Heeft jouw bedrijf een eigen Facebookpagina, maar bestaat er naast deze officiële pagina ook een onofficiële Facebookpagina? Ik vertel je in dit blog hoe je deze moet claimen én samenvoegen!

Wat is een ‘onofficiële Facebook locatiepagina’?

Op Facebook hebben gebruikers de mogelijkheid om bij een locatie in te checken óf om er een recensie achter te laten. Deze locatie komt naar boven wanneer een bedrijfspagina het juiste adres heeft ingevoerd en wanneer de optie om dit te tonen aangevinkt staat in de instellingen.

Wanneer een gebruiker geen officiële locatie kan vinden, dan heeft deze de mogelijkheid om er zelf één aan te maken. Als iemand dit doet, dan komt er een tweede pagina van jouw bedrijf op Facebook. Dit is een Facebook locatiepagina. Dat is voor een bedrijf heel vervelend, want je kunt niets met deze pagina doen.

Facebook locatiepagina’s die worden aangemaakt door klanten worden door Facebook een ‘onofficiële pagina’ genoemd. Dit staat ook aangegeven op de pagina onder de omslagfoto van een pagina.

Een onofficiële Facebook pagina claimen en samenvoegen

Het is voor een bedrijf of organisatie vervelend als er naast de officiële Facebookpagina ook een onofficiële pagina op Facebook aanwezig is. Klanten kunnen berichten en foto’s plaatsen en er kunnen hele discussies ontstaan over je zonder dat jij er wat aan kunt doen. Tevens loopt een bedrijf recensies én ingecheckte klanten mis en daardoor raak je ook een stuk exposure kwijt. Deze wil je liever op je eigen bedrijfspagina hebben. Ook raken klanten verward als ze twee pagina’s zien als en dat wil je natuurlijk niet.

Gelukkig biedt Facebook de optie aan om onofficiële pagina’s te claimen door bedrijven, zodat je de pagina in beheer krijgt en zelfs kan samenvoegen met de al bestaande officiële Facebook bedrijfspagina.

Helaas voor beheerders van een Nederlandse Facebook bedrijfspagina is tot op heden de optie om een locatiepagina te claimen niet aanwezig. Amerikaanse gebruikers kunnen dit echter wél. Maar gelukkig is er een handige omweg die het mogelijk maakt om tóch de onofficiële pagina te claimen. Dat doe je door de volgende stappen te doen:

Stap 1: Voeg een officieel e-mailadres van je bedrijf toe aan je Facebook account

De Facebookbeheerders die jouw claim gaan beoordelen kijken naar indicaties waaruit blijkt dat jij daadwerkelijk recht hebt om de onofficiele pagina te claimen. Één van de belangrijke punten waar ze naar kijken is het e-mailadres wat gekoppeld is aan het persoonlijke account van de persoon die de pagina claimt. Zorg daarom dat je een zakelijk e-mailadres in je account staat, dus geen hotmail-, info- of Gmailaccount, voordat je die pagina gaat claimen.

Check bij je accountinstellingen of jij een zakelijk e-mailadres daar hebt staan. Heb je dat niet, voeg het dan toe. Onder ‘Contact’ kun je een extra e-mailadres toevoegen. Zorg ervoor dat deze overeenkomt met dezelfde domeinnaam die ook is vermeld op de Facebook bedrijfspagina.

  1. Klik rechtsboven in Facebook op het pijltje naar beneden en selecteer Instellingen.
  2. Klik in het tabblad Algemeen op Contact.
  3. Klik op Een ander e-mailadres of telefoonnummer toevoegen om een nieuw e-mailadres toe te voegen aan je account.
  4. Klik op Toevoegen.

emailadres toevoegen facebook

Je moet je Facebook-wachtwoord opnieuw invoeren en op ‘Verzenden’ klikken voordat een nieuw e-mailadres wordt toegevoegd aan je account.

