Update 18-5-2020: het algoritme van LinkedIn is weer aangepast, er zijn weer een aantal factoren bekend gemaakt dus deze heb ik in dit blog toegevoegd (dwell time, verblijftijd). 

Er wordt vaak over gespeculeerd en niemand weet eigenlijk exact hoe het in elkaar steekt: het algoritme dat bepaalt wat je op je persoonlijke tijdlijn van LinkedIn te zien krijgt. Toch gaven twee engineers van LinkedIn een aantal geheimen bloot. Zeer waardevolle informatie waar je je voordeel mee kunt doen. Ik maak het overzichtelijk voor je!  

Kwaliteit content op LinkedIn belangrijker dan ooit

LinkedIn is een platform waar het draait om netwerken maar ook content delen.  Zowel de kwaliteit van je netwerk als de kwaliteit van je content worden steeds belangrijker. Waarom? Omdat je een zo groot mogelijk bereik wilt en dus ook graag wilt zien dat veel mensen jouw content lezen of delen. LinkedIn straft steeds vaker spammers af en wil juist waardevolle content belonen. Hoe doen ze dat? Uit het artikel van de LinkedIn engineers blijkt dat ze deze ‘keuring’ van content in een aantal fases uitvoeren:

LinkedIn kijkt naar de soort post die je plaatst

Let op: met regelmaat ‘draait LinkedIn aan de knoppen’ en verandert het algoritme weer. Niemand kent de exacte ins en outs, alles wat ik hier weet is puur gebaseerd op eigen onderzoek, ervaring of rechtstreekse informatie van LinkedIn zelf.

LinkedIn wil heel graag dat het verkeer op LinkedIn blijft. Dus het verschilt hoe je update in elkaar zit of je een plek hoger in de tijdlijn krijgt:

 • is het een update met alleen tekst
 • is het een update met een plaatje of foto(collectie) met of zonder tekst
 • is het een video update met of zonder tekst
 • is het een update met daarin een link en preview naar een externe site
 • is het een artikel dat je op LinkedIn geplaatst hebt (en dat vervolgens bij publicatie automatisch in je tijdlijn terecht komt)
 • Is het een document

Het bereik van posts die met een link leiden naar een externe website ligt lager dan posts met tekst of een foto (dit is de reden waarom je steeds vaker ziet dat mensen de link naar een artikel in de reacties zetten in plaats van in de post zelf). Helaas geldt dit ook voor blogposts die geplaatst zijn op LinkedIn zelf. Hier wordt aan gewerkt is beloofd door de productmanagers (die ik daarover zelf gesproken heb). Ook zou het handig zijn als je meldingen kunt krijgen van mensen waarvan je niets wilt missen, ook dit wordt hopelijk opgepakt.

linkedin tips

Als je een update plaatst met een externe link, dan is het bereik minder groot omdat LinkedIn verkeer op de site wil houden. Je omzeilt dit door de link in de post los te plaatsen (en eventueel een los plaatje er bij) of door de link niet in de update te plaatsen maar in een reactie direct onder de post. Nadeel is, dat als het een blog van jezelf is bijvoorbeeld, dat dit ten koste gaat van de shares op je website. Dit aantal blijft flink achter omdat de link niet ‘zichtbaar’ geliket of gedeeld wordt op LinkedIn. Voor de zoekmachineoptimalisatie van je website geen positief effect dus. Daarnaast wordt de link niet meegedeeld als de post op LinkedIn door een van je connecties wordt gedeeld én verdwijnt de reactie met link snel als er veel gereageerd wordt. 

Leer LinkedIn op de juiste manier in te zetten en creëer daarmee zichtbaarheid en vindbaarheid om nieuwe klanten en leads aan te trekken. Maandelijks zijn er open trainingen of vraag naar onze incompany mogelijkheden.

LinkedIn bepaalt het belang van de post

LinkedIn laat vervolgens je post categoriseren in:

 • spam
 • lage kwaliteit
 • geen spam

Dit gebeurt aan de hand robots maar ook van een kleine ‘test-groep’ van mensen in je netwerk die de post te zien krijgt. Vervolgens is het afhankelijk van wat zij doen, of de post spam is of niet.

Negatieve invloed op je post is als mensen:

 • je post rapporteren als spam
 • je post verbergen
 • je ontvolgen

tijdlijn linkedin algoritme

Positieve invloed op je post is als iemand:

 • je post liket
 • reageert op je post
 • jij daarop weer reageert
 • je post deelt

Iedere keer dat iemand jouw update deelt, er op reageert of het een like geeft, komt het in diegene zijn of haar netwerk terecht wat jouw bereik weer vergroot. Het eerste uur is hierbij van belang. Blijft interactie uit het eerste uur, dan is je update ook zo de tijdlijn weer uit en blijft onzichtbaar.

linkedin tipsEr gaan op LinkedIn geruchten dat er een verdeling van punten zou zijn op basis van deze drie interactie-mogelijkheden. Het klinkt logisch dat het delen van een post meer credits op zou leveren dan een like maar dit heb ik nergens bevestigd gezien vanuit LinkedIn. Wat wel zo is dat LinkedIn graag de conversatie op LinkedIn houdt, dus reageren op de reacties onder je update wordt beloond.

