Whatsapp-groepen bestaan tien jaar en dat moest gevierd worden! Op 22 februari werd ik uitgenodigd in zowel de studio van NPO 1 om in het programma van Dionne Stax  als in de Coen en Sander show van Radio 538 om het een en ander te vertellen over dit onderwerp. Eigenlijk waren beide uitzendingen te kort, ik had nog zóveel tips willen geven. Daarom dit blog, 15 tips om Whatsapp-groepen behendig te gebruiken.

Heel eerlijk, toen groepen opkwamen op Whatsapp was ik er helemaal geen fan van. Het, in mijn ogen, vaak onbenullige geroeptoeter van Jan en alleman kon me in mijn toch al drukke agenda niet bekoren. Vaak als ik zo’n groep ingesleurd werd, want toestemming geven of weigeren is niet mogelijk helaas, sprong ik er net zo hard weer uit. En niet altijd zonder gevolgen, het wordt vaak als negatief opgevat. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden bijgekomen in de afgelopen jaren en is er ook veel aangepast op privacy gebied. Ik geef je hieronder mijn favoriete tips waarmee je je Whatsapp leven in groepen een stuk leuker maakt.

Let op: De tips zijn uitgelegd vanuit Android S9, het kan best zijn dat de instellingen op jouw telefoon net even op een andere plek staan. Ook kan het zijn dat je bepaalde instellingen al eens doorlopen hebt zodat niet alles wat ik hieronder vertel zichtbaar is. Tips in de reacties zijn daarin zeer welkom!

Tip 1: Zet je meldingen op ‘Stil’

Dit is het allereerste wat ik altijd doe zodra ik in een groep gezet wordt. Klik op de groepsnaam bovenin en zet het schuifje bij ‘Stille meldingen’ uit. Je kunt kiezen voor 8 uur, 1 week of voor altijd. Over het algemeen kies ik ‘Altijd’  maar dat komt omdat ik snel afgeleid en vreselijk nieuwsgierig ben en niet tegen het geping kan de hele dag ?

Tip 2: pin belangrijke groepen bovenaan je Whatsapp berichten vast

Ik heb twee zakelijke groepen die voor mij van belang zijn. Om ze niet uit het oog te verliezen heb ik deze vastgepind in mijn Whatsapp lijst anders zakken ze snel weg naar beneden. Je doet dit door op de Chat pagina zelf, het enige wat je hoeft te doen is je vinger even iets langer op de groep te houden die je wilt pinnen. Vervolgens verschijnt er een pinnetje bovenin waar je op klikt. Uiteraard is dit ook mogelijk bij personen.

Tip 3: Je bericht weer verwijderen

Je moet snel zijn, anders heeft iemand het vast al gelezen, maar stel dat je per ongeluk iets plaatst in de groep (bijvoorbeeld omdat je in de verkeerde groep zit ?) houd dan desbetreffend bericht even ingedrukt. Nu kun je op het prullenbakje bovenin klikken en daarmee het bericht verwijderen. Je hebt de keuze tussen ‘Verwijderen voor mijzelf’ of ‘Verwijderen voor iedereen’. De eerste heb ik nog nooit gebruikt… waarom zou je het alleen voor jezelf verwijderen?

Tip 4: Vind makkelijk gedeelde media terug

Documenten, foto’s, video’s, waar stonden ze nou ook alweer in de chat? Geen paniek, Whatsapp filtert media automatisch er uit voor je. Klik bovenin op de groepsnaam en je ziet direct bovenaan al je media terug die ooit gedeeld zijn in de groep. Als je doorklikt op het aantal vind je ook weer alles gecategoriseerd terug in ‘Media’, ‘Docs’ en ‘Links’.

Tip 5: Geef belangrijke berichten binnen een groepsapp een ster

Je herkent het misschien wel: met zijn allen op de wintersport. Er wordt een app aangemaakt waarin iedereen los gaat op voorpret, ervaringen, tips, grapjes en informatie. En vooral dat laatste raakt nogal eens kwijt. Niet handig als je op de dag zelf met zijn allen in de auto stapt en elkaar weer moet appen ‘wat is ook alweer het adres?’. Op het moment dat er een belangrijk bericht voorbij komt in de app, houd dan even iets langer je vinger op het bericht. Er verschijnt een ster bovenin die je ook aanklikt. Deze berichten vind je overzichtelijk terug bij je groepsomschrijving. Even op de homepage bovenin op de groepsnaam klikken dus.

Tip 6: Bepaal zelf wie je mag uitnodigen voor een groep

Zelf bepalen door wie je in een groep uitgenodigd kan worden, dat is ook al een hele stap vooruit. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ en zoek daar ‘Privacy’ op. Als het goed is vind je daar ‘Groepen’ en kun je klikken om drie opties te vinden: ‘Iedereen’, ‘Mijn contacten’ en ‘Mijn contacten, behalve…’. Klik je de laatste, dan kun je zelfs iedereen in één keer selecteren waarmee je voorkomt dat je ooit door iemand uitgenodigd wordt voor een groep.

