Tegenwoordig “moeten” we veel. Van onszelf, van onze omgeving, maar ook op de sociale media. We denken dat we moeten, omdat anderen het doen. En anderen vertellen je online vervolgens weer hoe je het moet doen. Soms zie ik het opgegeven vingertje er in gedachten bij staan. Je moet dit, je moet dat, je moet zus, je moet zo. Waar is het kunnen, mogen en willen gebleven?

 We moeten wat met social media

“Ik ken mensen die niet weten waar ze over moeten twitteren, las ik laatst ergens. Of “we moeten wat met social media, maar weten niet wat”. Wat is dat toch, dat mensen denken dat ze “moeten” Twitteren? Of “moeten” Facebooken, of op Linkedin “moeten”. Wie zegt dat het “moet”? Je moet helemaal niets. Als je niet wilt, geen tijd of zin hebt, het nut er niet van in ziet, doe het dan gewoon niet.

 De social media politie moet ook

Je kent ze vast wel. Mensen die op de social media kanalen continu bezig zijn met te vertellen wat anderen fout doen en hoe het wel moet. “Je moet een goede foto op je profiel hebben”, “je moet twitteren over interessante dingen”, “je moet stoppen met spelletjes verzoeken te sturen”. Ik noem ze de social media politie. En lach ze altijd een beetje uit, veilig achter m’n scherm. Ik “moet” er namelijk niets van hebben dat iemand mij op social media vertelt wat ik moet doen of moet laten.

Blogs vol moeten

Vooral van die blogs vol verwijten, wat een ander allemaal wel of niet moet doen op social media, doen bij mij de nekharen overeind trekken. Wie bepaalt dat, die regels van dat moeten? Degenen die er al het langste op zitten? Degenen die zichzelf oehoegoeroe noemen? Degenen die de meeste uren online doorbrengen?

Advies is iets anders dan moeten

Uiteraard zijn sommige dingen die mensen doen op social media niet handig. Maar in plaats van te vertellen wat ze moeten doen, kun je ook een advies geven. Laat de keuze bij de ander of hij iets wil/kan/mag in plaats van “moet”. Social media kent geen regels, hooguit (n)etiquette. Laat iedereen toch zelf invulling geven aan hoe hij of zij denkt dat het beste voor hem werkt.

“Door je te ont-doen van al je moeten, ont-moet je jezelf…”

 Ont-moeten

Deze mooie quote zag ik van de week voorbij komen op Facebook. Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Als je er op gaat letten, zal je zien dat je het onbewust vaak zelf ook zegt. Ik heb in ieder geval door het ont-moeten al veel leuke mensen ontmoet en vind dat veel leuker dan het moeten. Benieuwd of ik nu de social media politie op m’n dak krijg omdat dat niet is “zoals het moet” maar omdat ik doe wat ik kan/wil/mag  ;)