Beheer je meerdere Facebook pagina’s, of werk je met meerdere medewerkers op een Facebook bedrijfspagina? Dan is het waarschijnlijk dat je moet overstappen naar Facebook Businessmanager, of in het Nederlands: Facebook Bedrijfsmanager. Doe dit voor 16 februari als je adverteert of campagnes beheert, je moet dan of met je persoonlijke account gekoppeld zijn of gebruik maken van Facebook Bedrijfsmanager. Er komt hiermee een einde aan de koppeling van zogenaamde “grijze” accounts aan Facebook pagina’s. 

Stap voor 16 februari over op Bedrijfsmanager

Het kan zijn dat je nu met je collega’s nog een gezamenlijk (nep)account gebruikt voor de zakelijke Facebook pagina, omdat je niet met je persoonlijke account gekoppeld wil zijn. Of je bent beheerder van meerdere pagina’s. Voor 16 februari is het de bedoeling dat je dan overstapt naar Facebook Bedrijfsmanager. Je kunt dan niet langer met meerdere mensen inloggen op 1 account of campagnes voeren vanuit dit soort accounts. Grote kans ook dat zo’n fake account geblokkeerd wordt, in ieder geval kun je geen campagnes meer voeren hiermee.  Het overstappen is echt heel gemakkelijk, ik leg stap voor stap de stappen uit.

Wat is Facebook Bedrijfsmanager

Voordat ik de stappen uitleg, is het handig te weten wat Facebook Bedrijfsmanager nu eigenlijk precies is. Het is een middel om al je Facebook pagina’s, apps en advertenties in één handige tool te beheren. Als het goed is wordt het dus alleen maar overzichtelijker voor je. Als beheerder van meerdere pagina’s, maar ook voor meerdere medewerkers die in één account werken. Je hoeft dus niet meer met (nep)accounts in te loggen en inlogcodes te onthouden. Medewerkers kunnen privé en zakelijk volledig gescheiden houden.

Facebook Businessmanager

Bron: Facebook

Voor wie is Facebook Bedrijfsmanager geschikt? 

In principe is Facebook Bedrijfsmanager voor iedereen die (meerdere) Facebook pagina’s beheert geschikt. Maar ook voor medewerkers die aan een zakelijk account werken. Het is namelijk een groot voordeel dat je niet met je persoonlijke profiel hoeft toegevoegd te worden, maar met je e-mailadres, dus ook je zakelijke adres. Heb je een pagina en ben je de enige beheerder, dan kun je het ook gebruiken, maar dan voldoet de koppeling van je persoonlijke profiel met je pagina ook. Maar vooral is het geschikt en bedoeld voor Facebook pagina’s waarmee geadverteerd wordt.

Het migreren van je Facebook pagina naar Facebook Bedrijfsmanager

Als het goed is heb je (als je te maken hebt met het voeren van Facebook campagnes) een mailtje van Facebook gekregen waarin de pagina staat vermeld van waaruit je start, en anders kun je vanuit hier door klikken. Degene die de pagina primair beheert, die laat je deze stappen uitvoeren. Andere beheerders kunnen later worden toegevoegd. Als je aan de slag gaat loop je eerst deze vier stappen door:

Stap 1: aan de slag

Facebook Businessmanager

Stap 2: Informatie over je bedrijf. Hier geef je aan hoe je bedrijf Facebook gebruikt. Ben je een bureau, dan krijg je andere opties te zien in Bedrijfsmanager dan een app ontwikkelaar. Maak dus de juiste keuze.

Facebook Businessmanager

Stap 3: Geef de naam weer van je bedrijf zoals hij in Bedrijfsmanager moet komen te staan. Let op: Als je als bureau of consultant voor een opdrachtgever werkt, dan is het advies hier de naam van het bedrijf in te vullen en te hangen aan het bedrijfsaccount. Je kunt in eerste instantie (zonder tussenkomst van Facebook) slechts 2 bedrijfsmanagers maken. Deze zijn niet te verwijderen, dus kies deze met zorg uit.

