Update 24-5-2023: het algoritme verandert regelmatig, vandaar dat ik dit artikel continu aanpas op de wijzigingen.
Er wordt veel over gespeculeerd en niemand weet exact hoe het in elkaar steekt: het algoritme van LinkedIn. Het bepaalt wat je op de tijdlijn van LinkedIn te zien krijgt. En iedere keer dat je net denkt het te snappen wordt het weer aangepast. Om gek van te worden soms. Gelukkig zijn er ondertussen een aantal factoren al heel wat jaren bekend en nog steeds in tact. In dit blog houd ik aanpassingen zoveel mogelijk bij. Lees het, hou het bij, weet hoe het algoritme (ongeveer) werkt maar blijf vooral jezelf op LinkedIn en blijf weg van kunst en vliegwerk om het algoritme te omzeilen.
Waarom een algoritme
Dat LinkedIn een algoritme gebruikt is niet zo vreemd. Je zou overspoeld worden met informatie als je álles zou moeten volgen wat je connecties en anderen posten. Het algoritme is eigenlijk niets anders dan een systeem dat probeert te snappen wat jij als persoon interessant vindt en wil zien in de tijdlijn. Dit gebeurt aan de hand van allerlei factoren en vooral je eigen handelen is daarin heel belangrijk. Waar kijkt LinkedIn onder andere naar?
Factoren die het algoritme beïnvloeden
- Je eigen activiteiten zoals interactie, zoekopdrachten en privéberichten.
- De interactie die je krijgt op je post, hierin zijn de eerste uren het belangrijkste
- Je SSI Score
- Spam
- De ‘dwelltime’, oftewel de verblijftijd
- Het aantal hashtags en de juiste tags
- Het bewerken van je post
- Verwijderen van je post en direct opnieuw posten
- Te vaak posten (meer dan 1 keer per dag kan negatief effect hebben op je bestaande óf nieuwe post)
Een aantal licht ik hieronder toe.
Kwaliteit content op LinkedIn belangrijker dan ooit
LinkedIn is een platform waar het draait om netwerken maar ook content delen. Zowel de kwaliteit van je netwerk als de kwaliteit van je content worden steeds belangrijker. Waarom? Omdat je een zo groot mogelijk bereik wilt en dus ook graag wilt zien dat veel mensen jouw content lezen of delen. LinkedIn straft steeds vaker spammers af en wil juist waardevolle content belonen. Hoe doen ze dat? Uit het artikel van de LinkedIn engineers blijkt dat ze deze ‘keuring’ van content in een aantal fases uitvoeren:
LinkedIn kijkt naar de soort post die je plaatst
Er zit verschil in het soort content dat je plaatst op de tijdlijn:
- Platte tekst
- Foto, poll, document (carrousel) of video (+ tekst)
- URL van een website (+ tekst)
Teksten, polls, video’s, foto’s en documenten gaan goed op impressies en interactie. Het bereik van posts die met een link leiden naar een externe website ligt lager dan posts met tekst of een foto (dit is de reden waarom je steeds vaker ziet dat mensen de link naar een artikel in de reacties zetten in plaats van in de post zelf). Dit heeft niet zozeer te maken met het feit dat LinkedIn het verkeer op LinkedIn wil houden, wel is het zo dat de ‘dwelltime’, ofterwijl de verblijfstijd, wél van belang is voor een post. Dit is een van de factoren die LinkedIn zelf bloot gegeven heeft en invloed heeft op de interactie. Blijft iemand op je post ‘hangen’, dan interpreteert LinkedIn dat als interesse en dat wordt beloond. Maar let op, klikt iemand op ‘Meer weergeven’ in de post en klikt daarna weer weg, dan heeft dat negatieve gevolgen. Volgens LinkedIn zelf hebben ze dit gedaan om mensen die weinig volgers hebben, maar wel hun best doen, zo meer credits te geven en te belonen. Ze maken zo meer kans op zichtbaarheid op de tijdlijn tegenover de grote namen (zoals Richard Branson bijvoorbeeld) die miljoenen impressies halen met hun posts en daar niet naar omkijken.
Er wordt om me heen regelmatig verteld dat het slim is om de link in de eerste reactie te plaatsen. Ik raad dit absoluut af. Mensen willen daarmee het algoritme omzeilen maar als jouw doel is om mensen naar de website te leiden zou ik de link gewoon in de post plaatsen, met preview. Het grote nadeel van het plaatsen van de link in de eerste reatie is:
- als het een blog van jezelf is, gaat dit ten koste van de shares op je website. Dit aantal blijft flink achter omdat de link niet ‘zichtbaar’ geliket of gedeeld wordt op LinkedIn. Voor de zoekmachineoptimalisatie van je website geen positief effect dus.