Facebook stuurt je een bevestigingsmail als je een nieuw e-mailadres toevoegt aan je account. Klik op de link in die e-mail om te bevestigen dat je dit e-mailadres wilt toevoegen aan je Facebook-account.

Stap 2: Zorg dat je beheerder bent van de officiële bedrijfspagina

Uiteraard moet je ook beheerder zijn van je eigen officiële bedrijfspagina. Deze wil je later samenvoegen met de onofficiële pagina en dat kan alleen als je beheerder bent van beide pagina’s. Zorg dus dat je als beheerder staat geregistreerd van je bedrijfspagina.

Stap 3: Installeren van VPN software ‘Hola’

In Nederland is de optie om een onofficiële pagina te claimen dus niet aanwezig, maar wel in de Verenigde Staten. Dus moeten we Facebook laten denken dat jij in de USA bent. Dat doe je met een speciale VPN tool die ervoor zorgt dat jij een ander ip-adres krijgt.

Open je Google Chrome browser en ga naar de Chrome Web Store https://chrome.google.com/webstore/  en zoek naar ‘Hola’

Hola is een gratis browser-extensie die een VPN of een Virtueel Private Network aanmaakt waardoor je onder een ander ip-adres kunt surfen.

Installeren van VPN software ‘Hola’

Klik op ‘Toevoegen’ en installeer deze extensie in je Chrome browser.

Stap 4: Login op Facebook

Nu gaan we verbinding maken met de Verenigde Staten. Surf naar www.facebook.com en login met je account. Rechts bovenaan in je Chrome browser zie je een icoon in de vorm van een vlammetje. Dat is de button voor Hola. Klik daarop en een venster opent zich. In dit venster van Hola verschijnt de mogelijkheid om te verbinden via de Verenigde Staten. Selecteer deze voordat je verder gaat.

Installeren van VPN software ‘Hola’

LET OP: Het kan zijn dat Facebook dit vreemd gedrag vindt. Immers, je gaat van een Nederlands ip-adres naar een Amerikaans ip-adres. Facebook vraagt je dan om verificatie dat de inlog via een Amerikaans ip-adres ook daadwerkelijk van jou is. Je krijgt dan deze melding:

Veiligheidscheck Facebook

Kies één van de opties die Facebook je geeft en doorloop de stappen om Facebook te laten weten dat dit jouw account is.

Daarna moet je opnieuw inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap 5: Het claimen van de onofficiële pagina

Ga op Facebook naar de onofficiële locatiepagina van jouw bedrijf. Nu je via de Verenigde Staten surft, zie je plots een extra optie op de onofficiële Facebookpagina, namelijk de optie ‘Is dit jouw ‘bedrijf?’.

Deze vind je in de menubalk van de pagina, onder de omslagfoto, naast de tekst ‘onofficiële pagina’. Daar staat nu de zin ‘Is dit jouw bedrijf?‘. Klik deze aan om de pagina te claimen.

Een onofficiële Facebook locatiepagina claimen en samenvoegen

Stap 6: De onofficiële Facebookpagina vastleggen

Als je de optie ‘Is dit jouw bedrijf?‘  hebt aangeklikt verschijnen in een pop-up twee verschillende opties:

  1. De locatiepagina samenvoegen met een geverifieerde pagina die je beheert
  2. De locatiepagina claimen en verifiëren met een telefoongesprek of documenten

Een onofficiële Facebook locatiepagina claimen en samenvoegen

Optie één biedt de mogelijkheid om de locatiepagina direct samen te voegen met een bedrijfspagina die je al beheert. Als je pagina’s kunnen worden samengevoegd, worden al je vind-ik-leuks en check-ins gecombineerd, maar berichten, foto’s, recensies, beoordelingen en de gebruikersnaam, worden verwijderd van de pagina die je samenvoegt. Deze blijven wel bestaan van je eigen bedrijfspagina.

De tweede optie biedt de mogelijk om de locatiepagina te claimen door deze te verifiëren via een telefoongesprek of het aanleveren van documenten zoals een factuur met hierop de naam van het bedrijf, je KVK uitreksel, een telefoonrekening of belastingpapieren. Zorg ervoor dat de naam maar vooral het adres overeenkomen met de informatie van de onofficiële pagina.

