“Ik vraag me af of  je op Facebook ook van bepaalde vrienden afzonderlijk aan kunt geven of je hun statussen wel/niet wilt zien.”
Deze vraag kwam vandaag letterlijk zo bij mij binnen op mijn Facebookpagina. Ik zocht een oude blog op, maar realiseerde dat die ondertussen alweer verouderd is. Zoals dat vaker heel snel gaat door aanpassingen op Facebook. Het antwoord is in ieder geval: ja, dat kan. Ik leg in deze blog 2 verschillende manieren uit hoe je dit in kan stellen.

Ik zie niet alle updates van al mijn vrienden

Klopt. Het is sowieso een feit: je ziet nooit (100%) van alle statusupdates van al je Facebook vrienden.  En jouw vrienden zien niet altijd jouw posts. Vaak kijken mensen me raar aan, als ik dat vertel. Facebook hanteert ook op persoonlijke profielen een algoritme, genoemd Edgeranking, waarmee zij bepaalt wat voor jou zichtbaar wordt en wat niet. Dus zie jij nooit, of zelden, iets van een bepaalde Facebook vriend voorbij komen? Dat kan kloppen. Lees dan vooral ook even verder, je kan dit handmatig namelijk wel weer aanpassen.

wat is edgeranking

Edgeranking

Hoe zit dat nu met die Edgeranking? Heel in het kort: dit algoritme is gebaseerd op 3 pijlers:

  • de hechte band die er tussen facebookvrienden- en pagina’s bestaat: hoeveel contact heb je met elkaar op Facebook, hoeveel gemeenschappelijke vrienden deel je en hoe vaak kom je bij elkaar op de pagina.
  • de populariteit van een update: hoe vaak is er op een update gereageerd, hoe vaak is het geliked en gedeeld.
  • de ‘recentheid’ van een update: nieuwe updates zijn meer waard dan oudere updates.

Heb je niet veel contact of deel je niet veel vrienden, dan staan komen zij waarschijnlijk niet in je tijdlijn voorbij. Facebook maakt die keuze, niemand weet exact hoe de berekeningen gemaakt worden verder, en ze veranderen regelmatig. Wil je meer lezen over Edgeranking, dan kan ik je een artikel daarover op Frankwatching van harte aanbevelen.

Manier 1: updates instellen  via de homepage
Per Facebook vriend(in) is het op 2 manieren in te stellen. De eerste manier is het handigste en snelste, namelijk direct vanuit je nieuwspagina, oftewel homepage.
Op het moment dat je updates van iemand voorbij ziet komen, ga je op zijn of haar naam staan (niet klikken). Het verkorte profiel komt op, en als je dan op “vrienden” gaat staan (wederom niet klikken), dan verschijnt er een uitklapmenu. In dat menu kies je voor “instellingen”.

waarom zie ik niet alle updates

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens zie je een nieuw menu uitklappen. Je kan nu kiezen: Wil je “alle updates” zien van deze persoon, of “alleen belangrijke” of de “meeste updates”. Het is overigens aan Facebook om te bepalen wat dan “belangrijk” of “meeste” is. Daar heb je zelf geen invloed op.

updates instellen facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van bepaalde personen helemaal geen updates zien

Wil je helemaal geen updates zien van die persoon? Kan ook. Dan klik je “Statusupdates” in het rijtje daaronder uit, door middel van het vinkje weg te klikken. Dit geldt overigens ook voor andere zaken als reacties en vind ik leuks (dus als je niet wilt zien dat hij posts van zijn vrienden liket of daarop reageert), of games (in mijn voorbeeld heb ik die uitgevinkt).

Manier 2: updates instellen via het profiel

Deze manier is eigenlijk het zelfde als manier 1, alleen gaan je dan naar het profiel van desbetreffende vriend(in). Dit is ook handig in het geval je (bijna) geen updates ziet van deze persoon. Ga op “vrienden” staan (niet klikken), vervolgens in het uitklapmenu dat verschijnt, klik je op “instellingen”. Wederom krijg je de zelfde opties als hiervoor omschreven als in manier 1.

facebook updates instellen