Facebook – Vriendenlijsten en updates

///Facebook – Vriendenlijsten en updates

Facebook – Vriendenlijsten en updates

Door |2018-03-28T13:51:10+00:00donderdag 21 juni, 2012|BLOGS, Facebook|

De laatste tijd is me al een aantal keren gevraagd waarom vrienden op Facebook ineens je updates niet meer zien. Meestal verwijs ik ze naar een eerder geschreven blog over updates die je aanpast naar behoefte per persoon. Echter, in sommige gevallen bleef het probleem bestaan. Ook na verwijdering en daarna weer toevoegen van de vriendschap. Herken je dit probleem? Lees dan verder, wie weet wordt het hiermee opgelost.

Lijst ontoegankelijk

Op het moment dat iemand jouw updates helemaal niet meer ziet, en je komt er met mijn eerder geschreven blog over updates niet uit, dan kan het liggen aan het feit dat je die persoon, bewust of onbewust, op een lijst “niet toegankelijk” hebt gezet. Of hij of zij staat op een lijst die je bij je updates uitsluit, wellicht zonder dat je het zelf doorhebt! Hoe check je dat? En bovenal, hoe kom je daar op terecht?

Ga op de homepage in je linkerkantlijn naar de optie “vrienden”. Op het moment dat je met muis er op staat verschijnt de optie “meer”. Hier klik je op.

facebook updates

Er verschijnt een lijst met alle groepen vrienden, waaronder ook de lijst “niet toegankelijk”.

facebook updates

Mochten er mensen in de lijst zitten, dan zie je,op het moment dat je er op klikt, alle updates van de mensen uit deze lijst. Klik rechtsboven op “lijst beheren” en kies daarna voor “lijst bewerken”. Je ziet direct wie van je vrienden in deze lijst voorkomen.

facebook updates

In mijn geval is de lijst “niet toegankelijk” leeg 🙂 Het enige wat ik zie is een tekstblokje met informatie over deze “zwarte” lijst. Op het moment dat je vrienden bent met iemand maar je wilt niet dat hij of zij jouw updates of foto’s kan zien, dan kan je diegene aan deze lijst voegen. Handig als je iemand niet wilt afwijzen als Facebook vriend, bijvoorbeeld om de lieve vrede te bewaren, maar eigenlijk liever niet hebt dat hij of zij meeleest met jouw updates.

facebook updates

Als je echter een update plaatst heet het lijstje niet “niet toegankelijk” maar “beperkt” wat het erg verwarrend maakt. Als je een update wilt doen en deze groep wilt uitsluiten kies je voor “vrienden; behalve beperkt”

facebook updates

Lijsten beheren

Overigens, deze handelingen gelden ook voor al je andere lijsten. Wil je bijvoorbeeld foto’s niet met je kennissen delen, maar wel met je vrienden? Dan zet je de optie “foto’s” uit bij je lijst kennissen:

facebook lijsten updates

Uiteraard kan je ook bij je updates andere groepen uitsluiten en kies je bijvoorbeeld voor “vrienden; behalve kennissen”. Zo hou je zelf onder controle wie wat mag zien van jouw vrienden.

facebook vrienden updates

Vond je deze blog nuttig? Klik dan op de G+1 knop hieronder. Dank je wel 🙂
Verspreiden en het delen van deze blog is uiteraard toegestaan.

Over de schrijver:

Corinne heeft zich in de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in social media marketing en -strategie, met tegenwoordig vooral de focus op LinkedIn. Met haar bedrijf Digital Moves werkt ze samen met andere ondernemers die ieder hun eigen expertise hebben op gebied van online media. Regelmatig wordt ze gevraagd als spreker, met name over het onderwerp 'social selling met LinkedIn', en daarnaast is ze bedreven in het geven van op maat gemaakte LinkedIn trainingen. Ze is auteur van honderden blogs, artikelen en meerdere boeken over social media. In 2017 is zij door een vakjury van de FOTY awards verkozen tot beste zzp'er in de categorie 'Coaching & Training'. Neem contact op met Corinne.

24 Comments

 1. Marc Roelofs 21 juni 2012 at 14:59

  Hoi Corinne,

  Kun je ook op een zakelijke of community pagina berichten / foto’s afschermen? Ik heb een FB pagina van onze buurt en eigenlijk wil ik dat bepaalde foto’s alleen zichtbaar zijn voor leden van deze community.