TIP : maak van diverse documenten één grote PDF. Hoe duidelijker je bent voor een Facebook medewerker, hoe makkelijker het claimen gaat. Combineer diverse JPG afbeeldingen tot één PDF via http://combinepdf.com/nl/

Upload het document naar Facebook.

LET OP: Bij het uploaden van een document kan er soms iets mis gaan. Dan blijven de ‘loading’ streepjes maar gaan zonder dat je bevestiging krijgt van je aanvraag. Kijk dan in je support inbox (www.facebook.com/support) of je aanvraag daar al staat.

Facebook doet er ongeveer 1-3 dagen over om de beheer rechten toe te wijzen. Het kan echter soms ook langer duren. Bij mij duurde het gelukkig maar 1 dag. Je krijgt het antwoord van de Facebook Helpdesk in je je support inbox en je wordt er op geattendeerd dat je antwoord hebt via een Facebook melding.

Je aanvraag volg je ook via je Facebook support inbox. Deze vind je op www.facebook.com/support. Daar zie je je ticketnummer en krijg je ook antwoord als je claim wordt aanvaard. Tevens heb je daar ook de mogelijkheid om extra informatie achter te laten door middel van een reactie.

Een onofficiële Facebook locatiepagina claimen en samenvoegen

Stap 7: Zorg dat beide pagina’s op elkaar lijken

Als Facebook jouw claim accepteert, dan krijg je beheerder rechten voor de onofficiële pagina. Deze wordt dan direct een ‘echte bedrijfspagina’ met alle mogelijkheden en instellingen.

Voordat je beide pagina’s gaat samenvoegen moet je ervoor zorgen dat de pagina’s dezelfde informatie hebben. Vul bij de voormalige onofficiële pagina het juiste adres in, de juiste website en hetzelfde e-mailadres. Ook het categorie van beide pagina’s moeten gelijk zijn. Deze vul je in bij pagina info.

De pagina’s moeten verder een soortgelijke naam hebben en hetzelfde vertegenwoordigen. De naam bewerk je bij het onderdeel ‘Algemeen’ onder het tabblad ‘Info’.

Facebook naam bewerken

Als dit goed staat ga je door naar de volgende stap.

Stap 8: Het samenvoegen van de twee Facebook pagina’s

Eindelijk is het tijd voor de laatste stap: het samenvoegen van deze twee pagina’s!

De oude onofficiële pagina voeg je dan samen met al bestaande bedrijfspagina. Dit kan op twee manieren die tot hetzelfde leiden:

Stap 8a: De eerste optie

Open de pagina die je wilt behouden en klik op ‘Instellingen’. In het tabblad ‘Algemeen’ scrol je helemaal omlaag en daar staat de optie ‘Pagina’s samenvoegen’.

Een onofficiële Facebook locatiepagina claimen en samenvoegen

Klik op ‘Bewerken’ en daarna op ‘Dubbele pagina’s samenvoegen’. Daarna kom je in de volgende stap.

Stap 8b: De tweede optie

Sla optie één over en surf naar www.facebook.com/pages/merge. Log in en selecteer daar de twee pagina’s die je wilt samenvoegen.

Een onofficiële Facebook locatiepagina claimen en samenvoegen

En zo zorg je ervoor dat beide pagina’s worden samengevoegd tot één officiële bedrijfspagina!

Verwijder de geclaimde Facebook pagina

Wil je de geclaimde pagina verwijderen? Ga dan naar ‘Instellingen’ van je pagina en helemaal onderaan het tabblad ‘Algemeen’ vind je de optie ‘Pagina verwijderen’.

Klik op ‘Bewerken’ en je krijgt dan de optie om je pagina te verwijderen. Zoals je ziet geeft Facebook je 14 dagen bedenktijd voordat de pagina permanent verwijderd wordt.

Facebookpagina verwijderen