Facebook Privacy instellingen

///Facebook Privacy instellingen

Facebook Privacy instellingen

Door |2018-03-28T13:51:11+00:00woensdag 28 september, 2011|BLOGS, Facebook|

Er verandert momenteel nogal wat op Facebook en regelmatig zie ik ze op mijn profiel voorbij komen: waarschuwingen voor privacy instellingen die verkeerd zouden staan. Van de week was het weer zover. Het kwam er op neer dat ik mijn Facebook vrienden 1 voor 1 af moest gaan en een vinkje uit moest zetten ergens onder hun foto. Kuddegedrag op Facebook; laten we vooral alles klakkeloos kopiëren en op ons eigen profiel plakken zonder verder te kijken dan onze neus lang is.
Hierbij de uitleg hoe het echt zit!

Kopiëren en plakken

“Ga met je muis over mijn naam hierboven en wacht tot er een box verschijnt. Ga naar ‘Geabonneerd’ en haal het vinkje bij ‘reacties en vind-ik-leuks’ weg.
Ik vind het fijner als mijn reacties op posts van vrienden niet bij onbekenden ‘public’ worden gemaakt.Wil je ook niet dat al jouw berichten in de rechterbalk tevoorschijn komen, verstuur dit bericht dan ook. Alvast bedankt! ”

Deze tekst zie ik momenteel regelmatig voorbij komen. Als je een klein beetje doordenkt dan snap je al dat het een onzinnige handeling is aangezien de meeste Facebookers toch wel aardig wat Facebookvrienden hebben. Bij navragen en verder onderzoek bleek dit vermoeden dan ook snel bevestigd. Echter, waar rook is is vuur, er zijn wel degelijk een aantal zaken in de privacy instellingen waar je op moet letten. Graag zet ik de belangrijkste in het kader van de voorgaande boodschap voor je op een rijtje zodat dit voor eens en altijd uit de wereld is.

Met wie wil je wat delen

Ten eerste: zorg dat je goed weet wat je met wie deelt. In je privacy instellingen kan je zelf kiezen wie wat mag zien. Klik rechtsboven op je Facebook profiel op het pijltje naast “Startpagina” en kies dan in het uitklapmenu voor “privacyinstellingen”.
facebook instellingen

Drie keuzes

Vervolgens zie je een drietal keuzes. Openbaar, je gehele vriendenlijst of een gedeelte van die vriendenlijst (aangepast aan je eigen ingevulde lijsten). Bepaal wie jij wilt dat jouw statusupdates mogen zien en vink die keuze aan.

instellingen Facebook

Tot slot kan je bijvoorbeeld ook nog bepalen wie de berichten van je vrienden op jouw profiel mogen bekijken.

instellingen Facebook

instellingen Facebook

Algemene privacy voorwaarden

Facebook heeft natuurlijk best al wat privacy geschonden afgelopen tijd, dus niet zo vreemd dat we op ons hoede zijn. Echter in dit geval geven ze ook duidelijk aan in hun voorwaarden dat het niets uitmaakt voor jouw berichten in een ander zijn of haar profiel als je het vinkje voor comments en likes aan- of uitzet voor diegene in je eigen profiel.

facebook instellingen

Bij deze hoop ik dat de hoos aan waarschuwingen op Facebook over dit onderwerp voorgoed verleden tijd is. Succes!

Ebook – Facebook Privacy Instellingen

Op 4 mei 2015 is het ebook “Facebook Privacy Instellingen” verschenen. De privacy instellingen van Facebook zitten vaak goed verstopt. En er zijn er veel. Heel veel.

 • Hoe scherm ik mijn Facebook profiel goed af voor de buitenwereld?
 • Hoe voorkom ik dat vrienden mij taggen in foto’s of hoe kan ik daar eerst een melding van krijgen?
 • Hoe blokkeer ik spelletjes en personen?
 • Hoe zie ik alle updates van mijn vrienden en zij die van mij?

Op al deze Facebook privacy vragen, en nog véél meer, geeft het het ebook “Facebook Privacy Instellingen” uitgebreid antwoord. Uitleg, ondersteund door veel duidelijke illustraties, geven jou én/of je kind straks de mogelijkheid met een gerust hart te Facebooken.

