De Power Editor van Facebook heeft afgelopen zomer een make-over gekregen. Ten op zichte van de oude lay-out is de campagnetool inhoudelijk niet veel veranderd, maar alles heeft een andere plek gekregen en het is soms even zoeken. Hoe werkt de Power Editor nu? Tijd om een en ander weer eens op een rijtje te zetten!

Waar vind ik de Power Editor?

Je kunt de Power Editor rechtstreeks opzoeken, maar ook via je Facebookpagina. Klik in je Facebookpagina op het menupijltje naast ‘Promoten’, rechtsboven naast je omslagfoto. Kies de onderste optie, ‘Ga naar Advertentiebeheer’.

Facebook Powereditor

Je komt nu in je eigen Advertentiebeheer terecht waar je je campagnes kunt volgen, je accountinstellingen terugvindt (en waar je bijvoorbeeld ook een extra beheerder kunt toevoegen) en hulpprogramma’s (bijvoorbeeld ondersteuning voor beheerders) kunt vinden. In dit artikel behandel ik alleen de Power Editor, dus ik klik op dit onderdeel bovenin het menu.

Facebook Powereditor

De omgeving van de Power Editor

Je komt nu in de omgeving van de Power Editor uit. Wat je altijd als eerste moet doen is, na het kiezen van het juiste account, ‘Downloaden naar Power Editor’ aanklikken. Facebook wisselt namelijk niet automatisch haar gegevens uit met deze tool, dus je moet eerst alles bijwerken door op deze knop te drukken.

Facebook Powereditor

Als je nieuwe campagnes hebt toegevoegd in Power Editor, of je hebt iets gewijzigd, dan klik je op de optie daarnaast ‘Wijzigingen uploaden’. Klik je op ‘Downloaden naar Power Editor’, dan moet je bij beheer van meerdere accounts even goed opletten dat je de gegevens van het juiste account binnenhaalt. Klik binnen de optie op ‘Advertentieaccounts’ en vink het account aan waarvan je alles wilt downloaden.

Facebook Powereditor

Advertentie beheren

In het menu zie je zes verschillende opties. Ik begin met ‘Advertenties beheren’, de belangrijkste optie van deze tool. Je kunt het opmaken van een advertentie opsplitsen in drie onderdelen:

  • De campagne: hiervoor bepaal je het doel van je advertentie. Wat wil je er mee bereiken? Ook bepaal je hoe je het budget in wilt stellen.
  • De advertentieset: hiervoor bepaal je je doelgroep voor je advertentie. Wie wil je in je campagne bereiken? Dit kunnen overigens meerdere doelgroepen zijn binnen één campagne. Over doelgroepen vertel ik hieronder meer.
  • De advertentie: dit is de daadwerkelijke advertentie. Je bepaalt tekst en beeld. Hoe wil je je doelgroep bereiken? Je kunt er voor kiezen om per doelgroep verschillende advertenties in te zetten. Of je zet er meerdere tegelijk in voor een doelgroep, om te testen welke het beste aanslaat. Veel mogelijkheden dus.

Facebook Powereditor

Je ziet dat je naast  “+ Campagne maken” op het menupijltje kunt klikken. Je kunt vervolgens daar kiezen of je een van de andere twee onderdelen wilt aanmaken. Logischerwijs begin je altijd met de Campagne. Dan kies je de advertentieset(s) en vervolgens maak je je advertentie(s).

Links in de kantlijn eronder staan ook weer de drie onderdelen onder elkaar. Automatisch opent de Power Editor op ‘Campagnes’ en zie je al je campagnes hier terug. Klik je er onder, dan zie je je advertentiesets en daaronder je advertenties.

Facebook Powereditor

Lijstinstellingen

Je kunt helemaal rechts, naast het instellen van de periode, met behulp van ‘Lijstinstellingen’ kiezen hoe je je lijsten in wilt richten binnen advertentiebeheer.

Facebook Powereditor

Klik er op en je kunt per campagne, advertentieset en advertentie, aangeven hoe je je lijsten ingedeeld wilt hebben.

Facebook Powereditor
Doelgroepen

Doelgroepen zijn ook een belangrijk onderdeel van de Power Editor. Hier kun je je doelgroepen terugvinden die je aangemaakt hebt. Bijvoorbeeld op basis van de database van je nieuwsbrief, je website, Custom Audience of Lookalike audience. Zo hoef je bij het aanmaken van advertenties niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden en kun je deze doelgroepen vaker inzetten.

Facebook Powereditor

Met de ‘Filters’ kun je snel groepen zoeken, zoals ‘Onlangs gebruikt’ of op ‘Type’, ‘Beschikbaarheid’ of ‘Bron’. Handig als je veel groepen aangemaakt hebt in het verleden. Met ‘Kolommen aanpassen’ geef je zelf aan welke kolommen je belangrijk vindt te zien.

Facebook Powereditor

Afbeeldingenbibliotheek

In je afbeeldingenbibliotheek vind je al je afbeeldingen terug die je gebruikt hebt voor advertenties. Daarnaast kun je alvast afbeeldingen uploaden voor de toekomst, mocht je ze ooit willen gebruiken.

Facebook Powereditor

Rapporten

Ontzettend belangrijk is om te weten wat je campagnes gedaan hebben op Facebook. Handig om dit in rapportages te zetten, zodat je mooi overzicht hebt voor belangstellenden. Klik op ‘Rapport maken’ om een rapportage op te zetten.

Facebook Powereditor

Je kunt ook hier op filters zoeken en rapporten opslaan en beheren. Je kunt kiezen of je per campagne, advertentieset of advertentie een overzicht wilt. Ik kan er ook voor kiezen mijn rapporten te exporteren in .xls of .csv bijvoorbeeld. In mijn voorbeeld kies ik voor mijn Advertentie waarin ik mijn e-book heb willen verkopen. In een mooi overzicht zie ik nu wat ik bereikt heb met welke advertentie.

Facebook Powereditor

Paginaberichten

Onder ‘Paginaberichten’ vind je al je pagina-updates terug. Onder ‘Advertentieberichten’, waar het direct op opent, vind je je gepromote updates terug. Bij ‘Gepubliceerde berichten’ erboven vind je al je berichten terug, zowel wel als niet gepromoot.

Facebook Powereditor

Hulpprogramma’s

Onder ‘Hulpprogramma’s’ vind je diverse opties terug die je helpen bij het adverteren. Een daarvan is ‘Pixels’ waarmee je bijvoorbeeld verkeer vanaf Facebook naar je website kunt meten. Handig om je ROI mee te meten. Meer uitleg over conversiepixels vind je terug in een eerder geschreven artikel op ExpertUpdate. Ook kun je via ‘Hulpprogramma’s’ snel bij je accountinstellingen komen om bijvoorbeeld een beheerder toe te voegen of aanpassingen te doen.

Facebook Powereditor

Vergeet aan het einde van je wijzigingen en toevoegingen niet op de groene button ‘Wijzigingen uploaden’ te klikken. Zo weet Facebook ook dat je dat gedaan hebt en loopt alles weer synchroon.

Facebook Power Editor