Het is alweer even uitgerold op Facebook, maar niet iedereen weet dat hij of zij de functie heeft of snapt wat je er (zakelijk) mee kunt doen: live stream. Een waanzinnig mooie optie waarmee je eigenlijk allemaal je eigen live televisie kunt maken. Ik zet de ontwikkelingen en mogelijkheden voor je op een rij, uiteraard weer aangevuld met wat tips. 

Wat is live streaming

Live stream of live streaming is het live filmen van een gebeurtenis op Facebook. Je kunt je vrienden, volgers of fans direct laten meegenieten of mee laten kijken in een moment dat jij filmt. Sta je bijvoorbeeld op een concert, dan kun je live vrienden mee laten kijken. Sta je op een event, kun je fans mee laten kijken. Gebeurt er iets groots, bijvoorbeeld het grootste schip ter wereld dat de haven van Rotterdam uit vaart, dan kun je dat iedereen direct laten mee kijken. Of wat dacht je van Max Verstappen, die de Grand Prix van Spanje wint. De mogelijkheden zijn oneindig!

Heb ik ook de optie voor live stream op mijn Facebookpagina

Iedereen heeft de optie voor live stream. Uiteraard is dit alleen zichtbaar op mobiele applicaties, zowel voor Android als IOS. Ga naar de app van je Facebookpagina of de Facebook app zelf en klik het veld “publiceren” open. Je ziet nu een icoontje dat “live stream” betekent.

facebook live stream

Hoe werkt live stream op Facebook

Je klikt op het icoontje en krijgt het volgende veld te zien. Op het moment dat je live gaat streamen is het belangrijk dat je je het volgende beseft:

 1. Kies de kant die je wilt filmen. Je kunt filmen wat jij ziet, maar je kunt ook jezelf bijvoorbeeld filmen. Met de dubbele pijl switch je tussen deze twee, dit werkt het zelfde als op je camera. Besef je goed dat een intro niet door iedereen gezien wordt aangezien mensen nog live moeten inschakelen. Daarom is het misschien handiger dit na een paar seconden pas te doen als je een aantal mensen live mee hebt zien kijken.
 2. Beschrijf altijd de situatie of omgeving die je filmt. Laat mensen niet raden (tenzij de bedoeling natuurlijk).
 3. Voor Facebookpagina’s is live streaming altijd openbaar, dat wil zeggen, iedereen kan meekijken. Op je persoonlijke Facebookprofiel kun je kiezen of alleen (bepaalde) vrienden het zien of dat het openbaar is.
 4. Ben je er klaar voor, klik dan op “Live gaan”. Er wordt afgeteld, 3……2……1…..en je bent live.

facebook live stream

Wat als ik live ben op Facebook

Op het moment dat je live bent op Facebook, dan zie je dit links boven in de hoek van je camera. Je ziet ook direct hoeveel mensen live meekijken en het tellertje zal op- en neer gaan. Probeer een zo goed mogelijk beeld te geven van wat je wilt laten zien, probeer je kijker te boeien en te binden. Onder het filmpje kunnen mensen direct mee chatten. Klik op “Voltooien” als je klaar bent met filmen

facebook live stream

Wat als ik uitgestreamd ben

Als je uitgestreamd bent, oftewel, je hebt op de “Voltooien” knop geklikt, dan krijg je de optie om je filmpje op je filmrol van je mobiele applicatie te bewaren (niet de keuze om het op Facebook te plaatsen, daar is nogal wat verwarring over).

facebook live stream

Sowieso komt je live stream als filmpje op je Facebookpagina te staan. Je kunt het herkennen aan “was live”. Dit is alleen achteraf te verwijderen als je dat niet wilt.

facebook live stream

Tips en weetjes voor live streaming

 • Mensen zien jouw live stream direct in hun tijdlijn. Op dit moment wordt er door Facebook hoge voorrang aan dit soort content gegeven en zien al jouw fans die jou volgen het live voorbij komen als ze op dat moment op Facebook zitten.
 • Kondig  je live stream aan, indien mogelijk. Hoe meer mensen het weten, hoe meer mensen er klaar voor gaan zitten. Geef aan wanneer je live gaat als dat bekend is.
 • Check of je een goede verbinding hebt. Als je WIFI gebruikt scheelt dat heel wat MB’s in je abonnement uiteraard.
 • Mochten fans je live stream gemist hebben, omdat ze net niet op dat moment op Facebook waren of je aankondiging gemist hebben, dan kunnen ze dat voortaan voorkomen door meldingen aan te zetten.
 • Op Facebook Livemap kun je wereldwijd zien wie er op Facebook live aan het streamen zijn. En zij zien jou, wat jouw bereik uiteraard weer ten goede komt en wellicht ook je bekendheid.
 • Op dit moment van schrijven kun je maximaal 90 minuten livestreamen, maar binnenkort is dat onbeperkt.
 • De tijd dat je “moet” streamen hangt van je onderwerp af. Facebook adviseert minimaal 10 minuten, maar als je geen boeiend onderwerp hebt, dan volstaat korter uiteraard ook. Zo lang het maar boeiend is voor de kijker.
 • Als je filmpje op je Facebookpagina staat, vergeet het dan niet te bewerken! Je kunt aan de ‘achterkant’ van het filmpje een titel opgeven, tags, een omschrijving en zelfs een call to action meegeven.

Hoe bewerk ik mijn (live) video op Facebook

Klik op “bericht bewerken” in je bericht op je tijdslijn.

facebook live stream

 1. Geef aan waar je video over gaat en gebruik hierbij zoekwoorden waarop je wilt dat je filmpje gevonden wordt (geldt ook voor Google)
 2. Geef je video een pakkende titel
 3. Voeg de juiste videotags toe, oftewel ook weer woorden waarop je wilt dat het filmpje gevonden wordt. Uiteraard moet het over de inhoud van het filmpje gaan.
 4. Kies een ‘aanzet tot actie’, oftewel een ‘call to action’. Standaard staat deze op “geen knop”. Als je hier op klikt krijg de opties ‘shoppen’, ‘registreren’, ‘downloaden’, en nog een aantal andere mogelijkheden. Kies de juiste en plaats de url er bij waar je mensen heen wilt leiden. Aan het einde van de video krijgen zij deze optie te zien en kunnen ze direct doorklikken.
 5. Kies het juiste previewplaatje dat je wilt laten zien als mensen de video stilstaand zien (bijvoorbeeld in je videoalbums). Je krijgt de keuze uit tien plaatjes, maar kunt eventueel zelf ook iets uploaden. Zorg dat het pakkend is en triggert om door te klikken en te kijken voor mensen.
 6. Eventueel kun je bij onderschriften een ondertiteling toevoegen middels een SRT-bestand.
 7. Wil je toch niet dat je video gepubliceerd wordt, dan kun je dat hier aanpassen en het bestand op “verlopen” zetten.

facebook live stream

 

Ik wens je veel succes met live streamen. Mocht je nog leuke tips hebben naar aanleiding van eigen ervaring, wij horen ze graag!