaan: plaats gewoon geen foto’s online. Zo simpel is het.  Of je bent continu bezig met politieagentje te spelen. En dat moet toch ook niet de bedoeling zijn ;)

Zie ook de kansen van het kopieren, delen of downloaden van je foto’s

Eigenlijk is het een groot compliment, dat mensen jouw foto’s en of plaatjes willen hebben en delen. Probeer eens de kansen te zien, in plaats van alleen maar bedreigingen. Ben je (professioneel) fotograaf? Zorg dan voor dat watermerk in je foto’s. Jouw naam gaat over het net heen, mensen zien jouw foto’s, ze zullen vanzelf bij jou komen als ze een shoot, portret of ander soort foto willen. Laat angst niet regeren en zie ook de voordelen van het delen en downloaden.

Bronvermelding bij gebruik plaatjes of foto’s 

Ben jij zelf iemand die wel eens foto’s of plaatjes van iemand anders gebruikt? Bekijk dan per geval of het mogelijk is, of er copyrights op rusten en of auteur er geen probleem mee heeft. Je kunt foto’s gebruiken als er toestemming is, maar altijd onder bronvermelding mocht dat nog niet duidelijk op de foto staan (zoals Loesje ;) ). Heb je plaatjes of foto’s nodig voor bijvoorbeeld een commerciële actie? Kijk dan eens op Istockphoto, Shutterstock of Stockphoto bijvoorbeeld. Daar kun je genoeg materiaal vinden, zowel gratis als te koop.