Update: dit blog is geheel bijgewerkt op 21-5-2021 in verband met vernieuwde lay-out en de nieuwe optie creatormodus.

De optie ‘Volgen’ op LinkedIn is nog niet bij iedereen bekend. Wanneer volg je iemand, en wanneer, en hoe ontvolg je iemand? En hoe stel je in dat mensen jou ook kunnen volgen? Wat is het zakelijke voordeel van het volgen? Waar vind je de lijst met je volgers terug? Allemaal vragen die ik graag in dit blog beantwoord, inclusief de werking van ‘Creatormodus’.

Volgen of linken op LinkedIn

Op het moment dat je met iemand linkt op LinkedIn, dan volg je elkaar ook automatisch en krijg je alle updates van desbetreffende persoon te zien in je persoonlijke tijdlijn. Maar soms wil je niet direct met iemand linken, of hij of zij niet met jou, maar wil je wel graag de updates van die persoon volgen omdat ze interessant zijn. Nu kun je met de Sales Navigator een aparte tijdlijn aanleggen van interessante mensen die je apart wilt volgen, maar ook op de gratis versie van LinkedIn kun je mensen volgen zonder te linken.

De updates moeten wel openbaar geplaatst zijn om ze te kunnen laten volgen. Dit betekent dat diegene zijn update op ‘openbaar’ gezet moet hebben om voor jou als volger zichtbaar te laten zijn.

linken of volgen

linkedin let opLet op: Het is helaas niet mogelijk om een aparte tijdlijn aan te leggen van mensen die je volgt maar waar je niet mee gelinkt bent. De updates komen gewoon tussen alle andere updates te staan. Wil je dit wel, dan is de Sales Navigator wellicht iets voor jou. 

Hoe volg je iemand zonder te linken

Om iemand te volgen zonder te linken ga je naar zijn of haar profiel. Klik op ‘Meer’ in het introductieprofiel, en kies voor ‘Volgen’.

linken of volgen

Nog meer leren over LinkedIn en hoe je dit zakelijk succesvol inzet? In ‘Meer succes met LinkedIn!’ lees je alle geheimen omtrent het persoonlijke profiel. Te bestellen in alle (online) boekwinkels of rechtstreeks bij Some Books Uitgeverij: https://www.somebooks.nl/product/meer-succes-met-linkedin-2/

Instelling om je te laten volgen

Om gevolgd te kunnen worden, moet je dit wel ingesteld hebben in je instellingen. Ga naar je instellingen rechtsboven in je LinkedInprofiel en kies voor ‘Instellingen en Privacy’.

linken of volgen

Links, onder het onderdeel ‘Zichtbaarheid’, zie je ‘Zichtbaarheid van uw activiteit op LinkedIn’ staan. Als je iets naar beneden scrolt zie je ‘Volgers’ en in die optie zie je of je deze optie hebt ingesteld op ‘Iedereen’ of alleen ‘Connecties’.

 

linken of volgen

Wil je je bereik en je zichtbaarheid vergroten en meer mensen laten genieten van jouw updates en blogs, dan zet je deze optie uiteraard op ‘Iedereen’. Vergeet niet om ook je updates altijd op ‘openbaar’ te zetten als je deze deelt.

tips linkedIn

Soms kan het handig zijn om je ‘Connectie maken’ knop om te wisselen met de ‘Volgen’ knop. Als je bijvoorbeeld heel veel uitnodigingen krijgt zoals ik, vaak zonder berichtje, en het mensen vooral om je updates gaat. Op die manier houd je je eigen netwerk ‘schoon’ en kunnen mensen toch makkelijk je content volgen en zien. Zet in dit geval het schuifje op ‘Ja’ onder de instelling van ‘Volgers’. Mensen kunnen je ook nog steeds een connectie verzoek sturen, die staat dan onder ‘Meer’ op je profiel zoals eerder in dit blog getoond.

