Op een dag ben je helemaal klaar met Instagram en je wilt je account verwijderen. Het neemt teveel tijd in beslag, je vindt het niet leuk meer of je wilt gewoon een totaal nieuw account beginnen en je oude profiel sluiten. Gelukkig kan dit heel gemakkelijk. Ik vertel je in dit artikel hoe je dit doet.

Hier alle onderwerpen op een rijtje:

Instagram-account tijdelijk uitschakelen

Ho! Voordat je verder leest en je je Instagram-account daadwerkelijk gaat verwijderen, wil ik je op de hoogte brengen van een andere optie. Namelijk het tijdelijk uitschakelen van je Instagram profiel, want dat kan namelijk ook. Het grote voordeel van even stoppen met Insta is dat je account niet compleet wordt verwijderd, maar dat je deze op een later moment tóch nog kan reactiveren. Je zet je Instagram dan in de ‘pauze stand’, want wie weet bedenk je je nog wel en heb je spijt gekregen dat je je account hebt verwijderd.

Als je je Instagram-account tijdelijk uitschakelt dan word je profiel onzichtbaar én onvindbaar. Niemand kan er meer op komen en je account is ook niet terug te vinden als je ernaar zoekt. Ook je likes en opmerkingen zijn dan niet meer zichtbaar op het platform.

Let op: Deze optie zit NIET in je Instagram-app op je telefoon, maar daarvoor dien je naar de website van Instagram te gaan.

 1. Open je browser, surf naar www.instagram.com en log in op je Instagram-account
 2. Klik rechts bovenin op je profielfoto en klik dan op Profiel
 3. Klik daarna op de button Profiel bewerken
 4. Onderaan klik je op de button Mijn account tijdelijk uitschakelen 
 5. Beantwoord de vraag waarom je je account wilt uitschakelen
 6. Vul je wachtwoord opnieuw in (ter bevestiging)
 7. Klik op Account tijdelijk uitschakelen

En je account is uitgeschakeld.

Hoe kun je je Instagram account makkelijk verwijderen

Wil je je Instagram-account toch weer activeren? Ook dat is heel makkelijk te doen. Log gewoon in op je Instagram-account en alles wordt weer geactiveerd.

Maak een back-up van je Instagram account

Voordat je je profiel op Instagram gaat verwijderen is het een goed idee om een back-up te maken van alles wat je ooit op Instagram gedaan hebt. Met deze back-up-functie van Instagram kun je niet alleen al je gegevens bekijken, maar ook een volledige back-up van je Instagram-account downloaden, inclusief reacties, foto’s, gelikede foto’s en meer. Je krijgt dan een pakker waarin alles staat. Je foto’s krijg je dan als JPG’s, je video’s download je als MP4’s, en de rest van de gegevens in het JSON-formaat of in HTML. Dit lees je uit in een browser zoals Chrome of Firefox.

Hoe maak je een back-up van je Instagram-account via het web:

 1. Open je browser, surf naar www.instagram.com en log in op je Instagram-account
 2. Klik rechts bovenin op je profielfoto en klik dan op Profiel
 3. Klik daarna op de button Profiel bewerken
 4. Klik op de optie Privacy en beveiliging
 5. Scroll iets omlaag en klik op Download aanvragen onder het kopje Gegevensdownload
 6. Vul het e-mailadres in waar je je back-up wilt ontvangen
 7. Vul je wachtwoord opnieuw in (ter bevestiging)
 8. Klik als laatste op Gegevens downloaden

Of je surft naar deze pagina: https://www.instagram.com/download/request/ en doorloop daar alle stappen.

Hoe kun je je Instagram account makkelijk verwijderen

Je ontvangt dan een e-mail met het onderwerp ‘Your Instagram Data’. In deze e-mail zit een link naar je gegevens. Deze e-mail wordt binnen 48 uur gestuurd. Het kan dus zijn dat je erop moet wachten.

Hoe maak je een back-up van je Instagram-account via je app:

 1. Ga naar je profiel en klik op je Instellingen
 2. Klik op Beveiliging
 3. Klik daarna op Gegevens downloaden
 4. Vul het e-mailadres in waar je je back-up wilt ontvangen
 5. Klik op Download aanvragen
 6. Vul je wachtwoord opnieuw in (ter bevestiging) en klik op Volgende
 7. Klik als laatste op Gegevens downloaden

Instagram stuurt je dan binnen 48 uur een back-up per e-mail. In die e-mail staat een link naar een ZIP file met al je bestanden. Sla deze op een veilige plek op.

Hoe verwijder je je account op Instagram?

Je weet 100% zeker dat je je Instagram-account compleet wilt verwijderen? Je hebt alle voor en tegens tegen over elkaar gezet en je bent ervan overtuigd dat je wilt stoppen met Instagram? Je hebt een back-up gemaakt van al je gegevens op Instagram? Doorloop dan de volgende simpele stappen om je account op Instagram te verwijderen.

Let op: Ook deze optie zit NIET in je Instagram-app op je telefoon, maar daarvoor dien je naar de speciale website van Instagram te gaan.

 1. Surf naar deze pagina: https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/
 2. Log in met het Instagram-account wat je wilt verwijderen (als je nog niet ingelogd bent)
 3. Geef de reden aan waarom je met Instagram wilt stoppen
 4. Vul je wachtwoord opnieuw in (ter bevestiging)
 5. Klik dan op Mijn account definitief verwijderen

Hoe kun je je Instagram account makkelijk verwijderen

Je Instagram-account is nu verwijderd. Dit betekent dat niet alleen je profiel weg is, maar dat ook al je berichten verdwenen zijn. Al je foto’s, video’s, reacties, likes en volgers zijn nu permanent verwijderd van Instagram. De mogelijkheid om die gebruikersnaam ooit weer te gebruiken is nu ook weg. En als je toch spijt hebt….tja, dan heb je pech. Je account kun je niet meer reactiveren.

Download Instagram Checklist

Speciaal voor bedrijven en organisaties die succesvol aan de slag willen met Instagram, heeft socialmedia-expert Rik Keijzer een gratis checklist opgesteld. Ga aan de slag met een lijst met punten die de basis vormen van jouw Instagram profiel en maak een professionele start met dit stappenplan.