Een nieuwe verkiezing is geboren op internet: de Echick verkiezing. Een verkiezing voor vrouwen die in het afgelopen jaar Social Media op succesvolle wijze hebben ingezet. Op dit moment van schrijven zijn er nog 50 genomineerde Echicks over. 19 januari aanstaande zal besloten worden wie zichzelf Echick 2011 mag noemen. Ikzelf? Of een van de 49 anderen?

echikc
Topvrouwen
Op internet zitten veel vrouwen die, op wat voor manier dan ook, Social Media inzetten om er zakelijk beter van te worden. Wat in de herfst begon als grappige benaming op Twitter voor deze groeiende groep dames is ondertussen uitgegroeid tot een heuse verkiezing. Voor 2 december hebben ruim 150 genomineerde vrouwen de kans gekregen een case in te leveren waarin zij vermelden waarom zij Echick van 2011 zouden moeten worden. Na enige twijfel heb ik zelf ook een case aangeleverd.

Twijfel
Waarom ik twijfelde? Ik hou niet van stemmen leuren. Ik zie veel te veel berichten om me heen waarin mensen je smeken op ze te stemmen, of op hun buurmeisje, of op de baby van de beste vriendin van hun zus. “Niks voor mij” dacht ik. Toch ben ik overgehaald. Onder het motto, baat het niet, dan schaadt het niet… en ik moet toch nog maar zien dat ik bij die laatste 50 genomineerden kom. Deze laatste 50 zijn door een vakjury uitgekozen op basis van Kloutscore, Peerreach, de ingeleverde case en moet in ieder geval actief zijn binnen de Social Media en een eigen stijl hebben. Ondertussen ben ook ik door de jury tot deze laatste 50 gekozen en eigenlijk ben ik daar dan toch best wel trots op.

Mijn case
Begin 2010 ben ik door de crisis mijn baan kwijtgeraakt. Tijdens die baan was ik al op zakelijke wijze met Social Media in aanraking gekomen. Prive ben ik al actief zolang het bestaat. Ik kwam uit de financiële wereld en wilde absoluut niet meer terug. De keuze was snel gemaakt. Ik ben in het diepe gesprongen. Ben alles gaan lezen wat ik tegenkwam. Boeken, blogs, maakte niet uit, ploos alles uit. Begaf me op alle netwerken en binnen no-time had ik een snelgroeiend netwerk. Ik volgde webinars, ging naar vakdagen,evenementen, vroeg mijn netwerk het hemd van het lijf. Ik werd echt een informatieslurper en begon mijn informatie vervolgens te delen via blogs.

De kracht van Linkedin
“bedankt voor uw brief, wij hebben 350 reacties gekregen, de keuze is helaas niet op u gevallen”. Dit soort brieven kreeg ik dagelijks terug op mijn sollicitaties. Als ik al reactie kreeg. Dit moet anders, dacht ik. Ik ben op Linkedin vreemden gaan benaderen via een groep die aangaven wel te willen linken met onbekenden. Ik stelde me voor, gaf aan ze te willen helpen als ze me nodig hadden, en oja…. Ik zocht ook een baan, liefst in de online marketing of communicatie. Binnen een paar uur tijd had ik 7 telefoontjes te pakken van Linkedin leden die interesse in me hadden. Met 5 leden heb ik uiteindelijk een afspraak gemaakt. Bij 4 kon ik na een afspraak zo beginnen.

Zelfstandige
Via Twitter werd ik op een begin 2011 benaderd door een trainingsbureau. Of ik trainingen Social Media wilde gaan geven. We klikten op alle fronten en ik zei enthousiast ja. Ik ben officieel voor mezelf begonnen en heb vele leuke opdrachten binnen gehaald naast de trainingen, die ik overigens nog steeds met veel plezier geef. Allen door het optimaal inzetten van Social Media. Van communicatie werkzaamheden, tot Social Media marketing tot het opzetten van een Webcare team voor een groot A-merk. Met veel plezier doe ik nu mijn werk en laat anderen meegenieten van het succes. Mensen weten me goed te vinden als ze hulp nodig hebben op welk kanaal dan ook.

Stemmen
Zit ik nu dus alleen met dat “stemmen leuren” voor die Echick verkiezing. Ik heb deze blog geschreven om mijn verhaal te doen. Ik ga er niet om smeken, ik vraag alleen om je stem als je ook vindt dat ik hem waard ben. In dat geval mag je op nummer 5 van de lijst stemmen. De hoofdprijs is een postHBO dus dat zou natuurlijk te gek zijn. Maar ik gun het alle andere 49 vrouwen. Ik hoop in ieder geval met deze blog te bereiken dat men de Echick verkiezing ziet als meer dan een lijst stel “leuke lekkere wijven” zoals de naam soms suggereert.

Ik wens alle 50 Echicks heel veel succes en ik zie jullie sowieso de 19de op het feest in het Hyves kantoor!