Social media is een belangrijk middel om verkeer naar je website te trekken. Het juist inzetten van kanalen als LinkedIn, Facebook en Instagram, is daarom essentieel. Dat je website razendsnel draait, is minstens zo belangrijk. Het is natuurlijk mooi dat ze naar je pagina komen, maar je wilt dan ook dat ze er blijven. Is je website traag, dan klikken ze zo weer weg. Zonde van die mooie post of tweet! Daarnaast is een trage website niet goed voor je SEO. Bekijk daarom welke optimalisaties je kunt doorvoeren!

 Ga je de laadtijden van je website verbeteren, dan wil je weten of je winst boekt. Voordat je begint, kun je daarom de snelheid je website meten met een tool als Webpagetest of PageSpeed Insights. Vul je domeinnaam in, voer de test uit en noteer de resultaten. Na iedere optimalisatie test je dan opnieuw. Zo weet je of de laadtijd door een gedane aanpassing er op vooruit is gegaan. Merk op dat zo’n test een momentopname is. Als het eerste resultaat tegenvalt, betekent dit niet direct dat de website traag is. Het beste is om de tests meermaals en op verschillende tijdstippen uit te voeren.

 #1. Kies je plug-ins zorgvuldig

Gebruik je een CMS als WordPress of Joomla, dan ontkom je niet aan plug-ins. Met deze handige extensies voeg je functionaliteit toe die niet standaard binnen dat systeem beschikbaar is. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, van contactformulieren tot SEO-tools. Het ruime aanbod maakt het ook verleidelijk om veel plug-ins te gebruiken. Daar wil het wel eens misgaan…

In de beginfase test je vaak een aantal plug-ins uit en kijk je wat voor jou het beste werkt. Daar is helemaal niets mis mee. Alleen, je vergeet snel om plug-ins die je niet meer gebruikt te verwijderen. Ook als ze niet actief zijn, kunnen ze impact hebben op de snelheid van je website. Kijk daarom eens kritisch naar welke thema’s en plug-ins jij hebt geïnstalleerd. Gebruik je ze niet? Verwijderen maar! Je website zal je dankbaar zijn.

Een snelle website voor je volgers!

#2. Stel caching in voor je website

Wil je een snellere website, dan mag caching instellen niet op je lijstje ontbreken. Gegevens opvragen, kost moeite. Je wilt daarom vaak opgevraagde data opslaan in een tussenlaag, zodat het gemakkelijker toegankelijk is. Gebruik je WordPress of Joomla, dan is het eenvoudigst om hiervoor een plug-in te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar W3 Total Cache voor WordPress of JotCache voor Joomla. Merk op dat je beter niet meer dan één caching plug-in kunt gebruiken. Doe je dat wel, dan kan dit zelfs het tegenovergestelde effect hebben en je website vertragen.

Als het trouwens op jouw hostingpakket mogelijk is om Redis in te stellen, dan is dat een absolute must. Tijdelijke gegevens worden dan in een cache opgeslagen die supersnel weer kunnen worden uitgelezen. Zeker webshops met veel afbeeldingen hebben hier flink baat bij. Het verschilt per webhost of je dit kunt gebruiken en hoe je het instelt. Het beste kun je er dus even daar naar informeren. De positieve impact op je laadtijd is die moeite meer dan waard.

#3. Gebruik de nieuwst mogelijke PHP-versie

Een CMS als WordPress is in de scripttaal PHP geschreven. Deze afkorting stond eerder voor Personal Home Page en tegenwoordig voor Hypertext Preprocessor. De ontwikkelaars van PHP verbeteren deze taal voortdurend. De vuistregel is hoe nieuwer de PHP-versie, des te sneller en efficiënter je website draait. De nieuwste versie is momenteel PHP 7.4. Gebruik je nu nog het verouderde PHP 5.3 of 5.6 – dat komt best nog eens voor – dat heb je veel profijt van deze aanpassing.

Wel is van belang om te controleren welke PHP-versie je CMS ondersteunt. Dit valt terug te vinden op de website van het CMS dat je gebruikt. Kies je een nieuwere versie en is je CMS daar nog niet klaar voor, dan is een kapotte website vaak het gevolg. Gelukkig kun je in die situaties makkelijk terug naar de vorige PHP-versie, maar het loont dus om het vooraf even uit te zoeken.

Een snelle website voor je volgers!

De PHP-versie wijzigen, regel je vaak via het technische beheerpaneel van je hostingpakket. Doorgaans pas je het daar aan via een zogeheten PHP-selector. Je kiest de versie die je wilt, slaat de aanpassing op en het wordt direct doorgevoerd. Een kleine inspanning dus, maar wel eentje die veel snelheidswinst kan opleveren. Raadpleeg de documentatie van je webhost of neem contact met ze op voor exacte instructies.

#4. Ga voor geschikte webhosting

Het type webhostingpakket speelt ook een rol. Er is veel aanbod, wat het misschien lastig maakt om te kiezen. Het makkelijkst wordt het, als je weet wat de twee uitersten zijn. Je hebt shared webhosting aan de ene kant en VPS (Virtual Private Server) aan de andere kant. Zoals de naam al doet vermoeden, deel je bij shared de server met anderen. Dat is goedkoop, omdat je samen de kosten deelt. Heel veilig en snel is het echter niet. Zo kun jij hinder ondervinden van andermans gebruik. Zorgt een gehackte site van je buurman voor overbelasting, dan kan dit ook consequenties voor jou hebben.

Aan de andere kant heb je en VPS. Daar heb je een server voor jou alleen. Het voordeel daarvan is dat alle beschikbare rekenkracht voor jou is, dat hoef je niet met een ander te delen. Wel is het daardoor duur en krijg je er vaak de taak van systeembeheerder bij. Je moet zelf de boel up-to-date houden. Niet alleen je CMS, maar ook de webruimte waarop dat draait. Voor veel gebruikers is dit daarom ook niet heel verleidelijk.

Gelukkig is er een oplossing die de sterke punten van beide vormen combineert: container hosting. Je krijgt daar een afgesloten ruimte op een server, een container. Die krijgt zijn eigen rekenkracht toegewezen. De containers beïnvloeden elkaar onderling niet. Hoewel er dus meerdere gebruikers op dezelfde server staan, heb je daar geen last van. In feite heb je zo webhosting die net zo snel en veilig is als een VPS, samen met de lage prijs en eenvoud van shared. Voor veel websites is dat daarom de perfecte oplossing.

Vergelijk en beslis

Moet je nog een webhost kiezen, maak dan een shortlist van wat je belangrijk vindt. Lees ook reviews van anderen, zodat je wat meer over de partijen te weten komt. Er zijn onafhankelijke reviewsites om dit proces voor je gemakkelijker te maken. Raadpleeg bijvoorbeeld eens Webhosters.nl of Hostingvergelijker.nl en zoek daar de bedrijven op die je aanspreken.

Veel succes!

Hopelijk heb je zo een beeld gekregen van hoe je jouw website kunt versnellen. Mocht je zelf nog handige tips weten, deel ze dan gerust. Wellicht help je er anderen mee!