Content op social media kan niet zonder fantastische afbeeldingen die direct de aandacht grijpen. Het beste is natuurlijk om eigen fotomateriaal te gebruiken, persoonlijkheid en echtheid wint het altijd van standaard stockfoto’s op social media. Maar soms is het handig om goed stockfoto-materiaal te gebruiken. Tevens zijn deze beeldbanken voor mij ook een geweldige bron van inspiratie. Ik krijg ook vaak de vraag welke websites ik het beste vind. Ik heb daarom dit overzicht gemaakt met mijn favoriete websites waar ik de beste stockfoto’s vandaan haal. Here we go!

De beste betaalde websites voor stockfoto’s:

Wil je geen gedoe met rechten op beeldmateriaal en heb je genoeg budget in huis om stockfoto’s (of video’s) te kopen dan zou ik zeker eens gaan kijken in het lijstje van mijn favoriete websites waar je tegen betaling afbeeldingen aanschaft. Hetzij per stuk, hetzij via een abonnement. Ideaal, want je vindt juist op deze websites de meest unieke foto’s en het is altijd hoge kwaliteit.

Envato Elements

Als je dan toch ergens voor moet betalen, dan betaal ik liever voor heel veel meer. En dat is waarom ik een abo op Envato heb genomen, want daar krijg je ook veel meer. Envato heeft een fantastische databank met ontzettend bruikbaar fotomateriaal welke je eindeloos kan doorspitten.

De beste betaalde websites voor stockfoto's: envato-elements

Maar Envato heeft meer dan alleen stockfoto’s. Je kunt ook rondspeuren in hun bibliotheek van vectoren, video’s en videotemplates, muziek, grafische templates, Photoshop add-ons, website thema’s en nog veel meer. Met meer dan 54 (!) miljoen items in hun totale pakket is Envato Elements de moeite waard om een abo op te nemen als je meer dan alleen een foto nodig hebt.

Website: https://elements.envato.com/

Canva Pro

Als het goed is ben je bekend met de alles-in-één designtool van Canva, ook wel de ‘online versie van Photoshop’ genoemd. Met deze geweldige tool kun je afbeeldingen bewerken, maar ook flyers en posters ontwerpen en er zijn talloze templates voor unieke social media posts. Ontzettend gebruikersvriendelijk, gratis in gebruik, en daarom is deze tool enorm populair bij veel socialmedia-gebruikers.

De beste betaalde websites voor stockfoto's: canva

Maar wist je dat je bij de Pro versie van Canva een enorme databank van foto’s, vectoren illustraties en templates erbij krijgt? Miljoenen afbeeldingen staan tot je beschikking als je een abo neemt en deze zitten er dan, net als bij Envato, gratis bij. Een aanrader om de Pro versie van Canva aan te schaffen. Je kunt het een maand gratis uitproberen.

Website: https://www.canva.com/nl_nl/

Shutterstock

De bekendste en grootste online stockfoto database mag natuurlijk niet in mijn lijstje ontbreken: Shutterstock! Ze zijn volgens mij één van de oudste op het web, want ik gebruik deze website al heel wat jaren. En met veel plezier want ik vind er altijd waar ik naar zoek. Dat is geen verbazing want met meer dan 200 (!) miljoen afbeeldingen is dit echt de allergrootste die er is. Het zoeken is ontzettend makkelijk en je vindt snel wat je nodig hebt en het mooie is dat je ook diverse suggesties voor andere foto’s krijgt zodat je toch weer nieuwe inspiratie opdoet, althans, dat is mijn ervaring.

De beste betaalde websites voor stockfoto's: shutterstock

Naast foto’s zijn ze nu ook keihard aan het werk met video en muziek. Daar zullen ze ook snel hun koppositie pakken. Shutterstock is wat mij betreft dus eentje waar een abo je altijd geld oplevert.