Hoe groter de positieve invloed, dus hoe meer mensen uit jouw netwerk je post liken, delen of er op reageren, hoe meer mensen je post te zien krijgen volgens het algoritme en daarmee ook een groter bereik creëren. LinkedIn laat je post pas aan een grotere doelgroep zien als blijkt dat de ‘test-groep’ je post goed waardeert door de positieve factoren.

Door gebruik te maken van verschillende A/B testen hebben ze op deze manier de spam met 48% weten te reduceren. Iets waar iedere LinkedIn member blij mee is lijkt me :)

Voor degenen die het visueel willen maken, in deze afbeelding wordt door LinkedIn mooi weergegeven welke weg je post bewandelt:

LinkedIn tijdlijn algoritme

bron: LinkedIn 

Verblijftijd op de tijdlijn – dwell time

Vanaf mei 2020 beloont LinkedIn content die de lezer vasthoudt (en dus waarschijnlijk ook boeit). Deze populariteitsmeting wordt op twee manieren uitgevoerd:

 • op de tijdlijn zelf. Blijft iemand langer dan een seconde (laptop/desktop) of 300 miliseconde (mobiel) ‘hangen’ bij jouw update en is deze minimaal 50% zichtbaar.
 • als de lezer doorklikt op je post. De tijd die dan gemeten wordt is allesbepalend voor de plek in de tijdlijn. Hoe meer mensen blijven lezen of kijken, hoe populairder jouw content wordt.

Daarnaast leert LinkedIn op deze manier wat en wie jij interessant vindt en zal je meer soortgelijke content tegenkomen in je tijdlijn.

linkedin tipsMensen die tot nu toe veel witregels in hun tekst gebruikten om, als trucje, mensen te verleiden door te klikken op hun post, komen nu bedrogen uit. LinkedIn gaat namelijk ook hierin de zogenaamde ‘click-bounce’ meten. Dat wil zeggen dat je het algoritme juist negatief beïnvloed als mensen je post hierdoor open klikken maar daarna snel dichtklikken omdat ze tot de conclusie komen dat het niets meer was dan een lokmiddel. 

Hashtags en mentions

Het gebruik van hashtags en mentions kan het algoritme beïnvloeden. Het gebruik van (maximaal drie) hashtags kan er voor zorgen dat je in de groep van gevolgde hashtags zichtbaar wordt en je zelfs een trending status opleveren. Mentions werken positief als degene die getagt is ook daadwerkelijk reageert of je post op zijn minst liket. Indien dat niet gebeurt, of de tag wordt verwijderd door diegene, kan het negatieve gevolgen hebben. Aangeraden wordt om maximaal vijf personen te taggen.

Zelf leren hoe LinkedIn werkt? ‘Meer succes met LinkedIn!‘ is een boek waarin je alle geheimen van LinkedIn kunt vinden, inclusief massa’s tips over content!

Populaire of recente updates 

Mocht je niets met dat algoritme hebben en het willen ontwijken, dan kun je altijd nog zelf de keuze maken om je tijdlijn in chronologische volgorde te bekijken. Je moet dit handmatig doen, op de homepage (helaas alleen op je laptop/desktop beschikbaar, niet op mobiele applicaties) klik je op het (bijna onzichtbare) pijltje om je keuze te maken tussen  ‘Populaire’ en ‘Recente’ updates.

LinkedIn tijdlijn algoritme

Sociaal karakter

In oktober 2018 is er weer aan de algoritme-knoppen gedraaid bij LinkedIn. Ze vonden het namelijk jammer dat sommige influencers bijvoorbeeld heel veel likes krijgen en de tijdlijn vullen met hun posts maar daardoor mensen afschrikken die minder interactie op hun updates vergaren. Het sociale karakter speelt daarom een nog grotere rol, je kunt het algoritme positief beïnvloeden door de interactie aan te gaan met degene die op jouw update interacteren.

Je eigen activiteit op LinkedIn

Je eigen activiteiten op LinkedIn zijn ook van groot belang op jouw positie op het platform. LinkedIn ‘beloont’ mensen die dagelijks inloggen en actief zijn op LinkedIn. Je kunt je eigen activiteiten en kwaliteit meten met de SSI score, oftwel social selling Index score.

ssi score linkedin

Conclusie

Misbruik de mogelijkheden op LinkedIn niet om te spammen maar gebruik het juist om mooie dingen te delen en anderen te helpen. Houd het algoritme als achtergrondinformatie in je hoofd maar schrijf er niet speciaal voor. Creëer een waardevol netwerk om je heen dat ook bereid is jouw posts te lezen, liken, delen of er op te reageren. Het is echt belangrijker dan ooit om voor kwaliteit te gaan dan voor kwantiteit. Je moet jezelf niet verkopen, laat anderen dat doen, dat is honderd keer sterker!

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk ons trainingsaanbod op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Vraag VRIJBLIJVEND een voorstel op maat: https://www.digitalmoves.nl/contact/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/