Op dit moment is er veel verwarring over het gebruik van Facebook Bedrijfsmanager. Wanneer moet je deze Facebook tool nu inzetten? En als je het eenmaal hebt, bijvoorbeeld om het gewoon eens even te proberen, hoe kom je er dan weer vanaf? Ik leg het uit in dit blog.

Facebook Bedrijfsmanager

Facebook heeft Bedrijfsmanager (Businessmanager als je de Engelse versie van Facebook gebruikt) in het leven geroepen om het beheer van pagina’s en haar apps, campagnes, producties en dergelijke beter te beheren. Als je een bedrijf bent waar je met meerdere personen in één account werkt of als je meerdere pagina’s beheert en daar ook campagnes voor uitvoert, dan is Bedrijfsmanager handig. Als ZZPer of klein ondernemer daarentegen, is het niet handig werken. Vooral als je niet veel adverteert en alleen maar zo nu en dan je pagina of bericht wilt promoten. Heb je wel je pagina gemigreerd en nu spijt daarvan? Lees dan verder hoe je dit weer ongedaan maakt.

Primaire Facebookpagina verwijderen uit Bedrijfsmanager

Op mijn vraag aan Facebook hoe ik mijn pagina weer kon verwijderen uit Bedrijfsmanager, kwam direct het antwoord: “niet”. Vervelend, want ik merk dat ik er als ZZPer met mijn eigen pagina niet zoveel toegevoegde waarde in zie. Ik heb gelukkig een manier gevonden om het alsnog te verwijderen: een nep account aanmaken en vervolgens je primaire adres aanpassen zodat je je eigen pagina kunt verwijderen.

Ik maak eerst een geheel nieuwe pagina aan met een verzonnen naam, in mijn geval “Van der Wiel”. Ik wil namelijk de pagina “Corinne Keijzer” verwijderen, maar omdat deze primaire pagina is binnen Bedrijfsmanager lukt me dat niet. Ik voeg van der Wiel toe door op “nieuwe pagina toevoegen” te klikken in de instellingen van Bedrijfsmanager (onder “Pagina’s”).

Businessmanager verwijderen

 

Kies vervolgens de juiste optie, “Een pagina claimen voor mijn Bedrijfsmanager”. Let op, als je een van de andere opties aanvinkt gaat het niet goed.

Businessmanager verwijderen

Kies vervolgens de neppagina door de naam of de url in de vullen.

Businessmanager verwijderen

Zorg er voor dat je van die pagina jezelf als beheerder hebt toegevoegd (gaat automatisch als je hem vanuit je eigen persoonlijke account hebt aangemaakt). Je krijgt dan deze melding:

Businessmanager verwijderen

Nu kun je, als de neppagina is toegevoegd, deze pagina primaire pagina maken. Je gaat hiervoor naar het onderdeel “info” en klikt daar op bewerken bij “informatie over Bedrijfsmanager”. Je kunt nu een keuze maken bij primaire pagina, welke pagina je daar aan gekoppeld wilt hebben. Kies je neppagina, in mijn geval “Van der Wiel”.

Businessmanager verwijderen

Ga dan naar het onderdeel “Pagina’s” en kies voor de pagina die er uit moet, in mijn geval “Corinne Keijzer” en klik op “verwijderen”.
Businessmanager verwijderen

Et voila, je hebt je Facebook pagina weer terug in de oude vertrouwde omgeving.