Facebook is altijd in beweging en zeker nu het de laatste tijd onder vuur ligt vanwege privacy schandalen is Facebook druk op zoek naar nieuwe manieren om het platform veilig te maken voor invloeden van buitenaf.

Facebook heeft aangekondigd een onderzoek te gaan doen naar een betaalde versie van haar platform. Als je een betaalde versie neemt, dan zou je als gebruiker geen advertentie meer te zien krijgen. Een interessante gedachte die een aantal jaar geleden ook al werd geopperd maar toen opzij werd geschoven.

Nu er zoveel ophef is over de advertenties en over beïnvloeding van Facebookgebruikers is deze vraag weer boven komen drijven. Eigenaar Mark Zuckerberg heeft altijd aangegeven dat Facebook gratis voor iedereen zou blijven. Maar blijkbaar overweegt Zuckerberg toch om ook een betaalde versie te lanceren van Facebook. Dit zou dan naast de gratis versie met advertenties (die wel gewoon ernaast blijft bestaan) draaien. Wat een abonnement zou moeten kosten is nog niet bekend.

Het platform Facebook bestaat door advertenties. Zonder advertenties heeft Facebook geen inkomen en kan het dus niet bestaan. Er moet links- of rechtsom toch geld in het laatje komen. Naar mijn mening zijn er best wel mensen zijn die willen betalen voor een advertentieloze Facebook ervaring, dat zie je ook met platforms als Spotify.

Ik denk echter dat de inkomsten via advertenties vele malen groter zal zijn dan de inkomsten die via bijvoorbeeld een abonnementsregeling binnen komt. Facebook moet ook aan zijn inkomsten denken en aan de aandeelhouders.

Verder is de ophef niet zo zeer over het feit dat Facebook advertenties toont, maar meer over de privacyvoorwaarden en hoe het kan dat er misbruik van zoveel data is geweest. En al die data zal ook in de betaalde versie verzameld worden.

Persoonlijk vind ik het niet erg dat ik advertenties te zien krijg die speciaal voor mij zijn geselecteerd. Het is beter dan al die reclames die ik op TV zie waar ik totaal de doelgroep niet voor ben. Bovendien zie je duidelijk wanneer een bericht gesponsord (ervoor betaald) is. Dat valt direct op, dus weet je dat je reclame voorgeschoteld krijgt.

Het privacy gedeelte, dat is wel een zorg. Facebook weet zoveel over je. Niet alleen via je gedrag op Facebook, maar ook je Whatsapp en Instagram gedrag. Beide platformen zijn ook van Facebook.

Maar het is nog niet zover. Zoals Facebook het zelf zegt: Ze zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken. Ik ben benieuwd…. Zou jij betalen voor Facebook?