Videocontent is tegenwoordig niet meer weg te denken in de social media strategie van een bedrijf of organisatie. Video is hot! Er worden grote budgetten voor vrij gemaakt en er wordt een camerateam ingehuurd om het filmpje te schieten en te bewerken. Maar als je weinig of geen budget hebt, dan kan je gemakkelijk zelf aan de slag! Een video maken voor je socialmedia-kanaal is superleuk om te doen. Met een smartphone waar een goede camera opzit kom je al een heel eind. Maar wat is een video zonder (achtergrond)muziek? Ik geef je een lijst met mijn favoriete websites waar je rechtenvrije muziek kunt downloaden, die jou helpen je video professioneler te maken.

Waarom rechtenvrije muziek?

Als je muziek in je video wilt gebruiken, dan is het noodzakelijk dat deze rechtenvrij is. Veel nummers mag je niet zomaar gebruiken omdat je de auteursrechten van de componist/artiest daarmee schendt. Voor veel muziek moet je een licentie kopen. Je kunt dus niet willekeurig een nummer uit de Top 40 pakken en deze achter je video plakken. Dus zet niet zomaar jouw favoriete plaat van Madonna, Kate Perry of Metallica achter je video, want dan schend je de auteursrechten en zal je flink moeten betalen. Of het wordt simpelweg al bij het uploaden uit je video gehaald. Je zal bij het uploaden van je video op bijvoorbeeld Facebook of YouTube gelijk een boodschap zien dat de muziek gedempt is vanwege het schenden van deze rechten. Het mag dus simpelweg niet.

Gelukkig zijn er veel websites waar je muziek kunt downloaden die je wél mag gebruiken en waar het auteursrechtelijk goed geregeld is. Sommige hebben gratis muziek, bij anderen zal je een kleine vergoeding moeten betalen. Ik zet mijn favorieten even op een rijtje voor je.

Audiojungle

Ik trap dit lijstje af met één van de bekendste plekken om rechtenvrije muziek te downloaden, namelijk Audiojungle. Deze site is een onderdeel van Envato. Een website waar je enorm veel interessante digitale hulpmiddelen kunt vinden, zoals templates voor video commercials, stockfoto’s en nog veel meer. Audiojungle is de audiotak van deze website en zit bomvol geweldige nummers én soundeffects die je rechtenvrij kunt gebruiken voor je video.

Er zit echter wel een prijskaartje aan het gebruik hiervan en dat varieert per nummer. Heb je budget om muziek aan te schaffen, dan is Audiojungle een goede keuze om te gaan zoeken.

Hier vind je de beste rechtenvrije muziek voor jouw social media video - audiojungle

Audiojungle is enorm uitgebreid en bevat naast 22 verschillende genres ook diverse music packs wat je kunt downloaden. In zo’n musicpack zitten dan diverse tracks in hetzelfde thema. Ideaal als je iets gevonden hebt waar je blij mee bent.

Het mooie van Audiojungle is het feit dat je alvast een preview van een nummer kunt downloaden en gebruiken in je filmpje. Op deze manier kom je er direct achter of het nummer past ja of nee. In het preview-nummer zit uiteraard wel een audio-watermerk van Audiojungle, zodat je dit nummer niet stiekem kunt gebruiken. Na aanschaf wordt het watermerk verwijderd.

Link: https://audiojungle.net/

Epidemic Sound

Mijn favoriete plek om rechtenvrije-muziek te vinden is Epidemic Sound. Ik ontdekte deze website doordat GoPro een samenwerkingsverband met deze website heeft. Vanaf het eerste moment dat ik hier op kwam, was ik gelijk verkocht. De website is rustig en overzichtelijk. De keuze uit diverse soorten genres is ideaal. Maar liefst 25 verschillende genres staan voor je klaar om uit te kiezen.  Wat ook gemakkelijk is: je kunt kiezen uit 24 verschillende soorten stemmingen, zoals ‘vrolijk’, ‘romantisch’, ‘laid back’ of ‘droevig’. Op dit moment staan er al meer dan 30.000 titels in hun bibliotheek. Jouw keuze zit hier vast tussen.