- de link wordt niet meegedeeld als de post op LinkedIn door een van je connecties wordt gedeeld.
- de reactie verdwijnt met link snel als er meer reacties zijn en niemand houdt van zoeken.
Daarom: niet doen als je doel is om mensen door te sturen naar je website. Dan is het belangrijker hoeveel mensen er doorklikken, iets downloaden, een afspraak maken of iets kopen voor mijn part. Er is trouwens nooit bewezen dat er meer mensen doorkikken met een link in de eerste reactie, alleen het aantal impressies van de post zelf is hoger. Als je doel is om mensen iets op LinkedIn zelf mee te geven, te informeren of een statement te maken bijvooreeld, en je hoofddoel is niet om mensen door te sturen (bijvoorbeeld een onderzoek van een extern bureau waar je de belangrijkste punten uithaalt), dan is het op zich wel een handige manier om meer aandacht op je post vast te blijven houden. Ook linkjes van derden zijn uiteraard minder belangrijk dat je eigen website.
Dat je posts met link het minder goed doen heeft vooral een aantal andere redenen te maken. Lees in dit artikel mijn visie hierop:
LinkedIn bepaalt het belang van de post
LinkedIn laat vervolgens je post categoriseren in:
- spam
- lage kwaliteit
- geen spam
Dit gebeurt aan de hand van robots maar ook van een kleine ‘test-groep’ van mensen in je netwerk die de post te zien krijgt. Vervolgens is het afhankelijk van wat zij doen, of de post spam is of niet.
Negatieve invloed op je post
Zie je een post voorbij komen die je niet bevalt, dan kun je daar actie op ondernemen. Dit is in het nadeel van degene die de post geplaatst heeft en heeft ook negatieve gevolgen voor het algoritme. Hiervoor klik je op de drie puntjes van een post en kies een van de opties:
- je post ‘niet willen zien’
- je niet meer willen volgen (je blijft wel conncectie)
- je bijdrage melden bij LinkedIn
Positieve invloed op je post
Positief effect heeft het op het algoritme als iemand:
- je post liket
- reageert op je post (en jij daarop weer reageert)
- je post repost
Iedere keer dat iemand jouw post repost, er op reageert of het een like geeft, komt het in diegene zijn of haar netwerk terecht wat jouw bereik weer vergroot. De eerste uren na je post zijn hierbij van belang. Blijft de interactie uit of is het als spam gedetecteerd, dan is je post ook zo de tijdlijn weer uit en blijft onzichtbaar.
Hoe groter de positieve invloed, hoe meer mensen je post te zien krijgen volgens het algoritme en daarmee ook een groter bereik creëren. LinkedIn laat je post pas aan een grotere doelgroep zien als blijkt dat de ‘test-groep’ je post goed waardeert door de positieve factoren.
Door gebruik te maken van verschillende A/B testen hebben ze op deze manier de spam met 48% weten te reduceren. Iets waar iedere LinkedIn member blij mee is lijkt me :)
Voor degenen die het visueel willen maken, in deze afbeelding wordt door LinkedIn mooi weergegeven welke weg je post bewandelt:
Hashtags en mentions
Het gebruik van hashtags en mentions kan het algoritme beïnvloeden. Het gebruik van (drie tot vijf) hashtags kan er voor zorgen dat je in de groep van gevolgde hashtags zichtbaar wordt en je zelfs een trending status opleveren. Mentions werken positief als degene die getagt is ook daadwerkelijk reageert of je post op zijn minst liket. Indien dat niet gebeurt, of de tag wordt verwijderd door diegene, kan het negatieve gevolgen hebben.
Het algoritme ontwijken
Mocht je niets met dat algoritme hebben en het willen ontwijken, dan kun je altijd nog handmatig de keuze maken om je tijdlijn in chronologische volgorde te bekijken. Je doet dit op de homepage (helaas alleen op je laptop/desktop beschikbaar, niet op mobiele applicaties), klik op het menupijltje rechtsboven je tijdlijn om je keuze te maken tussen ‘Populaire’ en ‘Recente’ posts.
