Whatsapp is de meest gebruikte messenger app in Nederland met meer dan 10 miljoen mensen die het dagelijks gebruiken om met elkaar te chatten. Één van de populairste onderdelen van deze app is videobellen met elkaar. Dat kan één op één of met meerdere tegelijk in een groep. Ik leg je hier uit hoe je dit doet.

Videobellen met Whatsapp

Aanvankelijk was WhatsApp een app waarmee je alleen kon chatten, maar je kunt ook bellen en videobellen met WhatsApp. Ga naar een Whatsappgesprek met de persoon die je wilt videobellen en dan zie je rechtsboven twee icoontjes staan. Een camera en een telefoonhoorn.

Camera en Telefoon

Als je op de telefoonhoorn klikt, dan bel je direct met je contactpersoon. WhatsApp-bellen is gratis. Alleen gebruik je dataverkeer. Volgens WhatsApp kost een telefoongesprek ongeveer 500 Kilobyte per minuut. Dat is dus niet veel. Naast bellen kan je ook videobellen met WhatsApp. Je belt met bewegend beeld erbij en je kunt elkaar zien terwijl je aan het praten bent.

Klik op het camera-icoontje om te gaan videobellen. Zodra de andere persoon je videogesprek heeft geaccepteerd komt desbetreffend persoon in beeld  en kun je met elkaar praten en elkaar zien.

Videobellen via Whatsapp

Via een gesprek kun je bij deze twee opties komen, maar ook via de optie ‘Gesprekken’ wat je onderin WhatsApp vindt. Als je daarop klikt, dan kom je in een overzicht met al je bel- en videobelgesprekken.

videobellen via whatsapp

Rechtsboven zie je een telefoonhoorn met een + erbij. Klik daarop en je krijgt een lijst te zien van al je contacten.

Videobellen via Whatsapp

Zoek de persoon met wie je wilt videobellen en klik op het camera icoontje wat je achter de naam ziet staan van degene die jij wilt videobellen. Je verzoek tot een videogesprek wordt dan direct verstuurd.

Whatsapp videogesprek met meerdere mensen tegelijk

Het is natuurlijk ontzettend leuk om met meerdere vrienden tegelijk te videobellen. Ook dat kan met Whatsapp. Je kunt tot maximaal 8 personen* tegelijk aan één groepsgeprek deelnemen. (* sinds 28 april 2020 – download de laatste versie van de app)

Hoe zet je dit nu op? Ga in je chat overzicht naar de groep mensen met wie je wilt chatten. Klik op het telefoonicoontje.

Videobellen via Whatsapp

Je krijgt nu een overzicht te zien van iedereen die in deze groeps-chat zit. Selecteer in dit overzicht de contacten die je wilt toevoegen aan het gesprek. Klik daarna op het camera-icoontje en je video gesprek begint.

Videobellen via Whatsapp

Deze functie is niet alleen leuk om samen met vrienden en familie te gebruiken, ik maak hier ook regelmatig gebruik van als ik een (snelle) meeting heb collega’s of klanten. Heb je nog geen Whatsapp groep, maak er dan eentje aan.

Een Whatsapp groep aanmaken

Het aanmaken van een nieuwe groep voor een groepsgesprek gaat heel gemakkelijk. Klik in het chatoverzicht op ‘Nieuwe groep’.

Een nieuwe groep maken in WhatsApp

Selecteer uit jouw contactenlijst de deelnemers en voeg deze toe. Klik op ‘volgende’ en geef de groep een naam of onderwerp.

Een nieuwe groep maken in WhatsApp

Voeg daarna een afbeelding toe. Klik op het fototoestelletje linksboven en zoek een gepaste herkenbare foto voor de groep en selecteer deze. Als je de afbeelding en de naam hebt gekozen voor je WhatsApp groep, dan klik je rechtsboven op ‘Maak’ et voila… je groep is aangemaakt en je kunt nu mensen selecteren om mee te videobellen.

Andere opties om een groeps videogesprek te starten

Je kunt niet alleen een videogesprek beginnen vanuit een Whatsapp groep, maar ook via andere opties. De eerste mogelijkheid is via de optie  ‘GESPREKKEN’.  Klik op die optie en klik daarna op het telefoonicoontje met het +:

Videobellen via Whatsapp

En daarna op ‘Nieuw groepsgesprek’. Je krijgt dan een overzicht te zien van al je contacten. Selecteer de personen met wie je een groepsgesprek wilt.

Videobellen via Whatsapp

Als je de personen geselecteerd hebt, dan klik je daarna op het camera icoontje en je videogesprek begint.

Videobellen via Whatsapp

Iemand toevoegen aan een Whatsapp videogesprek

Whatsapp heeft ook de fijne optie om iemand toe te voegen aan een bestaand Whatsapp videogesprek.

Stel dat je met een vriend(in) aan het videobellen bent en je wilt iemand toevoegen, dan klik je tijdens de videochat op het icoontje rechtsboven om iemand toe te voegen:

Videobellen via Whatsapp

Je contactenlijst komt dan naar boven. Scroll naar de persoon wie je toe wilt voegen of gebruik de handige zoekfunctie. Klik daarna op ‘Toevoegen’ en de persoon komt erbij in je groepsgesprek.

Videobellen via Whatsapp

Kun je videobellen met Whatsapp via de computer of laptop?

Een veelgestelde vraag of je een videogesprek kunt beginnen via Whatsapp Web waarmee je de camera gebruikt van je laptop. Dat zou toch moeten lukken denk je. Maar helaas…deze optie werkt (nog) niet bij Whatsapp. Ik hoop dat deze optie snel toegevoegd gaat worden, want dat zou het videobellen via Whatsapp nog leuker én makkelijker maken.

Nog meer Whatsapp tips

Wil je nog meer uit Whatsapp halen dan dat je nu al doet? Klik dan snel naar door naar mijn blog ‘24 handige WhatsApp tips die je echt moet weten’!

24 handige WhatsApp tips die je echt moet weten