Waze – Samen socialer in het verkeer

///Waze – Samen socialer in het verkeer

Waze – Samen socialer in het verkeer

Door |2018-03-28T13:50:57+00:00donderdag 14 januari, 2016|BLOGS, Overig|

Je kent het wel, je staat al tien minuten in de file en het schiet maar niet op. Je vraagt je af wat er verderop gebeurt en hoe lang dit nog zal duren. Het liefst zou je de bestuurders vooraan in de file willen vragen wat er aan de hand is, maar dat kan natuurlijk niet. Of toch wel? Je hebt van die juweeltjes van apps, die moét je delen gewoon. Bij deze… en het is nog gratis ook! 

Een sociaal navigatiesysteem

Zelf maak ik nu een paar maanden echt intensief gebruik van Waze en ben ik ze al diverse keren enorm dankbaar geweest. Het (bekende) navigatiesysteem dat ik voor Waze gebruikte, bracht me regelmatig in de problemen doordat de GPS uitviel of omdat het adres niet bekend was en er weer geupdate moest worden. Waze doe het bij mij altijd direct, valt nooit uit en heeft mij al heel veel uren fileleed of andere narigheid van de weg bespaard. Wat is Waze en wat kun je er precies mee en hoe werkt deze sociale gratis app? Ik leg het je uit!

Wat is Waze

Het bedrijf Waze is in 2006 gestart als een gemeenschappelijk project om een gratis kaart van Israël te maken. Inmiddels is het de grootste, op community gebaseerde, verkeersinformatie- en navigatie app ter wereld. De app (Android en iOS) heeft inmiddels meer dan 50 miljoen gebruikers in 32 landen.

Hoe werkt Waze

De zogenaamde Wazers, gebruikers van de app, zijn verbonden met de app. Eventueel kun je je Facebook account ook koppelen als je dat wilt. De Wazers werken samen aan een gemeenschappelijk doel, namelijk files omzeilen en zo de beste route krijgen naar de bestemming en weer terug. Het is mooi om te zien hoe sociale media en crowdsourced gegevens ook op een nuttige manier gebruikt kunnen worden.

Navigeren

Met Waze kun je navigeren naar adressen, plaatsen en personen. De gegevens zijn afkomstig van Waze en je eigen telefoon, maar ook van andere sociale media als Facebook (vrienden en evenementen), Foursquare (plaatsen) en Google (adressen en plaatsen). Daarnaast is er een koppeling met Twitter om gegevens over je ritten te delen. Op het moment dat je ergens heen wilt, dan kun je dit doen door het adres in te spreken of te typen. Waze pakt direct de route op, waar je ook bent, en navigeert je naar de juiste bestemming. 

wat is waze

Algoritme waardoor je altijd de beste route volgt

Wanneer je een bestemming instelt, wordt de route op de Waze server berekend. De server gebruikt een algoritme om te bepalen wat op dat tijdstip de snelste of kortste route is. Waze houdt hierbij rekening met historische snelheden en actuele snelheden. Op de Waze Livemap (https://www.waze.com/livemap) kun je overigens de route vooraf voor een bepaald tijdstip berekenen. Als onderweg nieuwe vertraging wordt gemeld door andere Wazers, dan wordt er in de app een alternatieve route (#Wazewin) berekend.

wat is waze

Registratie tijdens het rijden

Alleen al door Waze in de auto actief te hebben, draag je al bij aan verkeersinformatie voor je lokale community. De app registreert je positie en snelheid, waardoor afwijkingen van de normale snelheden worden geconstateerd. Bij een grote afwijking word je, door een pop-up in de app, gevraagd of je in een file staat.

wat is waze

Meldingen doen

Je kunt ook actief melding maken van ongevallen, politiecontroles en andere gevaren op de weg. Andere Wazers met dezelfde route worden dan real time in de app gewaarschuwd. Het is een bijzondere ervaring dat zoveel ‘vrienden’ je persoonlijk bijstaan op de weg en je bedanken voor jouw meldingen.

wat is waze

Het delen van je rit

Als je in de app een koppeling maakt met Facebook, kun je de rit met vrienden delen en vrienden bekijken die ook naar jouw bestemming rijden. Dit is ook mogelijk met andere Waze gebruikers die je toegevoegd hebt als vriend.

