Update: Dit blog is bijgewerkt op 24-7-2023 in verband met wijzigingen.
Ben jij iemand die nog steeds iets aankoopt zonder eerst online reviews te checken? Of een vakantie of restaurant boekt zonder uit te zoeken wat andere ervaringen zijn? Ik durf te wedden van niet. Bijna iedereen zoekt tegenwoordig eerst uit wat andere ervaringen zijn alvorens we overgaan tot aankoop of reservering. Ditzelfde geldt voor jou als persoon. Je kunt jezelf nog net zo hard aanprijzen, maar als anderen dat niet ook doen, dan sta je wel erg zwak. Tijd voor weer wat tips en advies voor je LinkedInprofiel!
1. Waarom een aanbeveling op LinkedIn vragen
Ik schrijf het antwoord op deze vraag eigenlijk hierboven al. Je vraagt om een aanbeveling op LinkedIn omdat steeds meer mensen daar op zoek naar zijn. Je kunt vertellen hoe goed je bent, maar hoeveel krachtiger is het als iemand anders dat doet? Als je een auto van een bepaald merk wilt kopen, dan vertrouw je ook eerder ervaringen van gebruikers dan de verkoper die zijn target moet halen. Durf ze dus te vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen.
En het feit dat je zelf bepaalt of ze op je profiel komen te staan of niet maakt het misschien niet geheel objectief, maar hey… iemand schrijft geen aanbeveling als hij of zij niet tevreden is over jou. Dus maak je daar niet te druk om en zorg gewoon dat je zoveel mogelijk waardevolle aanbevelingen krijgt. Dan is dat altijd sowieso positiever dan iemand die ze niet heeft.
2. Voor wie is een aanbeveling nuttig
Ik denk dat iedereen iets heeft aan aanbevelingen. Denk bijvoorbeeld aan:
- de werkzoekende – het helpt je potentiële nieuwe werkgever een indruk van jou te krijgen als werknemer
- de recruiter – het helpt werkzoekenden en opdrachtgevers jou in te schakelen als ze op zoek zijn naar werk of iemand die personeel voor ze zoekt
- de salesprofessional – klanten die twijfelen om jou in te huren kunnen over de streep getrokken worden door goede ervaringen
- de werknemer – welke functie je ook bekleed, zorg altijd voor aanbevelingen van managers waar je voor gewerkt hebt zodat je in de toekomst daar je voordeel mee kunt doen, bijvoorbeeld bij het veranderen van baan
- de zelfstandig ondernemer, zzp’er en/of freelancer – klanten en opdrachtgevers kunnen door anderen overtuigd worden door jouw aanbevelingen om jou in te huren of aan te nemen voor een opdracht.
3. Wanneer vraag je om een aanbeveling
Je kunt bijvoorbeeld om een aanbeveling vragen:
- als je een project afgerond hebt
- als je een werkgever verlaat
- als je iemand goed geholpen hebt
- als je goed met iemand samengewerkt hebt
- Als je opdracht afgerond is
- Als je een workshop gegeven hebt
- Als je een klant goed geholpen hebt
- Als je een boek geschreven hebt
4. Hoe vraag ik een aanbeveling aan op LinkedIn
Je vraagt een aanbeveling aan via het profiel van degene aan wie je het wilt vragen. Klik op zijn of haar profiel op ‘Meer…’ en kies voor ‘Om een aanbeveling vragen’.
Je vult alle onderdelen in die tevoorschijn komen. Let op, je moet met elkaar gelinkt zijn om een aanbeveling te kunnen vragen. Zit diegene (nog) niet op LinkedIn? Maak er dan een afbeelding of URL-link van en plaats het onder je werkervaring als media.
5. Wat moet er in een aanbeveling komen te staan
Het is aan degene die de aanbeveling schrijft wat er in moet komen te staan. Je kunt echter wel met een begeleidend tekstje verzoeken om bepaalde kwaliteiten te benadrukken bijvoorbeeld. Vooral managers en directieleden hebben vaak gebrek aan tijd en hoe gemakkelijker je ze het maakt, hoe sneller ze het voor je doen. Klanten kun je van te voren al vragen of ze bereid zijn je een aanbeveling te geven zodat ze het ook eerder voor je zullen schrijven.
Pas het standaard tekstje van LinkedIn aan in je eigen tekst.
6. Hoe weet ik of ik een aanbeveling krijg
Als je verzoek ingewilligd wordt, krijg je een berichtje op LinkedIn in je inbox (en in je e-mail als je dat zo ingesteld hebt). Je kunt het accepteren of je kunt vragen het aan te passen, bijvoorbeeld als er een typefout in staat. Klik op de link in het ontvangen bericht.
7. Waar vind ik mijn aanbevelingen terug
Scroll in je LinkedInprofiel naar beneden en dan vind je daar al je aanbevelingen terug. Op dit moment van schrijven hangen ze niet meer onder je werkervaringen, dat heeft te maken met de nieuwe lay-out van LinkedIn. Wellicht dat dat nog terug komt.
