Een paar weken geleden kwam ik de term Pinterest voor het eerst via Twitter tegen. Mijn enthousiasme moest even groeien, maar nadat ik een invite had ontvangen, aan de slag ben gegaan, én er achter kwam dat het geen PRINTerest was maar PINterest, was ik om. Het platform bestaat al 2 jaar maar is nu pas  booming… Zowel zakelijk als privé biedt Pinterest hele interessante mogelijkheden. Je maakt online je persoonlijke scrapbooks . Superhandig om alles bij elkaar op een centrale plek te hebben staan en er bij te kunnen pakken wanneer je het nodig hebt. Bovendien maakt het je erg creatief omdat je ideeën opdoet bij anderen. Hier volgt de basis uitleg om zo snel mogelijk te starten.

Pinterest uitleg

Profiel aanmaken
Een profiel aanmaken is zeer gemakkelijk op Pinterest. Je hebt echter een uitnodiging nodig aangezien het nog een Beta versie is. Als je deze eenmaal, vrij eenvoudig, verkregen hebt is het een kwestie van kiezen: of je logt in met je Twitter account, of je logt in met Facebook account, of je maakt een geheel nieuw account aan.

Update 19-11-2013: We zijn ondertussen weer een tijd verder, een uitnodiging is NIET meer nodig. Je kunt zelf aanmelden.
Pinterest inlog

pinterest inloggen

Instellingen

Als je je profiel aangemaakt hebt, is het verstandig en handig eerst je instellingen goed te zetten. De invulvelden wijzen zich vanzelf. Heb je gekozen voor inloggen middels Facebook of Twitter dan zal je zien dat deze deels al ingevuld zijn. Je kiest daarna of je een eigen foto uploadt of dat je deze overneemt van je Twitter- of Facebook account. Ook kies je welk account je wilt koppelen. Let op: dit heeft niets te maken met het doorsturen van Pins naar je accounts. Daarnaast kan je kiezen of je wel of niet door zoekmachines gevonden wilt worden.  Vergeet niet op te slaan aan het einde.
pinterest uitleg

pinterest instellingen

Profiel opmaken

Links zie je horizontaal onder je foto de mogelijkheid om een en ander in te vullen. Ook hier geldt dat je je gegevens zo van Twitter over kan nemen. Of je bedenkt zelf iets. Tevens zie je boven je hoofd een zoekfunctie. Dit is handig als je op bepaalde onderwerpen iets wilt zoeken of in een bepaalde categorie.

profiel pinterest

Boards, pins en likes

Je ziet deze termen overal terug en hier draait het eigenlijk ook om. Een board is je prikbord. Je richt deze in aan de hand van zelfbedachte namen. Zo heb ik bijvoorbeeld een pinboard met reizen die ik nog wil maken, reizen die ik al gemaakt heb, grappige foto’s en social media infographics. Maar ook recepten, boeken die je wilt lezen of schoenen die je te koop aanbiedt, alles kan. Hou echter wel rekening met de copyrights en vermeld altijd zo goed en duidelijk mogelijk je bronnen als je iets plaatst.
Pins zijn de foto’s die je er op prikt. Deze kan je zelf erop prikken vanaf een website, vanaf je pc of vanaf de board van iemand anders.  Likes zijn foto’s die leuk vindt bij een ander en een like geeft.
pinterest uitleg

Boards maken en pins toevoegen

Om boards en pins te maken ga je naar de Add+ button rechtsbovenin en klikt daarop. Vervolgens verschijnen er 3 keuzes:

  • Add a pin: Hier geef je de URL op waar een foto staat die je wilt plaatsen.
  • Upload a pin: Hier upload je rechtstreeks vanaf je computer, laptop of Smartphone een foto.
  • Create a board: Hiermee maak je een nieuw board aan.

printerest uitleg
printerest uitleg

Vrienden zoeken en toevoegen

Als je alles ingevuld hebt rest nog maar 1 ding: interessante mensen zoeken. Dit kunnen bekenden zijn maar ook onbekenden die jouw interesses delen. Door bovenin op de Pinterest button te klikken kom je op de homepage en zie je rechts de optie “add friends” staan. Maar ook als je op je eigen naam klikt komen er in het uitklapmenu 2 opties om vrienden toe te voegen. Je kan dit doen door individuele emailadressen in voeren of door de Facebook applicatie aan te klikken en op die manier vrienden te vinden die al Pinterest hebben.
pinterest uitleg
pinterest uitleg
uitleg pinterest

Aan de slag

Nu is het een kwestie van gaan doen. Pin, Repin, like en geef comments. Kijk bij anderen om ideeën op te doen en maak je eigen persoonlijke boards.  Heb je nog andere leuke suggesties of ideeën? Deel ze hier en laat anderen het ook weten.

Wil je een uitnodiging, laat het me weten.
En uiteraard nodig ik je graag uit mijn Boards en Pins te bekijken.

Update 13-08-2013: Het is niet meer nodig een uitnodiging te vragen, je kunt nu zelf rechtstreeks een account aanmaken.