  Groet,
  Marc

 2. Corinne 21 juni 2012 at 15:12

  hoi Marc,
  nee, dat kan niet op een pagina, evenmin dat je personen kan weigeren/blocken.
  Als ik het zo lees denk ik ook dat je meer aan een groep hebt in dit geval. Deze kan je besloten of zelfs geheim maken en alleen toegankelijk voor leden die je zelf goedkeurt.
  Check https://www.corinnekeijzer.nl/2012/01/24/facebook-groep-of-fanpage/ voor meer info hierover.
  Succes!
  Corinne

 3. […] er op dat moment bij jou staat (kan ook een andere naam hebben, maar net afhankelijk van in welke lijst deze vriend staat). Nog niet klikken! Er volgt een uitklapmenu waarin je de optie […]

 4. Peter Ernste 3 augustus 2012 at 23:03

  hoi er zijn opeens mensen uit me lijst en ik bij hun zonder te blokkeren heb je een idee hoe het komt en er een oplossing voor

 5. Herma Scholten 20 oktober 2012 at 22:19

  Ik zit met een vervelend probleem, steeds als ik op GOT wil moet ik tig keer de browser vernieuwen, wordt er galisch van, hoe kan dit opgelost worden? Ik wil heel graag spelen, maar op deze manier kan dit niet, vanavond ook alweer ruim 3 uur wezen inloggen, dat is toch niet normaal meer? Ook de verzoeken die ik krijg kan ik niet beantwoorden, alleen dan weer die browser ertussen, is daar iest op te vinden? Of doe ik iets fouts? ALs U me een antwoord kan geven heel erg graag, want zo is spelen op Facebook niet erg aantrekkelijk meer! Bij voorbaat dank, Herma Scholten

  Herma1950@hotmail.com

 6. Thom 5 januari 2013 at 16:45

  Hallo ik heb een vraag. Als ik inlog via http://www.facebook.com op de PC, en ik ga naar de pagina van een specifieke vriend/kennis, dan kan ik zijn (oude) berichten op zijn tijdlijn niet lezen. (Deze komen niet in beeld). Als ik met mijn smartphone via de facebook app naar zijn pagina ga, dan zie ik wel al zijn tijdslijn berichten. Iemand enig idee hoe dit kan?. Het is een (vage) kennis dus ik bedacht me dat hij me misschien geblokkeerd heeft voor berichten? Maar dan is het toch gek dat ik ze wel zie als ik via mijn smartphone of tablet (via de facebook app) wel allles kan zien?
  Iemand die hier verstand van/ een verklaring voor heeft?

 7. anna 25 februari 2013 at 13:52

  Vraag: ik heb iemenad op de lijst niet toegnakelijk gezet, maar wil dat wijzigen. Hoe doe ik dat? Dank je wel alvast voor je antwoord

 8. […] Aangepast = hier kan je zelf nog lijsten uitsluiten, bijvoorbeeld […]

 9. Frank 31 oktober 2013 at 22:51

  hoe kan ik zien welke vrienden in welke lijst(en) zitten. Of welke vrienden ik nog niet in een lijst heb. Er zijn suggesties maar volgens mij is dit beperkt !

 10. Mandy 10 november 2013 at 15:59

  Beste Corinne,

  Ik heb juist andersom het probleem: ik heb netjes al mijn Facebookvriendin in lijstjes geplaatst. Maar de laatste twee weken is er iets vreemds aan de hand: links krijg ik bij de lijst zoals gewoonlijk te zien dat er nieuwe meldingen in die lijst staan. Als ik daar op klik, dan gaat het fout: ik zie dan de updates van een paar dagen terug. Ga ik naar het profiel van een vriend, krijg ik daarop te zien dat hij die dag veel meer heeft gepost.

  Ik heb dit bericht geg gelezen en alles aangepast, wat er aan te passen viel, maar het probleem is nog steeds niet opgelost. Ik heb een paar keer Facebook een bericht daarover gestuurd, maar hier is niks mee gedaan. Weet jij wat ik nog kan doen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes,

  Mandy

 11. […] hebt in je persoonlijke profiel de mogelijkheid om je “goede vrienden”  in een aparte lijst te zetten. Een van de voordelen hiervan is, is dat je ook kunt aangeven dat je álles wilt zien wat […]

 12. Stefan 15 november 2013 at 17:22

  Als ik mensen in een lijst plaats (bijv. klanten) of familie.
  Kunnen de mensen in die lijst zien, dat ik ze onder een bepaalde categorie heb geplaatst?

