Eind augustus vroeg ik jullie wat je de leukste functies vinden op LinkedIn en welke het minst leuk. Massaal vulden jullie de korte vragenlijst in, dank daarvoor! Graag deel ik met jullie de uitkomst: wat vinden we in Nederland het leukste aan LinkedIn en waar ergeren we ons aan? Komt ie: 

Hoe vaak ben je op LinkedIn te vinden

Maar liefst 263 mensen vulden de vragenlijst in en het eerste opvallende punt kwam direct naar voren: ruim 61% bevindt zich iedere dag op dit platform en bijna 30% meerdere keren per week. Aangezien ik de vragenlijst op meerdere kanalen uitgezet heb (Twitter, Facebook, nieuwsbrief), en dus niet alleen op LinkedIn, is het vast te stellen dat het percentage van leden dat LinkedIn tegenwoordig met regelmaat bezoekt, echt hoog is met 90%. Slechts 5% gaf aan LinkedIn maar één keer per week te bezoeken en 3% één, twee of drie keer per maand. Op ‘ik bezoek LinkedIn zelden’ gaf nog geen één procent de bevestiging.

linkedin vragenlijst

In welke functie/branche ben je werkzaam

Qua beroepsgroepen was ik verrast door de enorme hoeveelheid verschillende functies. Marketing, HR, communicatie, consultancy en sales zijn het meest vertegenwoordigd in de respondentenlijst, maar de verschillen in percentages zijn miniem. Ook de functies die daaronder volgden zoals mensen werkzaam in de overheid, administratieve functies en werkzoekenden zijn gelijkmatig vertegenwoordigd.

Voor mij een teken dat LinkedIn echt voor iédereen is en ook door alle soorten opleidingsniveaus en functionaliteiten gebruikt wordt tegenwoordig. Opvallend genoeg zijn slechts 4 van de 263 respondenten werkzaam in de digitale media. Blijkbaar voelde deze beroepsgroep zich niet geroepen te mengen in een onderzoek dat hun vakgebied beslaat.

Sinds welk jaar ben je lid van LinkedIn

Verreweg de meeste respondenten hebben een account aangemaakt tussen 2007 en 2011. Vier mensen zijn net dit jaar gestart met LinkedIn en leuk om te zien dat er 13 mensen al vanaf het prille begin in 2003 aanwezig zijn. Een mooie mix van oudgedienden en verse lichting op LinkedIn in dit onderzoek.

linkedin vragenlijst
Wat is jouw MEEST favoriete functie of bezigheid op LinkedIn?  

LinkedIn heeft ontzettende veel functionaliteiten, maar welke gebruiken we eigenlijk het liefst?

Op die vraag mochten de respondenten maximaal drie antwoorden geven. In het verleden heb ik wel eens een onderzoek van Forbes gezien waarin naar voren kan dat we het toch het leukst vinden om te zien wie op ons profiel heeft gekeken. Zou dat uit dit onderzoek ook naar voren komen?

Bijna! ‘De tijdlijn doorlezen’ wint het tegenwoordig van de optie ‘Wie heeft mijn profiel bekeken’ maar het is een nipte overwinning met één stem. Wat mij betreft beide winnaars dus.

‘De top tien leukste functies/opties, afgrond op hele procenten maar op volgorde van daadwerkelijke percentages met twee cijfers achter de komma, zijn:

 1. 36% De tijdlijn doorlezen
 2. 36% Wie heeft mijn profiel bekeken
 3. 31% Liken, reageren en delen op andermans content
 4. 26% Meldingen bekijken
 5. 22% Zelf content plaatsen op de tijdlijn
 6. 19% Profielen bekijken
 7. 13% De zoekfunctie om interessante mensen/bedrijven te zoeken
 8. 11% Mensen uitnodigen om te linken
 9. 10% Hoe vaak zijn mijn bijdragen/artikelen bekeken
 10. 8% Zoeken naar content

linkedin vragenlijst
Op de 11de plek kwam ‘bedrijven volgen’ welke ik nog even graag apart benoem omdat ik die ook opvallend vond. Onderaan bungelden vrijwel alle betaalpakketten. Duidelijk niet de meest populaire opties, misschien wat onbekender en te doelgroepgericht. Onder ‘overige’ werd het ‘vacatures zoeken’ nog een aantal keren benoemd, uiteraard een belangrijke optie voor de werkzoekenden.

Waar erger je je het meeste aan op LinkedIn?