LinkedIn past de instelling iedere keer na het opstarten van het platform weer aan naar ‘Populair’ dus je moet het óf handmatig steeds aanklikken óf je kunt het in de instellingen aanpassen zodat het voortaan altijd op ‘Recent’ staat. Die instelling geldt voor zowel mobiele applicaties als de laptop/desktop en is ook op beide apparaten te vinden. De uitleg vind je terug in onderstaande video.
Belletje lellen
Nog een handige optie om het algoritme te omzeilen: belletje lellen bij mensen waar je écht niets van wilt missen. Je hebt op zowel persoonlijke profielen en bedrijfspagina’s deze optie onder de omslagfoto zitten. Je moet wel connectie of volger zijn van diegene of pagina om de bel te zien. Klik je erop dan kun je kiezen om een melding te krijgen als er iets nieuws wordt gepubliceerd op de tijdlijn door diegene. Ik zou zeggen, probeer het eens uit.😉
Mijn advies
Misbruik de mogelijkheden op LinkedIn niet om te spammen maar gebruik het juist om mooie dingen uit je werkleven te delen en anderen te helpen. Houd het algoritme als achtergrondinformatie in je hoofd maar schrijf er niet speciaal voor. Creëer een waardevol netwerk om je heen dat ook bereid is jouw posts te lezen, liken, delen of er op te reageren. Het is echt belangrijker dan ooit om voor kwaliteit te gaan dan voor kwantiteit, zeker met de opkomende AI-tools. Alles draait nog meer om vertrouwen, echtheid en oprechtheid.
[…] téveel bij te plaatsen. Gebruik drie tot vijf hashtags maximaal onder een post, dat werkt voor het algoritme ook het […]
[…] je welke optie gebruikt is aan jezelf. Het maakt overigens voor het algoritme en het verdere verhaal hieronder niet uit welke je kiest. Als je een post liket, of in het […]
Hallo Corinne,
Hartelijk dank voor dit artikel! Heel interessant met tips erin die ik goed kan gebruiken.
Alleen begrijp ik dit stuk niet:
“Mensen die tot nu toe veel witregels in hun tekst gebruikten om, als trucje, mensen te verleiden door te klikken op hun post, komen nu bedrogen uit. LinkedIn gaat namelijk ook hierin de zogenaamde ‘click-bounce’ meten. ”
Hoe kun je witregels gebruiken om mensen te verleiden? Hoe moet ik dat voor me zien?
Alvast hartelijk dank,
Vriendelijke groet,
Bibi Stuur
Dat werkte positief op het algoritme Bibi, omdat mensen doorklikken en de rest willen zien na het lezen van één regel tekst. Vervolgens krijg je een langdradige (en in mijn ogen kinderlijke) tekst met elke keer een regeltje tekst en dan weer een witregel. Ik weet niet precies hoe dat verder technisch in elkaar steekt, maar ze noemen dat ook wel ‘Broetry’. Nu het bounce-moment meeweegt en je daardoor de lezer eventueel ‘verliest’ omdat het de dwelltime verkort, komt dat niet ten goede van dit truckje.
[…] heb al eens eerder een blog geschreven over de werking van het algoritme op LinkedIn, voor zover dat bekend is uiteraard, waarin ik veel tips geef waarmee je je eigen tijdlijn kan […]
[…] en het wordt dan ook echt jouw update in plaats van een ‘copy-paste’ update. Voor het algoritme van LinkedIn is het sowieso belangrijk dat er snel geliket en gereageerd wordt vanuit je netwerk of de volgers, […]
[…] Het onnodig taggen van mensen die vervolgens niet reageren of de tag verwijderen is van negatieve invloed op je algoritme binnen LinkedIn. […]
[…] een enorme medewerkersbubbel waardoor sowieso je content bijna niet meer naar buiten komt. Het algoritme raakt verstoord en je kunt wat dat betreft je collega’s beter leren vissen dan vis […]
[…] is where LinkedIn comes in! Het LinkedIn algoritme werkt namelijk bizar goed op filmmateriaal. Plaats jij iets op jouw persoonlijke pagina dan roept […]
Ja geldt ook voor bedrijfspagina’s Leni.
Hi Corinne, zeer belangrijke bijdrage, dank. Nog een vraag. Als ik vanuit mijn bedrijfspagina een bijdrage plaats en deze dus naar verwachting op de feed van mijn volgers van de pagina komt, gelden deze regels dan ook? Want ik heb het idee dat niet alle volgers de update zien.
Dankjewel, Corinne. Ik ga het pijltje op chronologisch zetten.
Dank voor dit waardevolle artikel. Het is mij volledig duidelijk wat ik goed en fout doe en lost een aantal vragen voor me op.