Het is blijkbaar weer mogelijk dat je als beheerder personen en zakelijke pagina’s kunt taggen in je updates op je Facebookpagina via desktop en/of laptop. Langere tijd kon dit niet of allen via een omweg. Op mobiele applicaties werkt het nog steeds niet helemaal, ik zet de mogelijkheden op een rijtje voor je.

Hoe werkt taggen op Facebook

Als je iemand tagt op Facebook, dan ontvangt diegene een melding dat hij of zij genoemd is in jouw update, reactie of bijvoorbeeld foto. Afhankelijk van de instellingen komt het ook op zijn of haar tijdlijn terecht, die keuze maakt iedereen vanuit zijn of haar eigen profiel.

Hoe taggen facebook

Taggen op een zakelijke Facebookpagina op laptop/desktop

Tot voor kort was het helemaal niet mogelijk iemand of een zakelijke Facebookpagina te taggen op je eigen zakelijke Facebookpagina. Kennelijk is het aangepast en nu wel over het algemeen mogelijk. Ik zeg “over het algemeen” omdat het altijd afhankelijk blijft van iemand zijn instellingen. Je kunt in je update met een @ voor de naam iemand taggen.

Hoe taggen facebook

Ook is het mogelijk personen te taggen in de reacties, ook al hebben ze niet gereageerd op je update. Handig bij prijsvragen en acties, nu kun je mensen dus direct laten weten dat ze iets gewonnen hebben, zij krijgen een melding hiervan.

Taggen in persoonlijke updates op mobiele applicaties

Op persoonlijke profielen kun je via mobiele applicaties alleen vrienden taggen, geen zakelijke pagina’s.

Hoe taggen facebook

Taggen in zakelijke updates op mobiele applicaties

Op zakelijke Facebookprofielen kun je via mobiele applicaties alleen zakelijke pagina’s in updates taggen, geen persoonlijke profielen. Wel kun je in de reacties personen taggen die zelf al een reactie hebben gegeven onder desbetreffende update.

Hoe taggen facebook

Tip: als je persé toch iemand wilt taggen via je smartphone, ga dan naar je browser en log in zoals je ook doet op een laptop/desktop. Je kunt dan volgens de zelfde regels als hierboven uitgelegd taggen.

Misbruik en spam

Op zich kan de optie erg handig zijn om mensen te taggen, bijvoorbeeld bij het benoemen van winaars van prijsvragen en/of acties, of speciale personen die je op een foto hebt staan. Maar tegelijk ben ik ook bang dat zakelijke pagina’s dit gaan misbruiken en als spam mensen gaan taggen. Daarom aan iedereen persoonlijk het advies: stel je taginstellingen goed in zodat jij zelf bepaalt of je getagt wilt worden en wat er op de tijdlijn komt. Je kunt namelijk altijd tags verwijderen of weigeren op je eigen tijdlijn als je dat hebt ingesteld zoals bovenaan dit blog uitgelegd.

En zakelijke pagina’s: ga hier vooral respectvol mee om en weet dat mensen niet altijd zitten te wachten op jouw tags, zeker niet als het spamachtige berichten zijn.

 

Facebook checklist - Rik Keijzer

Checklist Facebook Bedrijfspagina

Speciaal voor bedrijven en organisaties die met Facebook aan de slag willen, heeft socialmedia-expert Rik Keijzer een Facebook Checklist opgesteld, die met 44 pagina’s uitleg erbij ook een handige handleiding is geworden. Ga aan de slag met een lijst met punten die de basis vormen van jouw Facebookpagina en maak een professionele start met dit stappenplan.