Je kunt de rit overigens ook delen via andere communicatiekanalen als E-mail, SMS of Whatsapp. In dat geval krijgt de ontvanger een link naar een webpagina waar ze de rit kunnen volgen.

Actuele, betrouwbare en complete kaarten

De app maakt gebruik van een eigen kaart. De meeste kaartenmakers updaten hun kaarten periodiek, of helemaal niet, zoals bij de vele typen ingebouwde navigatie. Je wilt in de auto hier niet op wachten en graag de actuele situatie zien. Een nieuwe snelweg of tunnel wil je direct kunnen gebruiken in de navigatie, zoals bijvoorbeeld de nieuwe A4, die in Waze bruikbaar was op de minuut dat deze opengesteld werd!

De enige manier om deze real-time wijzigingen aan te bieden, is door het betrekken van mensen, die lokaal bekend zijn. Een actieve community van Waze editors, in Nederland meer dan 5.000, werkt aan het continu verbeteren en updaten van de kaarten van Waze. Deze kaarten worden bijna dagelijks geüpdatet. Daarom zie je in Waze snel de wijzigingen in de plaatselijke verkeerssituatie verschijnen, waardoor routes voor inwoners, maar ook bezoekers van de gemeente actueel zijn.

Mocht er toch een kaartfout zijn, dan kun je deze melden in de app. De meldingen verschijnen in de Map Editor, waar ze vervolgens door een editor worden opgepakt en opgelost. Je krijgt in de app hiervan een terugkoppeling.

Afsluitingen

Als je geconfronteerd wordt met een vertraging of afsluiting op je route door een ongeval, evenement of werkzaamheden, kun je het probleem aan de community melden in de app en vertellen hoe lang het duurt. Het helpt degene die al in de file staat niet, maar het helpt anderen om er op te anticiperen. Daarnaast kunnen langdurige wegwerkzaamheden of grootschalige evenementen in de Map Editor toegevoegd worden.

Tanken

Wanneer je tankt, herkent de app dat je bij een tankstation bent. Je wordt dan gevraagd om de actuele brandstofprijzen door te geven. Je kunt in de app makkelijk naar het goedkoopste tankstation op jouw route navigeren. Door samen te werken en de prijzen aan de pomp te melden, wordt het mogelijk om met z’n allen brandstofkosten te besparen.

Eigen ervaring

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat deze app echt de meest sociale app is die ik ken. Doordat het door gebruikers bijgehouden en beheerd wordt is het altijd actueel en kun je redelijk goed de tijd uitrekenen die je nodig hebt om ergens te komen. Heb  een keer meegemaakt dat ik op de snelweg ineens de weg af geleid werd (tot mijn verbazing) en pas na een kwartier hoorde ik op de radio dat er een heftige ongeluk was gebeurd op desbetreffende snelweg en dat er rijstroken afgesloten waren. Vertraging: 1,5 uur. Ik ben binnendoor naar plaats van bestemming geleid en dat kostte me hooguit 10 minuten omrijden.

De app is te downloaden via http://waze.com/download of uiteraard gewoon op je smartphone in de Appstore of Google Play.

Ik ben benieuwd of je dezelfde positieve ervaringen deelt als ik!

 

Bron alle foto- en filmmateriaal: Waze
Medewerking tekst: Jan Spoelstra

Over de schrijver:

Corinne heeft zich in de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in social media marketing en -strategie, met tegenwoordig vooral de focus op LinkedIn. Met haar bedrijf Digital Moves werkt ze samen met andere ondernemers die ieder hun eigen expertise hebben op gebied van online media. Regelmatig wordt ze gevraagd als spreker, met name over het onderwerp 'social selling met LinkedIn', en daarnaast is ze bedreven in het geven van op maat gemaakte LinkedIn trainingen. Ze is auteur van honderden blogs, artikelen en meerdere boeken over social media. In 2017 is zij door een vakjury van de FOTY awards verkozen tot beste zzp'er in de categorie 'Coaching & Training' en in 2019 is zij opnieuw genomineerd én finaliste voor de FOTY awards van 2018. Neem contact op met Corinne.

27 Comments

 1. Corinne Keijzer 3 juni 2018 at 14:01

  @Annemie, Waze helpt je graag verder op hun community forum (https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=21) of in ons Slack channel (http://bit.ly/SlackInviteBNL).

