Elke dag check je gemiddeld maar liefst 14 keer je Facebook tijdlijn. Daarin zie je berichten van je vrienden voorbij komen, maar ook berichten van pagina’s die je volgt. Je favoriete artiest bijvoorbeeld, of een bedrijf wat je interessant vindt en daarom volgt.

Bepaal zelf wat je op je Facebook tijdlijn ziet

Het algoritme van Facebook (ook wel edgerank genoemd) bepaalt wat jij te zien krijgt van de vrienden met wie jij een connectie hebt en de bedrijven die je volgt. Het kijkt naar wat voor berichten jij leuk vindt, naar de content waar jij vaak op reageert en met welke vrienden jij het meeste interactie hebt. Facebook doet daarin zijn uiterste best om de beste content voor jou te selecteren. Maar uiteindelijk is er maar een persoon die weet wat het beste voor hem/haar is en dat ben jij. De Facebookgebruiker zelf.

Tot nu toe had je weinig invloed op je tijdlijn en bepaalde Facebook zelf welke berichten je zag. Maar daar komt verandering in. Facebook komt namelijk weer met een verbetering en laat je je tijdlijn persoonlijker inrichten. Je kunt vanaf nu (of binnenkort) namelijk je voorkeur instellen van welke Facebookvrienden jij absoluut alle berichten wilt zien in je tijdlijn!

Instellingen voorkeuren nieuwsoverzicht laptop/desktop

Ga naar je instellingen rechts boven in Facebook en klik op “voorkeuren voor nieuwsoverzicht” (in de Engelse versie heet dit “News Feed Preferences”).

tijdlijn instellen facebook

Je kunt nu kiezen uit pagina’s, personen of groepen waarvan je deze instellingen wilt aanpassen. Klik bij personen bijvoorbeeld op het menupijltje achter “volgend”  van iemand waarvan je alle berichten voortaan wilt zien en kies voor “Als eerste weergeven”.

tijdlijn instellen facebook

Op dezelfde manier geef je ook je voorkeur aan de pagina’s die je volgt. Wil je niets missen van je favoriete dj, dan markeer jij zijn pagina zodat ook deze berichten bovenaan je nieuwsoverzicht te zien zijn. Scroll je verder in je tijdslijn dan zie je de rest van de berichten van je vrienden en pagina’s voorbij komen zoals dat nu ook al het geval is.

Aanpassen van voorkeur op het profiel zelf

Op de pagina of het profiel van degene of de pagina die je aangemerkt hebt als voorkeur, kun je nu zien dat het deze voorkeur heeft door de melding “Als eerste weergeven” op het profiel. Wil je het niet meer als voorkeur ingesteld hebben? Dan klik je simpelweg op “Standaard” en is de voorkeursinstelling eruit.

tijdlijn instellen facebook

Per persoon voorkeuren instellen

Wil je het per persoon instellen dan is er een kortere weg, namelijk gewoon via het profiel zelf. Je kunt in het profiel klikken op het menupijltje naast “Volgend” (of “Volgen” of “Als eerste weergeven”, maar net wat je eerder al eens hebt ingesteld). Je kunt nu direct kiezen voor “Als eerste weergeven”. Het kan zijn dat je het eerst via de algemene instellingen hebt moeten aanpassen voordat je deze optie ziet.

tijdlijn instellen facebook

Berichten verbergen op je Facebook tijdlijn

Het omgekeerde kun je ook instellen. Wil jij absoluut geen berichten meer zien van een bepaalde vriend of pagina of een groep, dan kun je dat ook aangeven in deze instellingen door degene of de pagina niet meer te volgen. Per persoon doe je dit ook in het profiel zelf, zoals hierboven omschreven bij “Per persoon voorkeuren instellen”.

Instellingen voorkeuren nieuwsoverzicht smartphone met IOS 

Ga naar je instellingen en klik op “Voorkeuren nieuwsoverzicht”.

tijdlijn instellen facebook

Kies voor de bovenste optie, “Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien”.

tijdlijn instellen facebook

Zoek de juiste persoon, pagina of groep op en klik aan van wie of wat je de berichten het eerst wilt ontvangen in je tijdlijn.

tijdlijn instellen facebook

Berichten verbergen op je Facebook tijdlijn

Klik op de persoon (of pagina of groep) waarvan je de berichten verborgen wilt houden en er zullen geen berichten meer voorbij komen in je nieuwsoverzicht. Je kunt dit uiteraard met een simpele handeling ook weer ongedaan maken, als je besluit om weer wel updates te willen zien van deze vriend of pagina.

Op dit moment wordt deze update alleen voor IOS uitgerold , maar binnen enkele weken zal deze optie ook aanwezig zijn voor Android. Zie je het nog niet terug op je desktop of laptop? Ook dan moet je nog even geduld hebben tot het voor jou beschikbaar is.