10 LinkedIn killer tips voor werkzoekenden

///10 LinkedIn killer tips voor werkzoekenden

10 LinkedIn killer tips voor werkzoekenden

Door |2018-03-28T13:50:59+00:00vrijdag 11 september, 2015|BLOGS, LinkedIn|

Dat LinkedIn een belangrijk kanaal is voor werkzoekenden, dat weten we ondertussen nu wel. Dat je een eerste indruk ook online maar een keer kunt maken, dat weten we kennelijk niet. Wat kom ik nog veel profielen tegen die rammelen! Zo zonde, zeker als je actief naar werk zoekt, maar óók als je dat niet bent en het als digitaal visitekaartje gebruikt. Doe het goed of doe het niet is mijn motto. Tien killertips voor werkzoekenden en iedereen die daar een graantje van mee wil pikken. 

1. Die eerste indruk, je maakt hem maar één keer

Recruiters, headhunters, HR professionals, zij werken met een aparte tool voor LinkedIn. Zij struinen het net af naar geschikte kandidaten voor de juiste vacatures. En dan komen ze op jouw profiel terecht en zien ze een half ingevuld profiel, een vage foto geknipt uit wat ooit een gezellige groepsfoto was en een opgedreund rijtje werkervaringen waar verder niet bij staat vermeld hoe of wat.

Die headhunter verlaat jouw profiel en vergeet jou. Voor jou namelijk tien, nee, wel honderd anderen! Plaats een goede foto, een pakkende kopregel, een pakkende samenvatting en vul álles in wat belangrijk is voor jou en je nieuwe baan. Maak die verpletterende eerste online indruk!

2. Maak gebruik van zoekmachineoptimalisatie

Als je op een website komt door een zoekopdracht in Google, dan kom je daar niet per ongeluk terecht. Die website heeft zijn of haar teksten zo geschreven dat ze weten dat jij op hun site terecht komt als je op bepaalde woorden zoekt. Dit geldt het zelfde voor LinkedIn. Wil je mensen naar je profiel toetrekken, dan moet je goed nadenken over je teksten en misschien zelfs wel even onderzoek doen. Ben je namelijk Event Manager of ben je Eventmanager? Ben je HR medewerker of HRM medewerker? Een klein verschil kan al grote gevolgen hebben voor de zoekresultaten van de recruiter.

Laat ook weten dat je beschikbaar bent en wees niet bang dat dat raar gevonden wordt. Juist op termen als “beschikbaar”, “between jobs” en “op zoek naar een nieuwe uitdaging” worden door recruiters gebruikt in hun zoektocht. Wel altijd even er bij zetten waarvoor je dan beschikbaar bent.

3. Plaats een filmpje met een elevatorpitch op je profiel

Je ziet ze nog vrijwel niet, dus pak je kans en maak het verschil met een filmpje van jezelf. Vertel in maximaal een minuut wie je bent, wat je kunt, wat je zoekt en vooral waarom een bedrijf niet zonder jou kan. Wedden dat je de aandacht trekt? Je kunt dit als media onder je samenvatting plaatsen.

4. Volg de bedrijven waar je voor wilt werken

Recruiters zoeken vaak als eerste tussen de volgers van de bedrijfsprofielen als het gaat om geschikte kandidaten. Dus wat doe jij? Natuurlijk de bedrijven volgen waar je graag voor wilt werken. Sowieso handig, je krijgt dan namelijk ook alle vacatures van dat bedrijf in je tijdlijn voorbij.

5. Plaats je contactgegevens op meerdere plekken in je profiel

Je contactgegevens van je profiel zijn alleen zichtbaar voor de mensen waarmee je gelinkt bent. Betalende leden van LinkedIn kunnen een InMail sturen (een emailtje via LinkedIn) maar zijn het leden die niet betalen of met je gelinkt zijn, dan kunnen ze je dus niet bereiken. Vooral de wat kleinere recruitmentbureaus of bedrijven hebben geen betaalpakket of de mogelijkheid jou te contacten (behalve een uitnodiging tot LinkedIn te sturen), dus zorg er voor dat je op meerdere plekken in je profiel je contactgegevens zet. Bijvoorbeeld in je samenvatting en in je aanbevolen contactmethode.

