Je kent het wel, je staat al tien minuten in de file en het schiet maar niet op. Je vraagt je af wat er verderop gebeurt en hoe lang dit nog zal duren. Het liefst zou je de bestuurders vooraan in de file willen vragen wat er aan de hand is, maar dat kan natuurlijk niet. Of toch wel? Je hebt van die juweeltjes van apps, die moét je delen gewoon. Bij deze… en het is nog gratis ook! 

Een sociaal navigatiesysteem

Zelf maak ik nu een paar maanden echt intensief gebruik van Waze en ben ik ze al diverse keren enorm dankbaar geweest. Het (bekende) navigatiesysteem dat ik voor Waze gebruikte, bracht me regelmatig in de problemen doordat de GPS uitviel of omdat het adres niet bekend was en er weer geupdate moest worden. Waze doe het bij mij altijd direct, valt nooit uit en heeft mij al heel veel uren fileleed of andere narigheid van de weg bespaard. Wat is Waze en wat kun je er precies mee en hoe werkt deze sociale gratis app? Ik leg het je uit!

Wat is Waze

Het bedrijf Waze is in 2006 gestart als een gemeenschappelijk project om een gratis kaart van Israël te maken. Inmiddels is het de grootste, op community gebaseerde, verkeersinformatie- en navigatie app ter wereld. De app (Android en iOS) heeft inmiddels meer dan 50 miljoen gebruikers in 32 landen.

Hoe werkt Waze

De zogenaamde Wazers, gebruikers van de app, zijn verbonden met de app. Eventueel kun je je Facebook account ook koppelen als je dat wilt. De Wazers werken samen aan een gemeenschappelijk doel, namelijk files omzeilen en zo de beste route krijgen naar de bestemming en weer terug. Het is mooi om te zien hoe sociale media en crowdsourced gegevens ook op een nuttige manier gebruikt kunnen worden.

Navigeren

Met Waze kun je navigeren naar adressen, plaatsen en personen. De gegevens zijn afkomstig van Waze en je eigen telefoon, maar ook van andere sociale media als Facebook (vrienden en evenementen), Foursquare (plaatsen) en Google (adressen en plaatsen). Daarnaast is er een koppeling met Twitter om gegevens over je ritten te delen. Op het moment dat je ergens heen wilt, dan kun je dit doen door het adres in te spreken of te typen. Waze pakt direct de route op, waar je ook bent, en navigeert je naar de juiste bestemming. 

wat is waze

Algoritme waardoor je altijd de beste route volgt

Wanneer je een bestemming instelt, wordt de route op de Waze server berekend. De server gebruikt een algoritme om te bepalen wat op dat tijdstip de snelste of kortste route is. Waze houdt hierbij rekening met historische snelheden en actuele snelheden. Op de Waze Livemap (https://www.waze.com/livemap) kun je overigens de route vooraf voor een bepaald tijdstip berekenen. Als onderweg nieuwe vertraging wordt gemeld door andere Wazers, dan wordt er in de app een alternatieve route (#Wazewin) berekend.

wat is waze

Registratie tijdens het rijden

Alleen al door Waze in de auto actief te hebben, draag je al bij aan verkeersinformatie voor je lokale community. De app registreert je positie en snelheid, waardoor afwijkingen van de normale snelheden worden geconstateerd. Bij een grote afwijking word je, door een pop-up in de app, gevraagd of je in een file staat.

wat is waze

Meldingen doen

Je kunt ook actief melding maken van ongevallen, politiecontroles en andere gevaren op de weg. Andere Wazers met dezelfde route worden dan real time in de app gewaarschuwd. Het is een bijzondere ervaring dat zoveel ‘vrienden’ je persoonlijk bijstaan op de weg en je bedanken voor jouw meldingen.

wat is waze

Het delen van je rit

Als je in de app een koppeling maakt met Facebook, kun je de rit met vrienden delen en vrienden bekijken die ook naar jouw bestemming rijden. Dit is ook mogelijk met andere Waze gebruikers die je toegevoegd hebt als vriend.

Je kunt de rit overigens ook delen via andere communicatiekanalen als E-mail, SMS of Whatsapp. In dat geval krijgt de ontvanger een link naar een webpagina waar ze de rit kunnen volgen.

Actuele, betrouwbare en complete kaarten

De app maakt gebruik van een eigen kaart. De meeste kaartenmakers updaten hun kaarten periodiek, of helemaal niet, zoals bij de vele typen ingebouwde navigatie. Je wilt in de auto hier niet op wachten en graag de actuele situatie zien. Een nieuwe snelweg of tunnel wil je direct kunnen gebruiken in de navigatie, zoals bijvoorbeeld de nieuwe A4, die in Waze bruikbaar was op de minuut dat deze opengesteld werd!

De enige manier om deze real-time wijzigingen aan te bieden, is door het betrekken van mensen, die lokaal bekend zijn. Een actieve community van Waze editors, in Nederland meer dan 5.000, werkt aan het continu verbeteren en updaten van de kaarten van Waze. Deze kaarten worden bijna dagelijks geüpdatet. Daarom zie je in Waze snel de wijzigingen in de plaatselijke verkeerssituatie verschijnen, waardoor routes voor inwoners, maar ook bezoekers van de gemeente actueel zijn.

Mocht er toch een kaartfout zijn, dan kun je deze melden in de app. De meldingen verschijnen in de Map Editor, waar ze vervolgens door een editor worden opgepakt en opgelost. Je krijgt in de app hiervan een terugkoppeling.

Afsluitingen

Als je geconfronteerd wordt met een vertraging of afsluiting op je route door een ongeval, evenement of werkzaamheden, kun je het probleem aan de community melden in de app en vertellen hoe lang het duurt. Het helpt degene die al in de file staat niet, maar het helpt anderen om er op te anticiperen. Daarnaast kunnen langdurige wegwerkzaamheden of grootschalige evenementen in de Map Editor toegevoegd worden.

Tanken

Wanneer je tankt, herkent de app dat je bij een tankstation bent. Je wordt dan gevraagd om de actuele brandstofprijzen door te geven. Je kunt in de app makkelijk naar het goedkoopste tankstation op jouw route navigeren. Door samen te werken en de prijzen aan de pomp te melden, wordt het mogelijk om met z’n allen brandstofkosten te besparen.

Eigen ervaring

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat deze app echt de meest sociale app is die ik ken. Doordat het door gebruikers bijgehouden en beheerd wordt is het altijd actueel en kun je redelijk goed de tijd uitrekenen die je nodig hebt om ergens te komen. Heb  een keer meegemaakt dat ik op de snelweg ineens de weg af geleid werd (tot mijn verbazing) en pas na een kwartier hoorde ik op de radio dat er een heftige ongeluk was gebeurd op desbetreffende snelweg en dat er rijstroken afgesloten waren. Vertraging: 1,5 uur. Ik ben binnendoor naar plaats van bestemming geleid en dat kostte me hooguit 10 minuten omrijden.

De app is te downloaden via http://waze.com/download of uiteraard gewoon op je smartphone in de Appstore of Google Play.

Ik ben benieuwd of je dezelfde positieve ervaringen deelt als ik!

 

Bron alle foto- en filmmateriaal: Waze
Medewerking tekst: Jan Spoelstra