Zelf hoop ik nog een keer op een optie dat je de uitnodiging ontvangt en pas na acceptatie de groep betreedt. Nu blijft het een beetje omgekeerde wereld en moet je je bijna verantwoorden waarom je er (weer) uit stapt.

Tip 7: Soms is een verzendlijst handiger

Herken je dit: je wilt voor je verjaardag een groep vrienden en familie uitnodigen. Je opent een groep, nodigt 30 mensen uit en voordat je het weet begint het gekakel, springen mensen de groep uit van ergernis en weet jij uiteindelijk nog niet wie er nou wel of niet komen. Soms is het handiger om dan een ‘Verzendlijst’ in te zetten. Je vindt deze optie vanaf de homepage, klik op de drie puntjes bovenin, en kies voor ‘Nieuwe verzendlijst’. Wat je dan doet is wel een groep aanmaken maar alleen voor jezelf. Je stuurt het bericht aan de geselecteerden en als ze reageren, reageren ze alleen op jou. Lekker effectief dus om in te zetten in dit soort gevallen.

Tip 8: check wie je bericht gezien heeft

Als je in een groepsapp zit weet je niet wanneer iemand iets heeft gelezen per persoon. Of toch wel? Klik in de groepschat op een bericht en vervolgens via de drie puntjes rechts bovenin op ‘Informatie’. Nu zie je door wie het gelezen is.

Tip 9: maak een back-up van je chats

Soms kan het handig zijn, als bewijsmateriaal of vanuit emotionele waarde, dat je je chats wilt opslaan en bewaren. Dit doe je door naar je instellingen te gaan (via de drie puntjes) en op ‘Chats’ te klikken. Helemaal onderaan vind je de chatgeschiedenis terug en de mogelijkheid om het op te slaan. Je kunt kiezen of je media daarbij ook wil opslaan of niet.

Tip 10: Iemand privé beantwoorden vanuit de groep

Stel je ziet in de groep een bericht van iemand waar je even persoonlijk op wilt reageren, dan doe je dat heel simpel door het desbetreffende berichtje even langer in te drukken. Je krijgt nu de optie om iemand privé te beantwoorden. Op het moment dat je kiest voor ‘Bericht aan <naam>’ blijf het in de groep zichtbaar maar komt er @naam voor te staan. Op die manier wordt diegene even extra geattendeerd op jouw reactie.

Tip 11: Reageer op de juiste berichten 

Soms gaat het he-le-maal los in de chat. Maar wie reageert nou op wie? Heel simpel, swipe het bericht waarop je wilt reageren naar rechts, et voila, je kunt rechtstreeks op desbetreffende bericht reageren en iedereen snapt op wie jij reageert.

Tip 12: Iets doorsturen vanuit de groep

Zie je iets voorbij komen in de groep wat ook voor iemand anders, of een andere groep, van belang kan zijn? Houd dan het bericht even ingedrukt. Je krijgt nu bovenin de balk een krom pijltje waarmee je het bericht kunt doorsturen aan iemand, of een groep. Met de zoekoptie kun je snel de juiste persoon of groep traceren.

Tip 13: Leven en laten leven

Whatsapp groepen is een beetje leven en laten leven. Een buurtapp-groep is iets anders dan een groep met je collega’s, vrienden of onbekenden met dezelfde hobby. Ik geef altijd advies: handel online zoals je offline ook zou doen in dergelijke situaties. Zit je in een groep en wil je er uit? Geef dat dan even aan met ‘Bedankt voor de uitnodiging, super dat je aan mij gedacht hebt, maar ….vul zelf maar in ‘. Vooral als het verder voor jou niet interessant is om welke reden dan ook.

Tip 14: Maak binnen zakelijke groepen afspraken

De grootste ergernis in Whatsapp groepen is het geneuzel over van alles en nog wat. Zeker als het een wat grotere groep is en het heeft een wat formeler of zakelijker tintje kan het handig zijn om afspraken te maken. Ik heb bijvoorbeeld in een groep gezeten die alles verzamelde van de nieuwe wetgeving AVG. Afgesproken werd dat we niet bij ieder document of iedere tip ‘dank je wel’, ‘toppie’, ‘wat handig’  appten. Heerlijk!!! Gewoon een groep waar hij voor bedoeld was. Ook al voelde het soms wat onmenselijk vreemd aan ?

Tip 15: Gebruik Whatsapp op je computer

Ik vind het gechat op zo’n mobieltje echt helemaal niet fijn. Buiten dat ik 5.000 keer mistyp vind ik het ook te lang duren. Daarom gebruik ik Whatsapp zoveel mogelijk op de laptop. Ideaal! Check hier hoe jij dat ook kunt doen: https://www.corinnekeijzer.nl/2018/06/19/hoe-gebruik-je-whatsapp-op-je-computer-of-laptop/

Mocht jij nog leuke tips hebben voor Whatsapp groepen, dan lees ik die graag terug in de reacties. Ik wens je verder veel Whatsapp plezier ?