Er verandert momenteel nogal wat op Facebook en regelmatig zie ik ze op mijn profiel voorbij komen: waarschuwingen voor privacy instellingen die verkeerd zouden staan. Van de week was het weer zover. Het kwam er op neer dat ik mijn Facebook vrienden 1 voor 1 af moest gaan en een vinkje uit moest zetten ergens onder hun foto. Kuddegedrag op Facebook; laten we vooral alles klakkeloos kopiëren en op ons eigen profiel plakken zonder verder te kijken dan onze neus lang is.
Hierbij de uitleg hoe het echt zit!

Kopiëren en plakken

“Ga met je muis over mijn naam hierboven en wacht tot er een box verschijnt. Ga naar ‘Geabonneerd’ en haal het vinkje bij ‘reacties en vind-ik-leuks’ weg.
Ik vind het fijner als mijn reacties op posts van vrienden niet bij onbekenden ‘public’ worden gemaakt.Wil je ook niet dat al jouw berichten in de rechterbalk tevoorschijn komen, verstuur dit bericht dan ook. Alvast bedankt! ”

Deze tekst zie ik momenteel regelmatig voorbij komen. Als je een klein beetje doordenkt dan snap je al dat het een onzinnige handeling is aangezien de meeste Facebookers toch wel aardig wat Facebookvrienden hebben. Bij navragen en verder onderzoek bleek dit vermoeden dan ook snel bevestigd. Echter, waar rook is is vuur, er zijn wel degelijk een aantal zaken in de privacy instellingen waar je op moet letten. Graag zet ik de belangrijkste in het kader van de voorgaande boodschap voor je op een rijtje zodat dit voor eens en altijd uit de wereld is.

Met wie wil je wat delen

Ten eerste: zorg dat je goed weet wat je met wie deelt. In je privacy instellingen kan je zelf kiezen wie wat mag zien. Klik rechtsboven op je Facebook profiel op het pijltje naast “Startpagina” en kies dan in het uitklapmenu voor “privacyinstellingen”.
facebook instellingen

Drie keuzes

Vervolgens zie je een drietal keuzes. Openbaar, je gehele vriendenlijst of een gedeelte van die vriendenlijst (aangepast aan je eigen ingevulde lijsten). Bepaal wie jij wilt dat jouw statusupdates mogen zien en vink die keuze aan.

instellingen Facebook

Tot slot kan je bijvoorbeeld ook nog bepalen wie de berichten van je vrienden op jouw profiel mogen bekijken.

instellingen Facebook

instellingen Facebook

Algemene privacy voorwaarden

Facebook heeft natuurlijk best al wat privacy geschonden afgelopen tijd, dus niet zo vreemd dat we op ons hoede zijn. Echter in dit geval geven ze ook duidelijk aan in hun voorwaarden dat het niets uitmaakt voor jouw berichten in een ander zijn of haar profiel als je het vinkje voor comments en likes aan- of uitzet voor diegene in je eigen profiel.

facebook instellingen

Bij deze hoop ik dat de hoos aan waarschuwingen op Facebook over dit onderwerp voorgoed verleden tijd is. Succes!

Ebook – Facebook Privacy Instellingen

Op 4 mei 2015 is het ebook “Facebook Privacy Instellingen” verschenen. De privacy instellingen van Facebook zitten vaak goed verstopt. En er zijn er veel. Heel veel.

  • Hoe scherm ik mijn Facebook profiel goed af voor de buitenwereld?
  • Hoe voorkom ik dat vrienden mij taggen in foto’s of hoe kan ik daar eerst een melding van krijgen?
  • Hoe blokkeer ik spelletjes en personen?
  • Hoe zie ik alle updates van mijn vrienden en zij die van mij?

Op al deze Facebook privacy vragen, en nog véél meer, geeft het het ebook “Facebook Privacy Instellingen” uitgebreid antwoord. Uitleg, ondersteund door veel duidelijke illustraties, geven jou én/of je kind straks de mogelijkheid met een gerust hart te Facebooken.

Facebook profiel afschermen

€6,99 – BESTELLEN