6. Maak je zelf zichtbaar door actief te zijn op LinkedIn

Beweeg je in groepen, reageer op updates, like of deel updates, plaats zelf updates of blogs, maak je zelf zichtbaar. Hoe meer je dat doet, hoe meer mensen je zien, hoe meer ze op jouw profiel komen. En jouw profiel is na al mijn tips uiteraard tiptop in orde en daar staat dat jij beschikbaar bent. Heyyyyy, komt net toevallig iemand op jouw profiel die iemand kent die iemand zoekt met een functie die jij te bieden hebt. Dat heet nu netwerken.

7. Wees niet bescheiden, vraag om die aanbeveling

Vraag iemand om drie mindere eigenschappen van zichzelf op te noemen en hij of zij rammelt er zo drie uit. Vraag hem of haar om drie positieve eigenschappen te noemen en je moet er na een paar minuten aan trekken om het er uit te krijgen. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, het is en blijft on-Nederlands om positief en vooral trots te zijn over jezelf.

Daarom hebben we ook moeite met het vragen om aanbevelingen. Toch moet je dat echt doen. Het zegt namelijk veel over jou als werknemer en collega. Vraag er minimaal een of twee per functie, bij voorbaat als je weg bent of weg gaat. Ook van oudere functies, als daar nog mensen zitten die je ook nog kennen uiteraard.

8. Beperk je niet tot een klein kringetje collega’s en vrienden

Netwerken betekent ook nieuwe mensen leren kennen. Stap uit dat veilige kringetje van bekenden en ga juist linken met onbekenden. Het mooiste is ook om deze onbekenden bekenden te maken door offline te combineren met online. Ga naar evenementen, borrels, spreek mensen aan. Voeg ze toe als je ze leert kennen en leer ze kennen als je ze toevoegt. Alleen met een groter bereik heb je meer kans op succes.

9. Maak je zelf zichtbaar in alle vormen 

Loop je instellingen goed door en maak je overal voor alles zichtbaar. Waarom zit je op een openbaar netwerkplatform als je niet met je foto zichtbaar wilt zijn voor onbekenden. Of stel je je zelf ook voor met een zak over je hoofd? Maak ook je updates en netwerkactiviteiten voor iedereen zichtbaar en stel je open voor alle nieuwe vormen van contacten.

10. Laat je zelf voorstellen, gebruik je netwerk

Zie je een mooie vacature en staat de plaatser daar bij ? Grote kans, bij een wat groter netwerk, dat iemand uit jouw netwerk gelinkt is met de plaatser van de vacature (ook daarom is een groot netwerk handig en belangrijk). Je kunt nu je netwerk voor je laten werken door jouw connectie te vragen je voor te stellen aan de plaatser van deze mooie vacature. Of een goed woordje voor je te doen… of om gewoon je naam eens te noemen als dat mogelijk is. Of je vraagt jouw connectie of je mag bellen met de plaatser en zijn of haar naam mag noemen.

Brutalen hebben de halve wereld.
Brutalen met klasse de hele!

LinkedIn voor werkzoekenden

Naast mijn Handleiding LinkedIn, bij de meeste mensen ondertussen bekend, heb ik nu ook een e-learning “LinkedIn voor werkzoekenden” gemaakt. Ik laat je in drie uur zien hoe je LinkedIn kunt inzetten om die felbegeerde baan te krijgen of hoe je als zzp’er je netwerk in zet om opdrachten te vinden. Zelf ben ik vijf jaar geleden op deze manier aan de slag gekomen, heb enorm veel (mooie) opdrachten verkregen via mijn netwerk en heb in de loop der jaren heel veel mensen aan een baan geholpen door de juiste inzet van LinkedIn. werk zoeken met linkedin

 

Over de schrijver:

Corinne heeft zich in de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in social media marketing en -strategie, met tegenwoordig vooral de focus op LinkedIn. Met haar bedrijf Digital Moves werkt ze samen met andere ondernemers die ieder hun eigen expertise hebben op gebied van online media. Regelmatig wordt ze gevraagd als spreker, met name over het onderwerp 'social selling met LinkedIn', en daarnaast is ze bedreven in het geven van op maat gemaakte LinkedIn trainingen. Ze is auteur van honderden blogs, artikelen en meerdere boeken over social media. In 2017 is zij door een vakjury van de FOTY awards verkozen tot beste zzp'er in de categorie 'Coaching & Training' en in 2019 is zij opnieuw genomineerd én finaliste voor de FOTY awards van 2018. Neem contact op met Corinne.

Laat een reactie achter

Anti-spam: *