  Bedankt alvast!

 13. […] lijst zet, worden ze beperkt in wat ze zien van jouw profiel, en dat is bijna niets. Ik heb over lijsten al eerder een uitgebreide blog […]

 14. […] voor kort kon je op Facebook zelf bepalen in welke mate je updates wilde zien van je Facebookvrienden: alle updates, de meeste updates of alleen de belangrijkste. Deze optie is er nu helemaal […]

 15. Anoniem 22 februari 2014 at 09:55

  Hoi Corinne,
  Ik post nogal wat foto’s in een paar groepen en wil mijn vrienden hier niet mee lastig vallen. (die dus geen lid van deze groep zijn)
  Kan ik dit voorkomen?
  Groetjes K

 16. […] slot heb je nog lijsten op Facebook. Ideaal om je vrienden in op te splitsen. Als je zelf updates plaatst bepaal je zelf […]

 17. sara 12 oktober 2014 at 21:31

  HI Corinne,
  ALs ik op een van mijn vrienden klik, zie ik dat we 4 gemeenschappelijke vrienden hebben. ALs ik wil weten wie dat zijn, klik ik op het lijstje, maar krijg dan alleen maar 2 van de 4 te zien. Waar kan dit aan liggen?

 18. […] heb je dus geen persoonlijk profiel nodig. Het enige nadeel is dat je als zakelijk profiel geen lijsten kunt aanmaken, dat kan alleen met je persoonlijke […]

 19. Rob van der Vaart 7 juli 2015 at 13:45

  Corinne, Mandy,
  Ik heb sinds gisteren een soortgelijk probleem. Als ik berichten van mijn vriendengroep Kennissen open (fb meldt bijv. 9 nieuwe berichten) dan krijg ik er maar enkele te zien.
  Eerst bleef ook mijn cursor daarna draaien (alsof-ie iets aan het laden was) maar dat is nu niet meer.
  Wel heet mijn vriendengroep Kennissen op mijn smartphone ineens Acquaintances.

 20. Patricia 3 februari 2016 at 15:28

  Ik zou zo graag zelf lijsten opslaan in Facebook zoals “vrienden behalve kennissen” maar dan bijv “vrienden behalve collega’s” en “vrienden behalve modellen”, ik wil ze niet allemaal in “aangepast” plaatsen omdat collega’s soms wel dingen mogen zien die modellen bijvoorbeeld niet mogen en vice versa.

 21. Kimmie F 6 februari 2016 at 15:08

  Wil graag weten wat het verschil is tussen geblokkeerd zijn of beperkt op G +

 22. Kimmie F 6 februari 2016 at 15:10

  Wil graagte weten wat het verschil is tussen geblokkeerd zijn of beperkt op G +

 23. Anna 13 april 2016 at 13:35

  Hallo,

  Even een vraagje: als je lijsten maakt, hoe voorkom je dan dat vrienden van de mensen uit die lijst ook op hun nieuwsoverzicht te zien krijgen wat iemand uit een bepaalde lijst van mij heeft geliked? Anders gaat het alsnog ‘openbaar’. Ik vind het sowieso niet prettig dat likes van mijn contacten bij vreemden in het overzicht voorbij komen. Is dit uit te schakelen? Wat privacy betreft was ik meer fan van het ouderwetse Hyves. Ik hoef niet alles met iedereen te delen. Wil daar graag zelf keuzes in kunnen maken.

  Groet,

  Anna

 24. SS 30 januari 2017 at 17:37

  Hoi Corine,

  Als ik iemand op de lijst met niet toegankelijke personen zet, kan deze persoon dan wel in zijn nieuwsoverzicht mijn likes, reacties etc op foto’s etc. zien of kan deze persoon mijn likes op foto’s niet zien? Iemand heeft mij toegevoegd, maar ik wil niet dat deze persoon in zijn nieuwsoverzicht krijgt wat ik allemaal like.

  Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Anti-spam: *