google plus

Google Plus

Nee he, niet alweer een blog van iemand die zijn ervaring wil delen over Google Plus! Ik heb er even over nagedacht, weet dat ik niet de eerste ben, ook niet tot de eerste tien behoor. Toch wil ik jullie mijn ervaring en mening niet onthouden. Daarnaast wijkt mijn enigszins aparte manier van bloggen toch vaak af van anderen. Ik ben geen goeroe, ik ben gewoon een nieuwsgierige gebruiker.

Een paar dagen geleden ben ik dan eindelijk toegetreden tot het spannende nieuwe Social Media platform Google Plus waar toch wel heel de wereld ondertussen over praat. Normaal gesproken sta ik helemaal niet vooraan bij dit soort dingen. Ik ben geen “early adopter” ik ben een echte “late majority” of soms zelfs “laggard”. Laat anderen het maar uitzoeken, ik wacht wel tot alles in kannen en kruiken is en hobbel er dan achteraan. Waarom nu dan wel zo haantje de voorste bij Google Plus?

Twee redenen: ik wil graag weten hoe het werkt in verband met mijn werk. Staat een beetje suf als iemand er over begint in een training Social Media en ik heb géén idee waar het over gaat. Maar de tweede reden is vooral persoonlijk. Al vanaf het begin dat ik mij in de Social Media begeef, 2002 of 2003, heb ik eigenlijk één grote ergernis: je kan niet zelf keuzes maken wat je met wie uit je netwerk wilt delen (in een persoonlijk bericht uiteraard wel). Alles wat je op bijvoorbeeld Hyves neerzet komt op de grote hoop. Altijd al wilde ik graag mijn groep “vrienden” splitsen in collega’s, vrienden en kennissen. Ik vond het namelijk nooit zo prettig dat mijn collega’s konden meegenieten van mijn gezellige weekendfoto’s.

Op Facebook kan je persoonlijke groepen aanmaken, werkt al iets beter. In ieder geval kan je over bepaalde onderwerpen praten buiten je vriendenkring om en zonder dat iedereen zich overal gelijk mee bemoeit. Maar ook dit werkt niet feilloos. Waarom dan toch op de Social Media zul je denken. Plaats dan niet alles op de kanalen, heb je er ook geen “last” van. Maar dat is het hem juist, ik vind het wel leuk en handig om dat soort dingen te delen. Het scheelt me enorm veel tijd, het gaat sneller dan bellen of mailen. Ik heb vrienden door het hele land, dus het contact is een stuk beter te onderhouden. Ik vind het gezellig en ook zakelijk zie ik vooral heel veel potentie.

En toen kwam Google Plus. Met veel bombarie werd het nieuwe kanaal bekend gemaakt. Heel Social Media land in rep en roer. Alleen op uitnodiging kan je je aanmelden en o wat een paniek in SocialMedialand toen bleek dat dat nog een hele tour was om voor elkaar te krijgen. Gelukkig lukte het me vrij snel om me er tussen te wringen dankzij mijn zeer vriendelijke trainingspartner Vincent Smit. Nu een paar dagen later kan ik zelf beoordelen of ik het wat vind, of ik het wat ga vinden en of ik in de toekomst nog steeds wat zal vinden.

Ja, ik vind het wat. Ik ben erg blij met de duidelijke heldere infrastructuur. Cirkels waarin je mensen stuk voor stuk kan indelen en die je, heel simpel, aanklikt als je iets met ze wil delen. Foto’s, updates, alles. Dus feestje gehad van het weekend? Collega’s hoeven niet mee te lezen, dus alleen vrienden en familie lezen mee. Zakelijke mededeling? Alleen collega’s voeg ik toe. Wat een verademing! Persoonlijke opmerkingen? Niet meer te zien voor anderen. En niemand die ziet in welke cirkel ik wie plaats!

Verder kan je je opmerkingen en updates gewoon nog aanpassen na plaatsing, iets dat bij Facebook onmogelijk was. Geen geklier meer met per ongeluk enteren zodat je halve boodschap al geplaatst wordt. En de vreselijke lange lijst van irritante notificaties na het plaatsen van een opmerking is ook hier gelukkig geen ergernis omdat het gewoon uitgezet kan worden op het moment dat jij dat wilt!

Twitter en Facebook heb ik geïntegreerd en kan ik nu in principe ook vanauit Google Plus beheren. Alles van Google is met elkaar gelinkt, dus geen aparte tabs meer voor je documenten, agenda of Google Analytics.

Is het dan perfect? Nee, zeker (nog) niet. Maar ik denk dat dat dit platform absoluut potentie heeft. Facebook, Hyves, Twitter en Linkedin, pas maar op…. Google Plus is coming up en snel ook!!

Wil je ook een uitnodiging ontvangen zodat je je ook op Google Plus kan aanmelden? Laat het me weten en stuur me een mailtje met daarin je mailadres. Je kan mij daarna uiteraard ook toevoegen!