De instellingen van LinkedIn zijn net zo belangrijk als de inrichting van je persoonlijke profiel zelf. Je kunt hiermee een aantal keuzes maken omtrent je account en zichtbaarheid maar ook allerlei belangrijke instellingen over privacy instellen bijvoorbeeld. Je kunt het totale overzicht aan instellingen vinden in mijn aankomende nieuwe boek ‘Meer succes met LinkedIn!‘ In dit blog neem ik de belangrijkste instellingen met je door, verspreid door heel LinkedIn. Welke instellingen moét je even doorlopen om je profiel optimaal te benutten? Binnen een paar minuten weet je het!

Waar vind je je instellingen op LinkedIn

Klik op ‘Ik’ bovenin je menubalk van LinkedIn en kies voor ‘Instellingen en privacy’.

linkedin privacy

1. Voeg meerdere e-mailadressen toe en kies je Primaire e-mailadres

Je hebt in je contactgegevens van je persoonlijke LinkedIn profiel een e-mailadres staan. Deze is alleen zichtbaar voor je connecties. Veel mensen kiezen er voor om hun e-mailadres van het werk te gebruiken. Niets mis mee, maar wat nu als je weg gaat bij je werkgever en je vergeet dat je e-mailadres op een gegeven moment volledig verwijderd wordt? Of je privé e-mailadres dat je gebruikt is ineens onbereikbaar? Om die reden is het belangrijk dat je altijd een back-up adres hebt waarmee je eveneens kunt inloggen. Voorkomen is beter dan genezen.

Ga in je instellingen naar het onderdeel Account, kies voor Basisgegevens en klik achter E-mailadressen op ‘wijzigen’. Je krijgt nu de mogelijkheid om meerdere adressen toe te voegen, ik adviseer twee of drie e-mailadressen op te voeren. Je krijgt na het invoeren op het opgegeven adres een mailtje welke je moet bevestigen. Daarna kun je er eventueel voor kiezen om in deze zelfde instelling dat adres ‘Primair’ te maken. Dat wil zeggen dat dat adres dan zichtbaar is in je contactgegevens en dat je daarop je mailtjes van LinkedIn ontvangt. De andere e-mailadressen zijn niet zichtbaar voor anderen, alleen voor jouzelf in deze instelling.

linkedin handleiding

2. Gebruikers die dit profiel hebben bekeken, bekeken ook

Op je profiel zie je aan de rechterkant een heel rijtje met profielen die bekeken zijn door bezoekers van jouw profiel. Het zijn vaak profielen die lijken op die van jou, of het zijn collega’s of concurrenten. Als je veel werk hebt gestoken in je profiel, veel hebt gedaan aan je zichtbaarheid en vindbaarheid en eindelijk mensen naar je profiel hebt toegetrokken, dan is het toch zonde dat je zomaar vergelijkbare profielen op een presenteerblaadje weggeeft. Mijn advies is dan ook om dit rijtje te verwijderen van je profiel. Je doet dit in het onderdeel ‘Privacy’ en te klikken op ‘Wijzigen’ achter ‘Gebruikers die dit profiel hebben bekeken, bekeken ook’. Schuif daar het schuifje op ‘Nee’ en weg is je rijtje.

linkedin handleiding

Let op: Recruiters werken met aparte tools en krijgen op hun eigen tools wel nog het rijtje met suggesties, ongeacht of jij het uitgezet hebt in jouw profiel of niet.

3. Opties voor het bekijken van profielen

Als je op LinkedIn zit, dan sta je open voor netwerken. Tenminste, daar ga ik van uit, anders kun je je account wel sluiten. Zichtbaarheid is heel belangrijk, en zo ook is het leuk en handig als je ziet wie er op je profiel heeft gekeken. Dat geldt ook andersom, andere leden kunnen ook zien dat jij op hun profiel hebt gekeken. Soms zie je dat mensen anoniem kijken. Die snappen niet zo goed wat netwerken is of ze hebben geen idee dat hun instelling verkeerd staat. Je kunt dit checken in het onderdeel ‘Privacy’, klik op ‘Blokkeren en verbergen’ en kies voor ‘Wijzigen’ achter ‘Opties voor het bekijken van profielen’.

Kies voor de bovenste optie als je dat nog niet gedaan hebt. Mocht je toch niet zo’n professioneel netwerker zijn en het eng vinden en alsnog voor een van de andere opties kiezen? Dan kun jij zelf ook niet zien wie er op jouw profiel heeft gekeken. Wel zo eerlijk.

linkedin handleiding

4. Kiezen wie jouw updates mogen zien

Als je aan de slag gaat met je LinkedIn profiel en je plaatst updates en LinkedIn blogs, dan is het natuurlijk wel zo leuk als zoveel mogelijk mensen dat zien. Ook mensen waarmee je niet gelinkt bent kunnen jouw updates volgen, mits jij je instelling zo hebt ingesteld. Uiteraard ga je voor een groot bereik dus zorg er voor dat je instelling op ‘Iedereen op LinkedIn staat’. Je vindt deze onder ‘Privacy’, ‘Blokkeren en verbergen’ en klik vervolgens op ‘Wijzigen’ achter ‘Volgers’.

linkedin handleiding

5. E-mailfrequentie instellen

Gek kan je er van worden: de overload aan e-mailtjes van Linkedin. Ook dit is iets dat je geheel naar eigen hand kunt zetten, je moet het alleen even weten. Ga in je instellingen naar het onderdeel ‘Communicatie’, kies voor ‘Basisgegevens’ en vervolgens op ‘Wijzigen’ achter ‘E-mailfrequentie’. Acht onderdelen volgen die ook weer onderverdeeld zijn in vele subonderdelen. Je leven wordt op LinkedIn een heel stuk leuker als je even de tijd neemt om al deze instellingen door te lopen en zoveel mogelijk e-mails uit te zetten.