‘If you make something no one hates, no one will like it too’ (~ Tibor Kalman ~ ) is een slogan die ik graag gebruik in mijn workshops. Zo heb je op LinkedIn naast de favoriete opties ook een aantal opties die minder gewaardeerd worden. Dus ik vroeg jullie waar je je het meest aan ergert op LinkedIn. In dit geval was maar één antwoord mogelijk en daar kwam uiteindelijk deze uitslag uit:

 1. 17% Mensen die anoniem mijn profiel bekijken
 2. 13% Onprofessionele content in de tijdlijn
 3. 10% Spamberichten en advertenties in de tijdlijn
 4. 9% Uitnodigingen van onbekenden
 5. 8% Mensen die alleen maar connecties willen scoren voor de aantallen

linkedin vragenlijst
Onder de optie ‘anders’ kwamen nog veel verschillende meningen binnen zoals het geen berichten kunnen plaatsen op de bedrijfspagina via de app, beperkte mogelijkheden tot tekstopmaak, het vage algoritme en groepen waar vrijwel niets meer in gebeurt.

Conclusie

Supermooi om te zien dat mensen al zo veel vaker actief zijn dan ‘vroeger’. Dat ruim 90% vrijwel dagelijks op het platform te vinden is, is echt een vooruitgang. De populaire opties verbazen mij niet, ik denk dat de tijdlijn voor velen een krachtige bron van informatie is. Netwerken is belangrijk anno 2018 en zal dat voorlopig ook blijven. Persoonlijk contact en persoonlijke content, daar draait het om en dat zie je terug in deze uitslag. Ook goed te zien dat LinkedIn nu iets is van iedere beroepsgroep en uit allerlei verschillende branches en niet meer alleen iets is voor werkzoekenden en/of HBO/WO’ers wat lange tijd zo was.

Het anoniem bekijken van profielen is altijd een ergernis geweest. Ik praat het ook zeker niet goed, ik vind dat iedereen open moet zijn op een openbaar netwerkplatform, maar snap bepaalde doelgroepen zoals recruiters ook wel. Zij zijn vaak anoniem omdat ze speuren naar kandidaten en niet na ieder profielbezoek een bericht of uitnodiging willen krijgen. Aan de andere kant denk ik ook, kom op recruiters, de tijd is veranderd, je zal maar net daardoor de juiste kandidaat op je pad krijgen.

Ik denk dat veel ergernissen weggenomen kunnen worden door betere beheersing en kennis van het platform. En daarnaast is het ook een mindswitch die je maakt, kansen zien in plaats van ergernissen. Ik ben zelf bijvoorbeeld altijd heel blij met uitnodigingen van onbekenden en ik ben zelfs blij als mensen me geen persoonlijk berichtje bij de uitnodiging sturen. Ja echt waar! Maar, zeg ik daar direct bij, mensen die alleen gaan voor de aantallen heb ik ook niets mee zoals je in mijn meest recente artikel op LinkedIn kunt lezen, kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit.

Onprofessionele content staat op de tweede plek maar werd ook in het aparte opmerkingenveld aan het einde van de vragenlijst nog een paar keer benoemd. Deze ergernis is denk ik voor een ieder persoon verschillend. Nee, ik heb niets met puzzeltjes, spelletjes, huizen die te koop staan, bruiloften of andere privé-aangelegenheden. Maar foto’s en video die met je vakgebied, branche of andere werkzaamheden te maken hebben kunnen wat mij betreft prima. Evenals emoji’s, ze horen bij deze tijd en kunnen wat mij betreft ook (met mate) zakelijk prima ingezet worden. Tekst is ook maar tekst, ik vind het juist vaak tekst krachtiger en duidelijker maken. LinkedIn is een zakelijk platform maar dat betekent niet dat het ook saai moet zijn of geen humor mag bevatten.

Maar dit is uiteraard heel persoonlijk. En het draait uiteindelijk toch ook om de kwaliteit van je content en die laat nogal eens te wensen over. Wist je dat je updates kunt verbergen? Per stuk of voor altijd? Lees mijn blog waarin ik onderaan de mogelijkheid laat zien om iemand te ontvolgen.

Workshop LinkedIn volgen

Meer weten? Bij Digital Moves spijkeren we je helemaal bij op gebied van LinkedIn. Volg een workshop die bij jou past en je ergert je waarschijnlijk een héél stuk minder op LinkedIn en gaat nóg meer leuke, mooie, nuttige nieuwe opties leren kennen.

linkedin cursus