Facebook Businessmanager

Stap 4: Geef aan hoe je je eigen naam in Bedrijfsmanager wilt hebben staan. Er worden nooit persoonlijke gegevens van je profiel gedeeld op Bedrijfsmanager.Facebook Businessmanager

Facebook Bedrijfsmanager omgeving

Nu kom je in de omgeving van Bedrijfsmanager. Je ziet, je hebt drie tabs: alle bedrijfsmiddelen, Pagina en Advertentieaccounts. Ik ben zelf beheerder. Rechts boven zie je “Power Editor gebruiken” zodat je ook gemakkelijk switcht naar de Power Editor.

Facebook Businessmanager

Meerdere beheerders toevoegen

Klik je op de Instellingen, dan kun je meerdere beheerders toevoegen.

Facebook Businessmanager

Het mooie is dat je een andere beheerder nu met een e-mailadres kunt uitnodigen, dat niet perse aan zijn privé account gekoppeld zit (was voorheen wel). Je kunt meerdere beheerders tegelijk invoeren en ze in één keer uitnodigen. Vervolgens geef je aan of hij een rol als beheerder of als werknemer krijgt (in bulkmail moeten ze dus wel allen dezelfde rol krijgen uiteraard). Je ziet er onder een lijstje met activiteiten voor medewerkers en beheerders.

Facebook Businessmanager

Aan de andere kant krijgt beheerder mail

Ik heb Rik Keijzer uitgenodigd beheerder te worden van mijn pagina. Hij krijgt onderstaand mailtje binnen en klikt op “aan de slag”.

Facebook Businessmanager

Rik moet zichzelf verifieren, en ook al klopt het emailadres niet met wat hij heeft gekoppeld aan zijn persoonlijke account, toch kan hij zichzelf daarmee toevoegen met zijn wachtwoord van zijn Facebook profiel.

 

Facebook Businessmanager

Vervolgens heeft Rik toestemming gekregen en geeft hij zelf aan met welke naam hij binnen Bedrijfsmanager wil weergegeven worden.
Facebook Businessmanager

Ik krijg vervolgens, als beheerder en uitnodiger, een bevestiging dat Rik Keijzer lid is geworden van mijn pagina en dus zijn uitnodiging heeft geaccepteerd.

Facebook Businessmanager

Advertentieaccount toevoegen

Als je nu ook advertentie accounts wilt toevoegen aan beheerders, dan ga je naar de instellingen en kies voor je “items toevoegen”

Facebook Businessmanager

Maak je keuze, pagina toewijzen of advertentieaccount.

Facebook Businessmanager

Je kunt overigens ook via de linker kolom in “instellingen” advertentie accounts toevoegen.

Facebook Businessmanager

Nu kun je ook weer berichten promoten (dat is anders “uit” gezet) met je pagina en advertenties plaatsen. Ook zie je weer je likes en recensies zelf terug in beeld (ook die zijn door de overgang naar Bedrijfsmanager namelijk even uit beeld verdwenen).

Meerdere advertentieaccounts, pagina’s of apps toevoegen aan Bedrijfsmanager

In je  instellingen zie je in de linker kolom “advertentieaccounts” staan. Klik je daarop dan kun je deze vanuit hier toevoegen. Dit geldt ook voor Pagina’s en Apps, die staan in de zelfde kolom.

Facebook Businessmanager

Waar vind je Bedrijfsmanager terug op Facebook

Je krijgt nu een extra balkje te zien op je Facebook pagina waarmee je handig kunt switchen tussen Bedrijfsmanager en je persoonlijke account.

Facebook Businessmanager

Klik je op Bedrijfsmanager, dan kun je rechts bovenin naar de instellingen en van daaruit je verschillende pagina’s beheren. Ook kun je vanuit hier weer terug naar je persoonlijke profiel.

Facebook Businessmanager

Handige linkjes met tips en gebruiksaanwijzingen Bedrijfsmanager

Introductie Facebook manager

Foutmelding e-mailadres