Facebook profiel afschermen

€6,99 – BESTELLEN

 

 

Over de schrijver:

Corinne heeft zich in de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in social media marketing en -strategie, met tegenwoordig vooral de focus op LinkedIn. Met haar bedrijf Digital Moves werkt ze samen met andere ondernemers die ieder hun eigen expertise hebben op gebied van online media. Regelmatig wordt ze gevraagd als spreker, met name over het onderwerp 'social selling met LinkedIn', en daarnaast is ze bedreven in het geven van op maat gemaakte LinkedIn trainingen. Ze is auteur van honderden blogs, artikelen en meerdere boeken over social media. In 2017 is zij door een vakjury van de FOTY awards verkozen tot beste zzp'er in de categorie 'Coaching & Training'. Neem contact op met Corinne.

37 Comments

 1. Elveve 29 september 2011 at 13:50

  Daarom hebben ze nou Google uitgebreid met Google+.

  Met recht een plus !

 2. Antolin 29 september 2011 at 14:53

  Goed artikel 🙂

 3. Erik 29 september 2011 at 17:28

  @Elveve Eens!

 4. Thierno sylla 1 oktober 2011 at 15:45

  Hi, find oout my picture in google+ and hope to learn you soon.

  Nice to meet you and very nice facebook

 5. Feikje 1 oktober 2011 at 16:16

  Bedankt voor het duidelijke artikel. Ik vond het al vreemd al die plotselinge oproepjes van m’n Facebookvrienden. Fijn dat je in zo’n geval gewoon even kunt googelen en jealtijd wel iemand vindt die uitleg geeft.

 6. Sem 13 november 2011 at 12:45

  Duidelijk artikel. Echter geeft het nog steeds geen oplossing voor het feit dat al mijn comments te zien zijn in de ticker. Ik ben zelf afhankelijk van het feit of de originele poster zijn posts deelt met vrienden of niet.

  Is er nergens een optie waarin ik zelf kan aangeven dat mijn comments niet in de ticker mogen verschijnen?

 7. Boukje 22 januari 2012 at 16:10

  Probleem: foto’s geupload via telefoon staan in een album op je facebook. Als een vriend of vriendin die foto deelt en op haar/ zijn facebook plaatst, gaat het hele album erachter mee. gevolg: al haar vrienden kunnen al jouw foto’s zien. Hoe los ik dit op?

 8. Bianca 27 februari 2012 at 17:40

  Het is mij zo een heel stuk duidelijker… ik verwijs mensen door naar jouw verhaal! Thanks.

 9. savannah 2 maart 2012 at 06:33

  geweldig, nu kunnen alleen mijn vrienden zien wat ik schrijf, dat was ook al direct de bedoeling. Mooi dat er mee gedacht wordt.

 10. Maja 2 maart 2012 at 09:42

  Heel vreemd, want ik had al die instellingen al zo gezet, maar toch krijg ik steeds foto’s of status-updates van onbekenden waar vrienden op gereageerd hebben in mijn overzicht. En daar staat niks over bij de instellingen!

 11. Corinne Keijzer 2 maart 2012 at 11:54

  hoi Maja,
  dat komt omdat die onbekenden zelf hun instellingen niet goed hebben staan. Daar kan jij niets aan doen.
  groet Corinne

 12. barend 2 maart 2012 at 16:11

  goed stuk! dank

 13. Maja 3 maart 2012 at 12:01

  hoi Corinne,
  Het is me duidelijk geworden gelukkig. Al heb ik het idee dat als ik dat vinkje weghaal, het idd niks te maken heeft met wie het kan zien, maar wel of het op mijn startpagina te zien is of niet. Dus in dit geval, als mijn vrienden reageren op voor mij onbekenden (die hun gegevens openbaar hebben) en dit vinkje is niet weggehaald, ik het te zien krijg, maar als ik het vinkje weghaal dat het dan wel voor mij verborgen is. Beetje ingewikkeld opgeschreven maar goed, de bedoeling was dat ik op de startpagina geen foto’s of up-dates kreeg van personen die ik niet ken.
  Bedankt voor de verdere duidelijke uitleg.
  groetjes Maja

 14. iamthewalrus 5 maart 2012 at 14:15

  Het moet zijn “bij dezen”, en dus niet “bij deze” zoals in de een na laatste zin staat.

