Donderdag 22 september jl kondigde LinkedIn vanuit Amerika een aantal nieuwe ontwikkelingen en producten aan omtrent het online platform. Ik wist dat er een en ander aan zat te komen maar was zelf verrast door wát er allemaal verandert de komende tijd. Tijdens een bezoekje aan LinkedIn Benelux vrijdag kreeg ik nog meer mooie inzichten en kon ik niet wachten dit met jullie te delen. Ik heb het allemaal voor je op een rijtje gezet!

In een uitgebreide presentatie, waarin onder andere CEO Jeff Weiner van LinkedIn het woord nam, werden de nieuwe ontwikkelingen op een rijtje gepresenteerd. Niet alleen gaat de gehele lay-out op de schop, het persoonlijke profiel, het zakelijke account en de homepage, ook wordt Lynda.com, het online learning centre van LinkedIn, geheel onder handen genomen. Mooie nieuwe kansen en mogelijkheden!

Nieuwe menubalk

Als eerste verandert de gehele LinkedIn menubalk bovenin het platform. Het oogt strakker, duidelijker en overzichtelijker en wordt gelijk getrokken met het design van mobiele applicaties. Het tandwieltje helemaal rechts bevat je instellingen, een positieve verandering ten opzichte van de verstopte optie op dit moment onder je profielfotootje.

wat verandert er op linkedin

Nieuwe lay-out persoonlijke profielen LinkedIn

De nieuwe lay-out van je persoonlijke profiel komt er ook strakker en overzichtelijker uit te zien. Je naam, kopregel, huidige werkgever en opleiding komen pontificaal onder je omslagfoto en profielfoto te staan, evenals je woonplaats of omgeving en het aantal connecties (boven de 500 aangegeven met 500+). Mooi ook dat direct daaronder je samenvatting volgt waarin je direct kunt lezen wie iemand is, wat hij of zij te bieden heeft en verdere interessante informatie over desbetreffende persoon.

Wel zie je nog maar twee regels van de samenvatting, belangrijk dus dat je je belangrijkste informatie direct bovenaan zet. Op mobiele applicaties zie je nog minder. Wil je gemakkelijk bereikbaar zijn, dan kun je daar je contactgegevens neerzetten bijvoorbeeld. De optie ‘media’, die je toe kunt voegen aan zowel samenvatting als werkervaring,  schijnt in eerste instantie nog te bestaan maar verdwijnt uiteindelijk begin voorjaar 2017 alsnog uit je profiel. Superjammer!

Ook valt op dat er nu, net als op de mobiele applicaties, een ‘volgen’ button op je profiel komt te staan. Je hoeft dus niet met iemand te linken om zijn of haar updates of blogs te volgen. Deze optie bestond overigens al, maar zat verstopt.

De contactgegevens zijn verhuisd naar de rechterkant.

wat verandert er op linkedin
Bewerken eigen LinkedInprofiel

Als je in je eigen profiel bent, dan zijn de bewerkopties nog steeds aanwezig, maar niet meer zo rommelig als nu het geval is met alle potloodjes en dergelijke. Het oogt rustiger, strakker en overzichtelijker. De optie ‘Who’s viewed your profile’ is verhuisd naar de plek onder je verkorte profiel en je ziet nu ook hoeveel mensen je update hebben bekeken. Het lijkt meer op de mobiele applicatie, iets dat LinkedIn ook voor ogen had.

Met de ‘Add new profile section’ rechts kun je onderdelen toevoegen aan je profiel. Daaronder kun je kiezen voor de optie om je profiel te bekijken zoals anderen jouw profiel zien én je kunt nu gemakkelijker de optie terugvinden om je profiel in een tweede taal aan te maken.

wat verandert er op linkedin

Wil je bijvoorbeeld je samenvatting aanpassen? Dan klik je heel simpel op ‘Add summary’ en vul je je veld voor je samenvatting. Veel mooier toch? Nu nog een goed opmaaksysteem LinkedIn, dat zou ook heel fijn zijn. Voor opsommingen en tekentjes en dergelijke ben je, vrees ik, nog steeds afhankelijk van Word of sheets met tekens online die je kunt kopieren en plakken. Hopelijk doet Microsoft hier in de toekomst nog iets aan.

wat verandert er op linkedin

Chatfunctie op LinkedIn

We zaten er eigenlijk al op te wachten: een chatfunctie op het profiel zelf. Nu kun je nog in je inbox met elkaar chatten, maar eigenlijk was dat niet echt handig.

wat verandert er op linkedin

De chatfunctie wordt dus pontificaal op je profiel geplaatste en door te klikken op ‘Message’ opent zich direct een chatfunctie.


wat verandert er op linkedin

Nieuwe homepage LinkedIn

De homepage is ook geheel op de schop gegaan en ziet er ook veel strakker en overzichtelijker uit. Links zie je direct je eigen profielfoto met het aantal keren dat je profiel bekeken is maar ook het aantal keren dat je updates bekeken zijn. Verder valt op dat je bij het plaatsen van een update nu ook eerst kan opslaan als draft.

wat verandert er op linkedin

Notificaties 

Bovenin de menubalk zijn nu onder het icoon met het belletje de notificaties te vinden. Klik je daarop dan kom je uit bij alle meldingen zoals mensen die je profiel hebben bekeken, mensen die je onderschreven hebben, suggesties en andere meldingen.

wat verandert er op linkedin

Wie heeft je profiel bekeken

De optie ‘Who’s viewed my profiel’, of terwijl ‘wie heeft mijn profiel bekeken’, is ook aangepast. Ik hoop dat de statistieken terugkomen zoals ze nu bestaan, zou zonde zijn als je die niet meer tot je beschikking hebt.

wat verandert er op linkedin

Zoeken op termen in de zoekbalk

De uitgebreide zoekfunctie is in de nieuwe lay-out verdwenen. Om uitgebreid te kunnen zoeken, op bijvoorbeeld postcode, moet je je nu wenden tot een van de betaalpakketten.

wat verandert er op linkedin

Je kunt zoeken op zes verschillende  onderdelen.

wat verandert er op linkedin

Lynda.com wordt LinkedIn learning

Het learning centre Lynda.com is ook geheel aangepast in LinkedIn stijl. Wat opvalt is dat je skills (vaardigheden) direct bovenin zichtbaar zijn. Je krijgt ook suggesties voor te volgen trainingen die door jouw organisatie aanbevolen worden.

wat verandert er op linkedin

Bron: LinkedIn

LinkedIn bedrijfspagina

Ook de LinkedIn bedrijfspagina gaat geheel op de schop, inclusief de carrièrepagina welke ‘Life’ oftewel ‘Werkleven’ gaat heten. Je kunt daar straks onder andere de blogs van je medewerkers op plaatsen (maximaal drie). De lay-out wordt net zo strak als het persoonlijke profiel en ook zullen er uitgebreide opties met statistieken bijkomen. Ook kun je in de nieuwe lay-out al je pagina’s en showcases in een oogopslag zien onder je beheerdersinstellingen. Een flinke verbetering. Mijn e-book ‘LinkedIn voor bedrijven’ zal ik zo snel mogelijk aanpassen.

Er zijn nog meer aanpassingen die je zult tegenkomen met de nieuwe lay-out. De uitrol gaat gefaseerd de komende maanden en het zal per persoon verschillend zijn wanneer je precies om gaat naar de nieuwe LinkedIn versie. Een ding is zeker: het is een enorme verbetering en vooruitgang. Voor mij weer een hoop werk te doen qua aanpassingen handleiding, presentaties, trainingen en mijn nieuwe boek ‘Meer succes met Linkedin‘.

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/