Hier vind je de beste rechtenvrije muziek voor jouw social media video - epidemic sound

Het is allemaal gratis voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Wil je het voor commerciële doeleinden gebruiken, dan betaal je € 13 per maand. Het enige wat je hoeft te doen is de beste tracks voor je video te vinden. Probeer het anders uit. Ze hebben een 30 dagen gratis plan waar je je voor moet registreren.

Link: https://www.epidemicsound.com/

YouTube Audiolibrary

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Het is de eerste plek waar ik rechtenvrije muziek vandaan haalde: de YouTube audiolibrary. Een enorm uitgebreide bibliotheek met ontzettend veel nummers waar je uit kunt kiezen. Naast hele nummers is er ook een sectie met geluidseffecten die je kunt gebruiken in je video.

Minpunt van deze website is dat je niet lekker makkelijk kunt vinden waar naar je zoekt. Het ziet er allemaal een beetje out-dated uit en de meeste nummers lijken wel op elkaar. Maar wie weet zit er voor jou het juiste nummer ertussen.

Hier vind je de beste rechtenvrije muziek voor jouw social media video - youtube-audiobibliotheek

Goed om te weten dat je niet verplicht bent om je video op YouTube te plaatsen om gebruik te mogen maken van deze bibliotheek.

Link: https://www.youtube.com/audiolibrary/

Incompetech

Laat je niet afschrikken door het lelijke design van de homepagina. Want zodra je écht gaat zoeken op deze website, kom je in een overzichtelijke pagina terecht waar alle nummers duidelijk staan weergegeven. Click snel op de button ‘Royalty free music’ en de buttons met diverse genres staan op je te wachten. Klik je op één van die buttons en dan pas kom je in onderstaand overzicht binnen.

Hier vind je de beste rechtenvrije muziek voor jouw social media video - incompetech

Alle nummers zijn instrumentaal en onder vermelding van de maker Kevin MacLeod gratis te gebruiken in je video’s.

Link: https://incompetech.com/

Artlist

Een website die flink aan de weg timmert en welke ik pas recent op het oog heb is Artlist. De website ziet er goed uit en het is gemakkelijk zoeken naar de juiste song voor je video. De muziek wordt uitsluitend door professionele artiesten gemaakt en dat is ook te horen. De kwaliteit van de tracks is erg hoog. Ook bij deze website kun je gemakkelijk zoeken op zowel genre als thema. Een fijne optie is dat je de nummers op tempo kunt sorteren.

Hier vind je de beste rechtenvrije muziek voor jouw social media video - artlist

Bij Artlist betaal je niet per nummer of per maand, maar zij opteren voor een jaarabonnement. Voor $ 199 per jaar heb je dan volledige toegang tot alle muziek op Artlist. De nummers die je download mag je onbeperkt en je hele leven lang gebruiken en je mag zoveel nummers downloaden als je zelf wilt.

Ben je van plan om vaak gebruik te maken van muziek in je video’s? Dan is Artlist zeker de moeite waard om te bekijken. Wellicht zit er voor jou de juiste nummers tussen.

Link: https://artlist.io/

Heb jij nog tips?

Dit zijn de vijf websites die ik het meeste gebruik om muziek te vinden voor mijn video’s. Maar er zijn er op het wereldwijde web nog veel meer. Heb jij nog tips? Welke gebruik jij en waarom? Ik hoor het graag!

 

Facebook checklist - Rik Keijzer

Checklist Facebook Bedrijfspagina

Speciaal voor bedrijven en organisaties die met Facebook aan de slag willen, heeft socialmedia-expert Rik Keijzer een Facebook Checklist opgesteld, die met 44 pagina’s uitleg erbij ook een handige handleiding is geworden. Ga aan de slag met een lijst met punten die de basis vormen van jouw Facebookpagina en maak een professionele start met dit stappenplan.