 15. coby 9 maart 2012 at 21:17

  de naam Geabonneerd’is weg je kan niets meer aan vinken weet jij daar ook iets van af want nu weet ik niet waar ik dat nog kan vinden ik heb het bij mijn mensen gedaan maar ik kan het nu niet meer bij de nieuwe mensen doen

  met vriendelijke groet
  mevrouw sengers-kreemers

 16. coby 10 maart 2012 at 23:56

  coby
  03.09.2012
  de naam Geabonneerd’is weg je kan niets meer aan vinken weet jij daar ook iets van af want nu weet ik niet waar ik dat nog kan vinden ik heb het bij mijn mensen gedaan maar ik kan het nu niet meer bij de nieuwe mensen doen

  met vriendelijke groet
  mevrouw sengers-kreemers

 17. Corinne 11 maart 2012 at 09:41

  Volgens mij heeft Facebook gisteren deze functie veranderd in “Interesse” en kan je nu zogenaamde interesselijsten aanmaken ipv abboneren. Ik ga het even verder uitzoeken en zal er dan een blog van maken met plaatjes hoe je wat waar instelt.

 18. coby 13 maart 2012 at 15:56

  dank je wel voor de moeite

  met vriendelijke groet
  mevrouw sengers-kreemers

 19. Loor 25 maart 2012 at 20:51

  Kan iemand mij helpen? als ik een foto like of een reactie plaats onder een foto verschijnt mijn like of reactie niet op mijn tijdlijn, via instellingen heb ik al gekeken maar ik zie niks!!

  thnks voor de hulp alvast.
  Loor

 20. jolanda 2 april 2012 at 13:19

  hoi

  ik zie bij mensen staan door hoeveel/welke mensen ze bekeken zijn maar ik heb geen idee hoe je dat moet installeren …..?

 21. Facebook & vrienden.... 29 april 2012 at 21:09

  […] is deze info nuttig voor je: blokkeerlijsten, privacy instellingen en als toemaatje nog deze […]

 22. Roos 17 mei 2012 at 20:27

  Hoi!

  Al meerdere malen heb ik via mijn vrienden gehoord dat ze de foto’s die ik plaats, niet te zien krijgen op hun startpagina. De foto’s staan wel gewoon openbaar voor vrienden, en zij kunnen deze foto’s ook wel zien wanneer ze op mijn profiel klikken.

  Ook krijgen zij een melding van foto’s waarin ik ben getagd of wanneer ik mijn profielfoto of omslagfoto verander, maar niet wanneer ik gewoon een aantal nieuwe foto’s plaats.

  Hoe kan ik toch mijn foto’s openbaar maken op hun startpagina? Zodat ze een melding krijgen om mijn foto’s te zien, en zodat ze niet eerst naar mijn profiel hoeven te gaan.

  Ik heb instellingen al een aantal keer grondig doorzocht maar ik krijg het niet voor elkaar.

  Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk is,
  bij voorbaat dank!

 23. […] is deze info nuttig voor je: blokkeerlijsten, privacy instellingen en als toemaatje nog deze […]

 24. Corinne 9 juli 2012 at 21:23

  @Roos: check https://www.corinnekeijzer.nl/2012/06/21/facebook-vriendenlijsten-en-updates/ en ook de daarin vermelde blog. Ik denk dat je probleem dan opgelost is. Succes!

  @Jolanda: die optie zit niet standaard op Facebook, ik heb het in ieder nog nooit gezien. Mocht iemand anders hier iets over weten hoor ik het ook graag!

  @Loor: is dat het zelfde probleem als Roos?

 25. Don 17 september 2012 at 12:16

  Waarom staat er bij “familie” geen schoonzus/ zwager/oma etc?
  geen idee hoe ik contact zoek met FB nl, miss heb jij een antwoord

  dank voor je moeite,

  groet, Don

 26. Koekkoek 18 september 2012 at 16:16

  Hele duidelijke uitleg, maar bij mij staan enkel de 1e drie om aan te passen, juist de 2 mogelijkheden die betrekking hebben op prikbordberichten staan er niet tussen. Hoe kan dat?

 27. Ingrid Mulder 18 september 2012 at 16:24

  Toch ben ik blij met de aandacht die het op FB gekregen heeft. Het werkt inderdaad niet precies zoals het omschreven is, maar ik ben zo wel af van alle reacties die mijn vrienden geven op voor mij onbekenden.
  En niet te vergeten alle gedeelde foto’s (zonder commentaar) en spelletjes.

 28. Corinne Keijzer 18 september 2012 at 19:26

  @Don je kan het bij het helpcentrum van Facebook (via de zoekfunctie vind je die gemakkelijk) neerleggen, maar ik kan je nu al zeggen dat Facebook lastig te benaderen is en ze waarschijnlijk niet zullen reageren. Ik ben niet van Facebook zelf, dus kan je er helaas ook niet mee helpen verder!