Website: https://www.shutterstock.com/nl/home

iStock(photo)

Mijn allereerste bron van fotomateriaal en still going strong: iStock. Onderdeel van de grote jongens van Getty Images. Een hele fijne website waar ik ook al jarenlang gebruik van maak, voornamelijk als ik bezig ben met een opdracht voor een hele grote opdrachtgever die 200% uniek materiaal willen hebben. De Signature-collectie leent zich daar uitermate voor. Je betaalt daar behoorlijk meer voor, maar het beeldmateriaal wat je daar vindt is werkelijk uniek, want het zijn foto’s die je op geen andere website tegenkomt.

De beste betaalde websites voor stockfoto's: istock

Kortom: Ben je op zoek naar écht uniek materiaal en heb je genoeg budget? Dan zou ik een kijkje nemen in de Signature bibliotheek van iStock.

Website: https://www.istockphoto.com/nl

Getty Images

Een unieke website in dit rijtje wat mij betreft want hier vind je niet alleen stockfoto materiaal, maar ook een gigantische hoeveelheid redactionele foto’s. Hier vind je de foto’s die het dagelijkse nieuws beheersen. Van nieuws tot sport, van entertainment en showbusiness tot aan unieke beelden uit de rijke archieven van Getty Images. En die is groot, want het bedrijf bestaat al sinds 1995.

De beste betaalde websites voor stockfoto's: getty-images

Getty Images is zeker niet goedkoop, maar je krijgt hier topkwaliteit foto’s voor terug die je voor commerciële doeleinden kunt gebruiken. Browse door hun bibliotheek en sta versteld wat je er allemaal kunt vinden.

Website: https://www.gettyimages.nl/

Adobe Stock

We kennen Adobe allemaal van hun fantastische designsoftware Photoshop, Illustrator, Premiere Pro en After Effects, maar ze hebben ook een waanzinnig goede beeldbank. Ze hebben de website Fotolia overgenomen en een compleet nieuwe website boordevol stockfoto’s en –video’s gemaakt. Je vindt er ook vectoren bestanden, audio en zelfs 3D-assets.

Gebruik je de software van Adobe via de cloud (Creative Cloud platform) dan zit Adobe Stock volledig geïntegreerd in dat platform. En met meer dan 200 (!) miljoen foto’s binnen handbereik is deze website absoluut zijn abonnementsgeld waard.

Probeer het uit zou ik zeggen. Je mag gratis 10 afbeeldingen bij ze downloaden om je te laten proeven van hun service.

Website: https://stock.adobe.com/nl/

De beste gratis websites voor stockfoto’s:

Heb je een stuk minder, of gewoon geen budget voor stockmateriaal, dan kun je altijd nog de gratis beeldbanken proberen om te kijken of daar nog interessant materiaal tussen zit. Ik adviseer dit altijd om te doen als je nét begonnen bent met je bedrijf of als je écht geen cent kunt missen aan een fotograaf en zelf niet handig bent met een fototoestel. Dan zijn de gratis beeldbanken een uitkomst. Gelukkig wordt het materiaal wat je daarin kunt vinden steeds beter, maar heb je wel veel meer de kans dat de foto die jij wilt gebruiken als door diverse anderen gebruikt is. Gratis is immers gratis en iedereen ‘graait’ uit de collectie van deze websites.

Desaltnietemin zitten er gelukkig heel veel interessante websites tussen waar je leuk stockfotomateriaal vindt.

Unsplash

Ik begin de lijst met de beste gratis websites voor stockfoto’s met mijn favoriet: Unsplash! Een geweldige databank voor ontzettend leuk beeldmateriaal waar ik al menig juweeltje ben tegengekomen. Met meer dan 500.000 foto’s in hun bibliotheek is dit mijn top pick als het om gratis stockfoto’s gaat. Ja, je vindt hier ook foto’s die op andere gratis websites staan, maar het meeste is toch uniek en vind je alleen hier.

De beste gratis websites voor stockfoto's: unsplash

Ik vind de foto’s modern en up-to-date met de laatste trends, verfrissend en dat zie je met veel andere gratis websites toch minder. De foto’s zelf zijn van hoge kwaliteit en wat mij betreft de nummer één in dit genre.

