Op 15 januari jongstleden maakte Facebook via een persconferentie een grote verandering bekend. “Graph Search”, of in het Nederlands “Sociogram”, moet de nieuwe zoekmachine van Facebook worden. En niet zo maar een… deze nieuwe manier van sociaal zoeken moet nog meer mensen met dezelfde interesses met elkaar gaan verbinden. Rijst bij mij de vraag, what about the privacy settings mister Zuckerberg? 

Graph Search

Via de website van The Verge volgde ik ‘s-avonds om 7 uur de grote onthulling van Facebook op de voet. Werd het een overname, een mobiele dienst, een nieuwe functie? Het bleek het laatste. Naast de twee al bestaande grote pijlers van Facebook, de nieuwspagina en de tijdlijn, blijkt er een derde pijler in aankomst te zijn, Graph Search.

facebook zoekmachine

Met deze functie zoek je op vrienden van vrienden met dezelfde interesses, dezelfde reiservaringen, foto’s die je geliked hebt, foto’s van bepaalde jaartallen. Het ziet er veelbelovend uit  en ik zie zeker leuke mogelijkheden. Wanneer hij beschikbaar komt is nog niet duidelijk. Wel kan je jezelf op een wachtlijst zetten om in de betaversie mee te draaien.

facebook zoekmachine

 Ik vind het een goede ontwikkeling, en ik denk dat het een mooie tool is. Wel heb ik direct een vraagteken bij de werking ervan als het gaat om je privacy instellingen. Vooral als je deze zo hebt ingesteld dat niemand überhaupt iets van jouw pagina kan zien die niet met jou bevriend is. Mark Zuckerberg heeft verzekerd de privacy van Facebookers te respecteren.

foto 4

Voor de goede orde neem ik komende dagen daarom álle privacy instellingen nog een keer met je door. Aan jou zelf om ze nog eens door te lopen, voordat dadelijk je hele hebben en houden op straat ligt, zonder dat je dat zelf door hebt.

Morgen start ik met de privacy instellingen van je “statusupdates”!