Wil jij mijn Linkedin profiel eens checken?

Die vraag krijg ik regelmatig. Steeds meer mensen zien (gelukkig) het nut in van een Linkedin profiel. Met een paar kleine tips en wijzigingen zie je al snel resultaat en dat maakt enthousiast. Niet alleen is Linkedin een belangrijk onderdeel van je “personal branding“, ook is het je digitale c.v., je online visitekaartje en je professionele netwerkplatform.

Maar Linkedin is toch alleen voor hoogopgeleiden?

Niet alleen HBO’ers en WO’ers, maar ook steeds meer MBO’ers vinden hun weg op Linkedin. 93% van de recruiters zoekt en werft personeel via Linkedin (bron: Linkedin). Óok lager geschoold personeel. Steeds meer bedrijven zoeken mensen via Linkedin en hebben steeds vaker een bedrijfsprofiel. Je ziet wie er in dienst zijn bij een bedrijf (bij een onbetaald abonnement zie je alleen de eerste 100), bij welk bedrijf ze daarvoor gewerkt hebben, maar ook wie van jouw connecties er een link mee heeft. Als voorbeeld neem ik hier even het bedrijfsprofiel van ABN AMRO.

Hieronder zie je wie uit je netwerk  voor deze bank werkt en hoeveel vacatures er geplaatst zijn (als je daarop klikt, zie je welke dat zijn).

linkedin vacatures

 

Ook zie je bij welke andere werkgevers het personeel van ABN AMRO nog meer gewerkt heeft en wie er uit je netwerk niet meer werken ondertussen.

 

baan vinden met linkedin

Linkedin gaat verder dan een vacaturesite?

Ja, en dat is dus het mooie van Linkedin. Het gaat verder dan iedere andere vacaturesite die we al kenden. Linkedin biedt meer, namelijk een netwerk dat je verbindt met dat bedrijf waar jij wilt werken. Stel je ziet een vacature op Linkedin staan waarin je geïnteresseerd bent. Je ziet dan direct wie uit jouw netwerk een connectie heeft met degene die hem geplaatst heeft.

Als voorbeeld zoek ik in het menu “vacatures” op “projectmanager”. Direct volgen er een aantal vacatures. Ik zie wie uit mijn directe netwerk enige verbinding heeft met zowel de plaatser van de vacature, als met het bedrijf zelf.

linkedin vacatures

 

Maar wat heb ik daar aan?

Zitten dergelijke mensen al direct in je netwerk (eerste graads), dan is het simpel. Je kunt dan vragen of zij je willen helpen. Dit kan zijn door je voor te stellen aan de contactpersoon, of nog mooier, jou aan te bevelen bij degene die over de vacature gaat!

Zijn het mensen die niet in je directe netwerk zitten, maar wel verbonden daarmee (tweede graads), dan kun je vragen of jouw connectie jullie kan voorstellen aan elkaar, zodat diegene jou weer verder kan helpen.

Is dat niet eng?

Ik geef toe, het vergt wat lef, een andere manier van “solliciteren” dan je misschien gewend bent, maar geloof me, het werkt. Mensen zijn heel welwillend je te helpen, mits het niet teveel tijd kost. En als je het zelf ook doet, zal je helemaal zien dat het je ten goede komt. Een goed profiel is 1 ding, maar wat je er mee doet daarna, dat is wellicht nog veel belangrijker.  Een stuk professionele coaching en begeleiding helpt je verder en maakt de kans op een leuke goede baan of opdracht groter. Voor meer informatie hierover kun je contact met mij opnemen.

Kan je met iedereen netwerken?

Ook om deze reden vind ik het belangrijk een groot netwerk te hebben. Beperk je niet tot alleen je huidige collega’s en vriendenkring, maar kijk ook daar buiten. Voeg mensen toe als je denkt dat ze waardevol voor je kunnen zijn. Ook als je ze nog nooit ontmoet hebt. Júist als je ze nog nooit ontmoet hebt. Het is een goede reden om ze namelijk een keer wél te ontmoeten. “Het gaat niet om wat je weet, maar om wie je kent” (quote Linkedin).

Maar is online netwerken niet erg statisch?

Online en offline netwerken gaat niet zonder elkaar. Het is als Yin en Yang. Online is mooi om het eerste contact te leggen, maar nog mooier om elkaar “in real life” (IRL) te leren kennen. Zo wordt je gunfactor ook hoger. Als je namelijk iemand ontmoet hebt, onthoud diegene je ook beter. Ga dus netwerken buiten de deur. Bezoek eens een event, een borrel, een etentje (bijvoorbeeld in de groep “Iedereen Elke Dag Plezier” worden regelmatig op laagdrempelige manier leuke bijeenkomsten georganiseerd).

En zo is het ook andersom. Leer offline mensen kennen en voeg ze online toe. Je weet nooit waarmee je elkaar kan helpen. Al is het maar een kleinigheidje, een vraag die je kan beantwoorden, een onderschrijving die je kan geven of misschien zelfs een aanbeveling!

 Maar ik ben eigenlijk niet zo’n netwerker….

Netwerken is geen kunst. Iedereen kan het, je moet het alleen wel durven. Nederlanders zijn niet zo gewend om maar met iedereen te linken en te babbelen. Wat dat betreft hebben we wel nog een hoop te leren van de Amerikanen die iedereen toevoegen en “vriend” noemen. Hoeft natuurlijk ook weer niet, maar denk eens verder buiten je kaders. Durf eens onbekenden gewoon aan te spreken. Je weet het nooit. Doe het op je eigen manier en blijf jezelf. En wie weet wat er allemaal nog op je pad komt. Je zult nog versteld staan!

Heb jij nog goede tips? Deel ze hier, en help elkaar!

Sowieso mag iedereen mijn gratis Linkedin handleiding downloaden. Hiermee kun je je profiel optimaal inrichten. Wil je verder geholpen worden? Neem contact met mij op voor meer informatie.