  @Ron, Waze is vooral bedoeld voor woon-werkverkeer met een personenauto. Je krijgt wel als je geparkeerd bent aanwijzingen om er naar toe te lopen. Voordeel van het ontbreken van voetpaden is dat het laden van de kaarten maar weinig data kost.

  @Thom, we hebben van Waze gehoord dat de programmeurs momenteel bezig zijn met het ontwikkelen van deze rijstrookaanwijzingen.

 2. Thom Bulthuis 3 juni 2018 at 11:42

  Ik ben een al wat oudere (80+) gebruiker van Waze. Het voldoet prima, maar wat ik mis is rijstrookmarkering.
  In het verleden is hier wel eens aandacht aan besteed, maar ik hoor er niets meer over. Wordt daar nog aan gewerkt of moet ik overstappen naar een ander programma?

 3. Ron 30 mei 2018 at 15:35

  Kan je ook kiezen of je te voet wilt.

 4. Annemie De vos 30 mei 2018 at 13:49

  Ik krijg de waze-app niet geïnstalleerd op het scherm van mijn auto.

 5. Jan 9 maart 2018 at 14:21

  Welk OS gebruik je? Android of iOS? Ik vermoed het laatste.

  In iOS krijg je permanent de locatieservices te zien. Dit is vanwege de ‘Tijd om te vertrekken’-meldingen. Hier staat beschreven hoe je dit kunt uitschakelen? https://support.google.com/waze/answer/6342306?hl=en

 6. fredthie 9 maart 2018 at 10:04

  Hoe sluit je WAZE af? Ik krijg steeds een hinderlijk ‘1’-tje in beeld waar ik verder niets mee kan.

 7. michiel 29 december 2017 at 19:34

  Waze is er ook nog voor Windows 10 Mobile. Niet zo blits in de uitvoering, wel nog steeds subliem in de actie !!

 8. Jan 29 december 2017 at 17:01

  De punten hebben vooral een symbolische waarde. Je kunt opgroeien van baby naar koning. Deze status (speen, schild, zwaard en kroon) wordt toegevoegd aan je stemming. Daarnaast wordt bij de meldingen ook de ervaring en betrouwbaarheid van de melder meegenomen. Minder betrouwbare meldingen zullen sneller van de kaart verdwijnen.

 9. Ellen Vlasveld 29 december 2017 at 15:33

  Wat kan je met de zg punten doen die je behaalt als je actief meedoet aan meldingen

 10. Paula 22 november 2017 at 16:43

  Hallo Jan, bedankt voor je snelle reactie. Het is me helemaal duidelijk nu.

 11. Jan 22 november 2017 at 16:09

  Als je thuis of op je werk de route berekent, gebruik je het wifi-netwerk om de kaartdelen op je route te downloaden. Het dataverbruik is onderweg dan lager. Overigens verbruikt Waze minder data dan sommige andere navigatieapps met offline kaarten: https://www.anwb.nl/verkeer/tests/navigatie-apps/waze.

 12. Paula 22 november 2017 at 14:57

  Hoe doe je inladen op wifi?

 13. Ron 15 augustus 2017 at 13:33

  Geweldige app, wat ik alleen mis of niet kan vinden is dat als je te voet wilt gaan.

 14. Jan 21 maart 2017 at 15:48

  Hoi RoReRadio, langdurige afsluitingen kun je doorgeven aan de Waze community via het forum (https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=21) of in Slack (http://bit.ly/SlackInviteBNL). Zij zorgen dan dat de werkzaamheden worden toegevoegd in de app. Groeten, Jan

 15. RoReRadio 21 maart 2017 at 12:41

  VRAAG ! – hoe kun je langdurige wegwerkzaamheden aangeven ?
  Ik ben intussen een WAZE king … maar loop af en toe tegen dingen op, zoals nu:
  Op de N455 (Noordeinde tussen Waddinxveen en Boskoop) is gedurende een aantal maanden “groot onderhoud” gepland. Ik geef nu netjes ‘s-morgens en ‘s-avonds een dat er “gevaar is op de weg” – wegwerkzaamheden – iedereen moet over pakweg 100m over 1 baan – en dat schuift in de loop van de maanden naar het noorden op – Dat aangeven levert elke keer 6 punten op – heel leuk, maar een paar uur later is het weer verdwenen, dus weten de andere Wazers niet dat er daar wat spelt. Met name in de spits kan het tijdelijke stoplichtje daar behoorlijke vertraging opleveren.
  Kan iemand vertellen hoe ik dat (met enige redlijke nauwkeurigheid voor de exacte locatie) kan aangeven in WAZE !!