  @Koekkoek over welk deel van de blog en welke opties heb je het?

  @Ingrid er lopen momenteel 2 zaken door elkaar heen. Bovenstaande heeft puur te maken met de updates die je zelf plaatst en voor wie je die zichtbaar maakt (privacy instellingen). Daarnaast kan je per vriend bepalen wat je van hem wilt zien, en dat zijn bijvoorbeeld de reacties en likes bij zijn of haar vrienden. Blog hiervoor heb ik apart aangemaakt en komt eigenlijk op hetzelfde neer als het verhaal wat nu (weer) de ronde doet over Facebook: https://www.corinnekeijzer.nl/2012/07/16/facebook-reacties-bij-onbekenden/

  Facebook… gemakkelijker kunnen ze het niet maken… 😉

 29. mies 18 september 2012 at 19:44

  werd gek van alle bezorgde fb gebruikers om mij heen…alleen kwaliteit van uitleggen ontbrak mij ..goede uitleg ..had t zelf neit beter kunnen doen 🙂

 30. anna 18 september 2012 at 20:17

  @koekkoek: ik heb hetzelfde, maar heb ontdekt dat die 2 opties op een andere plaats staan, nl bij instellingen voor taggen.

 31. Koekkoek 19 september 2012 at 08:07

  Ik bedoel dat de 4e en 5e optie in het blokje “instellingen voor maken van contact”. Deze opties zie ik helemaal niet staan, maar ik lees een reactie van @anna, maar weet niet of dat dezelfde opties zijn.

  Een andere vraag: weet jij wellicht hoe ik het uit kan schakelen dat ik steeds een melding krijg als anderen na mij bij 1 van mijn vrienden een reactie hebben geplaatst op hun status? Ik heb al wel uit kunnen schakelen dat ik er een mail van krijg, maar ik hoef dat ook niet te zien op mijn facebookpagina zelf bovenaan bij dat zogenaamde wereldbolletje wat “meldingen” betekent.

  Alvast bedankt voor je reactie.

 32. Martijn 19 september 2012 at 14:52

  Dank je!
  Nu hopen dat dit niet ‘viral’ gaat.. 😉

  Ik denk dat ik het maar steeds als reactie bij elk verzoek ga plaatsen..

 33. Corinne 22 september 2012 at 14:05

  @koekoek Je kan dergelijke meldingen “uitzetten” door op “niet meer volgen” te klikken onder het originele bericht.

 34. TheBrazilTraveller 13 oktober 2012 at 20:00

  Awesome article, I am going to spend more time doing some research but this has helped me out. Thanks!. Time to head back to the beach!

 35. Damian Beekwater 28 oktober 2012 at 14:51

  Bedankt voor het delen van dit artikel! Heel nuttig om hier meer over ingelicht te worden, want privacy wordt via Facebook in grote mate weggegeven.

  Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek, wat gaat over privacy op Facebook. Graag wil ik jullie vragen of ik jullie mag interviewen via chat. Het chat-interview zal 30-60 min. duren.
  Wil je helpen met mijn onderzoek? Mail me dan op: dambek03@gmail.com.

  Alvast bedankt!

  Gr.
  Damian Beekwater

 36. Facebook commentbox 27 juli 2013 at 09:08

  […] Facebook zitten en je dan zorgen maken over privacy ?… Mogelijk is deze info nuttig voor je: link 1, link 2 en link […]

 37. Karin Mensink 18 oktober 2013 at 11:45

  Hallo Corinne,

  Volgens mij heb ik mijn FB pagina aardig goed afgesloten voor vreemden. Tenminste dat denk ik. Alles is ingesteld op vrienden of alleen mijzelf. Maar stel: ik plaats een berichtje dat we een paar dagen weg gaan. Bij wie is dit dan overal te zien? Stel dat er vrienden zijn die WEL alles openbaar hebben staan, staat mijn berichtje daar dan ook openbaar? En stel dat er een aantal reageren: Wat leuk, veel plezier!! Waar is dit dan overal te zien? Een vriend van mij zegt dat wanneer zij hierop reageert, dit berichtje bij haar te zien is voor iedereen. Het lijkt mij vreemd want je zet toch niet voor niet iets “alleen voor vrienden” Haar vrienden zijn niet mijn vrienden namelijk. Dit bedoel ik niet onaardig hoor. Zou je me even uit de droom kunnen helpen. Alvast bedankt. Groetjes Karin.

Laat een reactie achter

Anti-spam: *