8. Hoe kan ik mijn aanbevelingen beheren
Rechts boven in de hoek van het onderdeel ‘Aanbevelingen’ kun je klikken op het potloodje voor het beheer.
Je komt nu in het beheer van je aanbevelingen en kunt daar bijvoorbeeld aanbevelingen aan- of uitzetten. Haal het vinkje weg voor een aanbeveling als je deze van je profiel wilt verwijderen.
9. Hoe kan ik aanbevelingen qua volgorde veranderen
Helaas… dat kan niet. LinkedIn plaatst je aanbeveling chronologisch op volgorde van binnenkomst. De meest recente staat bovenaan.
10. Hoe geef ik iemand anders een aanbeveling
Wil je iemand anders een aanbeveling geven, dan ga je naar het profiel van desbetreffende persoon. Klik op ‘Meer’ in zijn of haar profiel (je moet met elkaar gelinkt zijn) en kies daarna voor ‘Aanbevelen’.
Je kunt nu, net als bij het aanvragen van een eigen aanbeveling, een aantal velden invullen en de aanbeveling schrijven.
Bonustip
Maak altijd back-ups van je aanbevelingen. Verbreekt iemand namelijk de connectie, dan ben je ook je aanbeveling kwijt.
[…] voor minimaal 3 actuele aanbevelingen op je LinkedInprofiel. Een prospect, die op jouw LinkedInprofiel kijkt kan hierdoor nét dat extra […]
[…] het alleen maar, altijd fijn als derden positief over jou en je diensten praten. Naast de bestaande aanbevelingen zou ik hier in ieder geval een aantal reviews verzamelen om je positie te […]
[…] dan ooit is het belangrijk dat anderen jou aanbevelen middels een stukje op je persoonlijke profiel. Het is sterker dan de onderschrijvingen op je […]
Hoi Arjan, ik vind het lastig het zo op afstand te verklaren, maar het klinkt niet goed. Gebruik je Internet Explorer toevallig? Dan heel snel switchen naar Chrome, Firefox of Safari. IE geeft veel problemen, zou dit ook kunnen zijn. Verder vraag ik me af of je ze ook niet ziet als je op het potloodje klikt in het onderdeel ‘Aanbevelingen’ zelf. Kun je deze twee zaken eens checken? Mocht het echt een probleem blijven, dan adviseer ik met LinkedIn zelf even te contacten, zij kunnen dan bij jou aan de achterkant ook even meekijken wat het probleem precies is. Succes, hoor graag als het gelukt is.
Hallo Corinne,
Ik krijg het niet voor elkaar om een aanbeveling van derden op mijn linkedin pagina te krijgen.
Ik ontvang van een uitgenodigde linkedinconnecties netjes een recensie maar er zit geen link of acceptatiebutton in het bericht bij zodat het alleen maar blijft bij een recensie in mijn mail. Op mijn linkedin pagina staat bij het onderdeel Aanbevelingen ook 0 ontvangen.
Enig idee wat er aan de hand is?
Groetjes Arjan
hi Caroline, naar mijn weten is er geen limiet op het aantal te geven of te vragen aanbevelingen.
Hi!
Is er een limiet van aanbevelingen die je kan vragen of die er op mogen staan?
Hi Corinne,
Weet jij of je ook in bijvoorbeeld je cv rechtstreeks kunt linken naar een specifieke aabeveling op LinkedIn? Of als dat niet kan, rechtstreeks naar de sectie met alle aanbevelingen? Dat zou handig zijn!
Groeten, Manja.
Helaas is dat niet mogelijk Manja. Maar ik zou het meegeven als feedback bij LinkedIn, ze staan altijd open voor nieuwe ideeën :)
Hi Corine, klinkt als een bug! Probeer het eens via de instellingen van je aanbevelingen zelf. Als je in het veld van je aanbevelingen in je profiel staat zie je en potloodje zoals bij punt 8. Daar moet je bij ontvangen aanbevelingen ze zien staan. Soms werkt het niet en moet je even op F5 (refresh) klikken. Hopelijk lukt het zo, succes!
Ha Corinne,
Ik hoop dat je mij wellicht kan helpen. Ik zie in mijn berichtenbox van Linked-in dat ik 2 nieuwe aanbevelingen heb ontvangen. Maar als ik op de link druk dan staat er dat er geen nieuwe aanbevelingen zijn.
Kan jij mij hiermee helpen? Moet ik nog ergens iets activeren oid?
Groetjes Corine
[…] In een eerder blog gaf ik antwoord op tien vragen over aanbevelingen. Een deel van dit blog is niet meer actueel aangezien de huidige layout van LinkedIn een andere werkwijze heeft om een aanbeveling te vragen. […]