Website: https://unsplash.com/

Pexels

“De beste gratis stockfoto’s en -video’s gedeeld door getalenteerde makers.” Aldus de makers van Pexels. Ze behoren in ieder geval in mijn top lijstje dus ook deze website geef ik altijd mee aan de bedrijven die ik train. Alle foto’s en video’s op Pexels kunnen gratis worden gedownload en gebruikt. Ook hier vind je amper outdated foto’s en zijn ze lekker modern in hun aanbod net als bij Unsplash.

De beste gratis websites voor stockfoto's: pexels

Makkelijk navigeren, duidelijke thema’s en onderwerpen en je vindt hier prachtige foto’s die door fotografen zelf worden aangeboden. Browse door hun bibliotheek en wellicht van jij hier wat van je gading.

Website: https://www.pexels.com/nl-nl/

Pixabay

Pixabay is ook een hele fijne website waar je gratis stockfoto’s vindt. Naast foto’s vind je hier ook illustraties, vectorgrafieken, filmbeelden en muziek. Inmiddels bestaat hun bibliotheek uit 1,5 miljoen foto’s en het groeit hard door. Het is een levendige community van creatievelingen die auteursrechtvrije afbeeldingen en video’s met je willen delen en dat zie je ook terug in het aangeboden materiaal.

De beste gratis websites voor stockfoto's: pixabay

Iedere fotograaf wil meer aandacht krijgen voor zijn werk en upload zijn/haar beste foto’s hier. Ik raad deze website ook aan, maar persoonlijk heb ik meer gevonden op Unsplash en Pexels.

Website: https://pixabay.com/nl/

Life of Pix

Ben je op zoek naar wat meer ‘kunstzinnigere’ foto’s? Neem dan eens een bezoek aan de website ‘Life of Pix’ waar je een prachtige verzameling van arty foto’s vindt. Nét even wat anders dan de andere gratis websites en alleen daarom al neem ik sowieso elke maand een kijkje op deze website. Niet alleen om foto’s te vinden voor een project, maar ik gebruik deze website ook om inspiratie op te doen. De foto’s hebben een andere invalshoek dan gebruikelijk en daarom is het interessant voor een ontwerper om hier rond te neuzen.

De beste gratis websites voor stockfoto's: lifeofpix

Website: https://www.lifeofpix.com/

Free Images

Met bijna 400.000 afbeeldingen is de website van Free Images een leuke plek om foto’s te vinden. Het assortiment is wel erg standaard, maar soms heb je dat nodig voor een project. De foto’s die je hier vindt zijn gratis voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Het is niet de eerste plek die ik je aanraad om in te zoeken, maar als je nergens anders je foto kunt vinden, dan is dit altijd een laatste redmiddel om wat te vinden.

De beste gratis websites voor stockfoto's: free-images

Website: https://www.freeimages.com/nl

Persoonlijkheid is alles op social media

Dit was het overzicht van mijn favoriete stockfoto websites. Er zijn er op het web nog veel meer te vinden, maar de meesten hebben min of meer wel dezelfde inhoud. Ik wil nogmaals erop wijzen dat persoonlijke foto’s en eigen unieke beelden de voorkeur hebben. Persoonlijkheid is alles op social media. Gebruik stockfoto’s alleen als het echt niet anders kan.

Al bovengenoemde websites zijn fantastisch om inspiratie uit te halen. Kijk wat voor foto’s er gemaakt zijn voor het onderwerp waar jij een afbeelding voor nodig heb. Haal ideeën uit het materiaal uit deze bibliotheken, pak je fototoestel (of geef je fotograaf de opdracht) en geef er je eigen draai aan. Ga nooit klakkeloos kopiëren, maar maak het je eigen. Dat levert jou en je bedrijf succes op. Veel plezier met het zoeken tussen al die mooie stockfoto’s!

Download Instagram Checklist

Speciaal voor bedrijven en organisaties die succesvol aan de slag willen met Instagram, heeft socialmedia-expert Rik Keijzer een gratis checklist opgesteld. Ga aan de slag met een lijst met punten die de basis vormen van jouw Instagram profiel en maak een professionele start met dit stappenplan.