Iemand volgen of linken op LinkedIn - hoe zit dat nou

Creatormodus

Met creatormodus maak je automatisch de ‘Volgen’-knop leidend in je profiel. Je vindt de optie in je dashboard, standaard staat deze ‘Uit’.

 

volgen of linken op linkedin

Op het moment dat je de modus aan zet wordt de ‘Volgen’ optie leidend in je profiel (mensen kunnen je ook nu nog steeds uitnodigen voor een connectie maar moeten dan op ‘Meer’ klikken) en je ziet het aantal volgers pontificaal terug in je profiel.

Iemand volgen of linken op LinkedIn - hoe zit dat nou

Waar vind ik mijn volgers terug

Je (aantal) volgers vind je op meerdere plekken terug op LinkedIn. De meest makkelijke is die uit je eigen profiel, onder ‘Activiteit’. Dan moet je overigens wel activiteiten hebben én meer dan 500 connecties hebben, anders zie je dit aantal niet staan.

linken of volgen

En zoals je bij creatormodus zag, eerder in dit artikel, kun je je volgersaantal ook bovenaan je profiel laten verschijnen in je introductieprofiel.

Mocht je deze optie niet hebben dan zie je het terug naast je bijdragen.

linken of volgen

En dan vind je ze ook nog in je instellingen terug, onder ‘Feedvoorkeuren’ in het tabblad ‘Account’.

 

linken of volgen

Klik je door, dan zie je allerlei suggesties om bekende kranten en tijdschriften uit de hele wereld en influencers (bekende mensen, CEO’s, grootheden) te volgen onder ‘Nieuwe perspectieven volgen’. Daarnaast zie je het aantal volgers dat je hebt en ook wie dat zijn als je daar op klikt.

Hoe volg ik iemand op LinkedIn

Verschil in volgers en connecties

Het kan zijn dat je meer of minder volgers hebt dan connecties. Soms zegt het verschil in aantal iets over de kwaliteit van jouw updates. Waar kun je je eigen aantal connecties zien? Onder ‘Mijn netwerk’ zie je links je exacte aantal connecties.

linken of volgen
In dit geval heb ik flink veel meer volgers meer dan dat ik connecties heb. Uiteraard is dat positief, dat betekent dat mensen graag mijn updates volgen. Heb je nu minder volgers dan connecties? Dan betekent dat dat mensen je, om wat voor reden dan ook, ontvolgd hebben óf je hebt zelf een aantal mensen gevolgd zonder te linken. Bij anderen kun je ook het aantal volgers zien als je bij hun activiteiten kijkt. Je kunt niet zien wie dat zijn, alleen bij jezelf kun je doorklikken.

Pas op dat mensen je niet ontvolgen

Mensen ontvolgen je voornamelijk omdat je slechte of oninteressante updates plaatst. Als iemand een update geplaatst heeft kan iemand anders de update verbergen in dat geval, maar dus ook de persoon direct ontvolgen. Je doet dit door op de update te gaan staan en rechts bovenin de hoek op het menupijltje te klikken.

Doodzonde natuurlijk, mensen zien dan helemaal geen updates meer van je, ook niet als je wél iets interessants plaatst. Houd LinkedIn professioneel, mensen zitten over het algemeen op LinkedIn niet te wachten op puzzeltjes, spelletjes of updates die meer op Funda of Marktplaats thuishoren. Denk je van wel, dan mag dat uiteraard, maar dan niet vreemd opkijken als je aantal volgers afneemt in de toekomst.

ontvolgen op linkedin

Ontvolgde connecties weer volgen

Heb je connecties ontvolgd dan zijn ze altijd weer terug te volgen. Je vindt de lijst met de door jou ontvolgde personen in je instellingen, tabblad ‘Accountvoorkeuren’ onder ‘Sitevoorkeuren’. Klik op ‘Gestopt met volgen’ om alle profielen te zien die je ontvolgd hebt. Klik op ‘Opnieuw’ achter desbetreffend profiel dat je weer wilt volgen. Diegene krijgt er geen melding van.

linken of volgen