Als je overigens veel op LinkedIn zit, dan heb je ook veelal voldoende aan de pushmeldingen. Die rode blokjes met aantallen bovenin je menubalk die je vertellen dat je meldingen of berichten hebt.

 

linkedin handleiding

6. Taalinstelling

Waarom is deze instelling belangrijk als je Nederlands bent en je instelling op Nederlands hebt staan? Nou, wel om het simpele feit dat LinkedIn continu in beweging is en sommige opties en functies alleen nog in het Engels vertoont en niet in het Nederlands. Ga hiervoor naar ‘Account’ in je instellingen, kies voor ‘Derden’ en vervolgens ‘Taal’. Kies daar voor Engels.

Je komt hier ook door  boven in je profiel op ‘Ik’ te klikken en te kiezen voor ‘Taal’. Check zelf de verschillen met je Nederlandse versie, bijvoorbeeld in het veld waar je je update plaatst, op je startpagina.

tweetalig profiel linkedin

 

linkedin handleiding

7. Je openbare profiel zichtbaar maken

Heb je een mooi opgetuigd professioneel profiel, kan niemand het vinden in Google of andere zoekmachines omdat je instelling niet goed staat. Of misschien heb je ooit eens onderdelen uitgevinkt die nu weer aangevinkt kunnen worden. Snel checken of dit goed staat. Ga hiervoor in je instellingen naar ‘Privacy’, klik op ‘Privacy van profiel’ en kies voor ‘Uw openbare profiel bewerken’. Daar kun je op ‘Wijzigen’ klikken en vervolgens krijg je een heel rijtje met onderdelen van je profiel en de optie om je openbaar profiel zichtbaar te maken of niet.

linkedin handleiding

 

linkedin handleiding

8. De zichtbaarheid van je foto

Heb je eindelijk een mooie profielfoto, misschien wel speciaal laten maken zelfs, vergeet je je instelling aan te passen zodat iedereen het ziet! Voor deze instelling ga je naar je profiel zelf toe en klik je op je profielfoto.

linkedin foto tip

Check nu de zichtbaarheid door op ‘Zichtbaarheid’ te klikken en zet de instelling op ‘openbaar’. Je stelt je namelijk in het dagelijks leven toch ook niet voor met een zak over je hoofd.

linkedin foto tip

9. Updates in je tijdlijn verbergen en connecties ontvolgen

Ook zo’n hekel aan al die suffe rekensommetjes en spelletjes in je tijdlijn of andere nutteloze, niet professionele updates van je netwerk? Goed nieuws! Je kunt de updates die je ergeren verbergen en zelfs je connecties ontvolgen zonder ze direct uit je netwerk te gooien. Je doet dit in je tijdlijn zelf. Ga op een update staan die je niet meer wilt zien en klik op de drie puntjes in de rechter bovenhoek. Klik daar op en je krijgt een aantal keuzes. Ontvolg je iemand, dan zie je helemaal geen updates meer van die persoon. Diegene krijgt geen melding hiervan.

connecties updates verbergen linkedin

Tip voor jezelf: je weet niet of iemand je ontvolgd heeft. Als je (teveel) van dit soort updates plaatst, of continu op dit soort updates reageert, dan heb je kans dat steeds meer mensen je ontvolgen (of erger nog, je als connectie verwijderen). Als je dan wel iets serieus te melden hebt, dikke kans dat je bereik dan een stuk lager is doordat het niet meer bij iedereen in de tijdlijn terecht komt. Je ziet dit wel aan het aantal volgers. Als dit lager is dan het aantal connecties (je bent automatisch volger van elkaar als je linkt met elkaar), dan zou ik eens goed naar je updates kijken.

10. Je netwerk op de hoogte houden van profielwijzigingen

In de oude lay-out van LinkedIn moest je een schuifje opzij zetten als je je profiel ging aanpassen, anders kregen je connecties een melding van iedere wijziging die je deed. In de nieuwe lay-out van LinkedIn is dit schuifje verdwenen. Maar let op, de optie bestaat nog steeds, alleen moet je het nu per onderdeel aangeven of je de wijziging of toevoeging wilt delen met je netwerk.

schuifje linkedin

Wijzigingen delen is natuurlijk superleuk en handig bij een nieuwe baan, nieuwe opleiding of een boek dat je bijvoorbeeld aan je publicaties hebt toegevoegd, maar niet handig en zeker niet leuk als je groot onderhoud wilt plegen. Let dus goed op deze instelling als je onderhoud pleegt aan je profiel en meerdere veranderingen doorvoert.

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/