Facebook is een fantastisch sociaal platform waarbij je met je vrienden en familie dingen kunt delen en waar je met elkaar verbonden bent. Maar wat gebeurt er met een Facebook account als iemand komt te overlijden? Tot nu toe bood Facebook een standaard herdenkingsstatus aan waarbij een account nog wel bekeken kon worden, maar door niemand werd beheerd. Privacy instellingen bleven hetzelfde en er konden geen aanpassingen gemaakt worden aan de profiel en coverfoto. Daar komt nu verandering in.

Je kunt nu aangeven wat er met jouw account moet gebeuren zodra je komt te overlijden. Je kiest er voor om één persoon aan te wijzen die jouw account mag beheren na je overlijden. Ook geef je aan of je het account wil laten verwijderen na je dood.

Nalatenschap

Facebook heeft een nieuwe functie aangekondigd waarmee een vriend of familielid het account kan beheren van een persoon die overleden is. Deze functie vind je terug in de instellingen van Facebook.  Zodra iemand aan Facebook heeft laten weten dat een persoon is overleden, zal het desbetreffende account een herdenkingsstatus krijgen en voert de aangegeven persoon de volgende acties uit:

  • Een bericht boven aan de tijdlijn plaatsen, bijvoorbeeld over een herdenkingsservice of om een speciale boodschap te delen.
  • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken van familieleden of vrienden die nog niet eerder op Facebook verbonden waren met de persoon.
  • Profiel- en coverfoto wijzigen.

Nalatenschap keuze
Een herdenkingsstatus voor een Facebook account van iemand die is overleden vraag je hier aan bij Facebook.

Aan de nieuwe beheerder wordt ook toestemming gegeven om een archief van foto’s en informatie te downloaden. Andere instellingen blijven hetzelfde. Zo kan de nieuwe beheerder niet inloggen op naam van de overledene en heeft deze ook geen toegang tot privéberichten. Eerder geplaatste foto’s, video’s en berichten kunnen ook niet worden aangepast of verwijderd.

Account verwijderen van een overledene

Je kunt er door middel van bovenstaande functie er zelf voor kiezen om je account te laten verwijderen na je overlijden. Het verwijderen van het hele account is echter niet mogelijk als de overledene daar niet zelf voor heeft gekozen.

Wanneer?

Deze functie (in het Engels ‘Legacy Contact’) wordt eerst in de US beschikbaar en later ook in andere landen.