Het overkwam mij van de week, iemand had op LinkedIn onze connectie verbroken (hij vond dat we te weinig contact hadden) en daarmee was ook zijn aanbeveling weg. Doodzonde natuurlijk, maar gelukkig had ik een back-up gemaakt. Hier een tip om te voorkomen dat je je aanbeveling ook écht kwijt bent.
Aanbevelingen vragen
Als het goed is heb je in de loop der tijd op LinkedIn al aanbevelingen ontvangen. Zo niet, dan wordt het de hoogste tijd om deze te vragen. Dit doe je in het profiel van degene aan wie je het wilt vragen. Zorg dat je gelinkt bent met elkaar, anders zie je deze optie niet. Klik rechts naast de profielfoto op de drie puntjes en kies voor “Om een aanbeveling vragen”. Er volgt dan een invulveld waar je met uiteindelijk een persoonlijk berichtje de aanbeveling aan kan vragen bij degene waar je hem van wilt hebben.
Maak een back-up van je LinkedIn aanbevelingen
Het vervelende is, als iemand je verwijdert uit zijn of haar netwerk, dan verdwijnt de aanbeveling ook. Deze kun je namelijk alleen krijgen als je gelinkt bent met degene die je aan wilt bevelen of die jou wil aanbevelen. Op zich logisch is dat ook logisch, maar minder logisch is dat hij dus verdwijnt bij het disconnecten. Of dit nu vanuit jezelf is, of vanuit de ander, wees voorbereid en maak een back-up van je aanbevelingen.
Drie stappen
Stap 1: Maak een screenshot van al je aanbevelingen en sla ze ergens op je computer, op een (externe) harde schijf of in de cloud op.
Stap 2: Mocht het zo zijn dat een aanbeveling verdwenen is, dan ga je naar desbetreffende werkervaring op LinkedIn toe en klik je op het potloodje.
Daarna scroll je in het volgende veld door naar beneden en kies je voor ‘Uploaden’. Nu kun je de aanbeveling vanuit je eigen computer er op zetten.
Stap 3: Het ziet er wat raar uit op je profiel als je je screenshot als foto hebt toegevoegd.
Maar je profielbezoekers zien het wel in zijn geheel onder je werkervaring terug.
Nu kunnen mensen op je aanbeveling klikken om hem wat groter te maken. Normaal gesproken moeten ze op “meer” klikken, dus een extra handeling is het niet.
Extra tip: als je niet gelinkt bent en toch een aanbeveling wilt
Als je een aanbeveling van iemand wilt hebben, en diegene zit niet op LinkedIn, vraag dan om een digitale aanbeveling in bijvoorbeeld Word of op mail. Je kunt deze aanbeveling vervolgens op dezelfde manier als hierboven omschreven aan je werkervaring “hangen”.
[…] Maak altijd back-ups van je aanbevelingen. Verbreekt iemand namelijk de connectie, dan ben je ook je aanbeveling kwijt. In een eerder blog heb ik daar verder uitleg over gegeven. […]
Heel goede tip, dankjewel voor het delen!