 16. michiel 13 december 2016 at 11:47

  Hallo
  met betrekking tot het gebruik van Waze en Windows10Mobile is het goed te weten dat de ondersteuning voor dit OS erg beperkt is. Groot probleem is het laden van de stemmen. Dit is niet te forceren helaas.
  Ook is de Windows versie al jaren niet geupdate 🙁

 17. Corinne Keijzer 8 juli 2016 at 14:30

  @Dieter: beetje late reactie, sorry, had je vraag niet opgemerkt. Je kunt je route inladen op de wifi (doe ik in het buitenland ook) maar dan heb je geen real time informatie zoals files e.d.

 18. Corinne Keijzer 8 juli 2016 at 14:29

  Herkenbaar probleem Heidi, heb ik ook wel eens. Ik gooi de app dan helemaal uit en start hem opnieuw op, dan is het opgelost. Waar het aan ligt? Geen idee… misschien dat Waze meeleest en zelf kan reageren.

 19. Heidi 8 juli 2016 at 14:04

  Bij het opstarten van Waze krijg ik enkel een welkomstwoordje + 1 zin te horen.
  Nadien wordt de route wel aangeduid maar heb ik geen stembegeleiding meer ?
  Nog iemand die dit probleem heeft ?

 20. Dieter Vanderplancke 29 januari 2016 at 11:11

  Moet je databundel (mobiel internet) voortdurend aanliggen om Waze te kunnen gebruiken?

 21. Jan 16 januari 2016 at 17:46

  De snelheid van de gebruiker wordt automatisch doorgegeven. Handmatig melden is dus eigenlijk niet nodig. Waze is ook bezig met het integreren van Open Data fileinformatie.

 22. Corinne Keijzer 16 januari 2016 at 14:52

  Altijd veiligheid voorop stellen uiteraard Aart. Zelf heb ik hem als een nav aan mijn voorraam hangen en is het eenvoudig even de icoontjes aan te klikken, net als dat je de radio bedient is dit prima te doen zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen. Bij file doe ik het overigens ook pas als ik stil sta.

 23. Aart 15 januari 2016 at 17:28

  Inderdaad top deze app. Ik gebruik hem nu 2 jaar en dit heeft me al veel tijd bespaard. Het grote zwakke punt van Waze is dat het deels afhankelijk is van sociale gebruikersinvoer TIJDENS het rijden. Dat is niet bevorderdend de verkeersveiligheid.

 24. Corinne Keijzer 15 januari 2016 at 10:03

  Hoi Menno, wat ik begreep van Waze zelf is dat het van Google is. Daarnaast hebben ze ook een samenwerking met Flitsmeister, dus daar halen ze ook hun file info vandaan, naast de meldingen van de weggebruiker zelf 🙂

 25. Menno 15 januari 2016 at 09:10

  Waze werkt inderdaad goed. Ook in het buitenland. Ik gebruik de App al jaren en dus ook op vakantie.
  File-informatie is inderdaad actueel maar niet altijd compleet. Je bent, zoals ook aangegeven, afhankelijk van andere Wazers. Waar Google- en Apple maps ook file-informatie onttrekken uit andere bronnen is Waze aangewezen op zichzelf. Google- en Apple-maps gebruiken overigens wel de file-informatie die (ook) van Waze afkomstig is.

  Ik vind het een prachtige App en een prachtige idee dat in de praktijk gewoon ontzettend goed werkt!

 26. Corinne Keijzer 14 januari 2016 at 16:52

  Dank je wel Joost! Mooi te weten dat ook de Windows Phone deze app ondersteunt, bedankt voor je toevoeging!

 27. Joost Boers 14 januari 2016 at 14:53

  Leuke post, met een snel inzicht! Ik gebruik Waze ook al enkele jaren en herken alle punten die je noemt. De app is ook op Windows Phone beschikbaar alleen in een oudere versie met iets minder functies. De basics doen het daar goed in dus de moeite van vermelden waard.

Laat een reactie achter

Anti-spam: *