Stel dat je een nieuwe baan wilt of dat je überhaupt werk wilt hebben, waar ga je dan allemaal zoeken? De bekende banenplatformen Monsterboard en Indeed, waar veel vacatures op staan, kent iedereen. De meeste mensen weten ook dat je via LinkedIn banen kunt vinden, maar wist je dat je ook via Facebook werk kunt zoeken én vinden? Ik (Rik) werd recentelijk samen met Corinne geïnterviewd door het AD om advies te delen over je online visitekaartje, waarin ik kort vertelde over de mogelijkheden van Facebook Vacatures (lees het interview hier). Ik geef je in dit blog tips en advies over hoe jij geschikte vacatures kunt vinden.

Wat is Facebook Vacatures?

In 2018 rolde de makers van Facebook een nieuwe feature uit: Facebook Jobs. Oftewel Facebook vacatures. Een uitbreiding op het social media platform waar bedrijven en organisaties gratis een vacature kunnen plaatsen. Deze vacatures krijgen Facebookgebruikers dan op hun tijdslijn te zien als ze deze bedrijven volgen. De vacatures worden niet alleen in de tijdslijn getoond, maar ook op de Marketplace van Facebook. De allerbelangrijkste plek waar deze vacature terecht komt is in het speciale tabje ‘Facebook Vacatures’.  Daar vind je alle vacatures die op Facebook geplaatst worden.

Waar vind ik Facebook Vacatures?

Facebook Vacatures is een aparte sectie van Facebook en je vindt het links van je tijdslijn onder het kopje ‘verkennen’ (laptop of desktop computer).

Werk zoeken met facebook vacatures

Op je smartphone vind je het door rechtsonder op het hamburgermenuutje (de drie streepjes) te klikken. Dan zie je vanzelf het vakje ‘Vacatures’ staan.

Werk zoeken met facebook vacatures

Als je daar op klikt, dan kom je in het vacature overzicht van Facebook terecht en kan je zoektocht naar een nieuwe baan beginnen! Maar voordat je daarmee begint, wil ik je adviseren om eerst je Facebookprofiel te professionaliseren én je privacyinstellingen in orde te brengen.

Tip 1: Zorg dat je je Facebookprofiel goed hebt ingericht

Als je gebruik wilt gaan maken van Facebook Vacatures, dan is het verstandig om eerst ervoor te zorgen dat je Facebookprofiel tip top in orde is. Je Facebookprofiel wordt meegestuurd als je via ‘Facebook vacatures’ reageert op een baan. Zorg voor een goede, duidelijke én professionele profielfoto. Een eerste indruk maak je immers maar één keer. Bekijk hier de tips van Corinne over de LinkedIn profielfoto. Deze gelden net zo goed voor Facebook als je wilt gaan solliciteren op een baan. Neem deze tips goed door, je begrijpt zo waarom dit belangrijk is.

Een eerste indruk maak je maar één keer. Dus zorg dat je een professionele profielfoto hebt!

Pas je omslagfoto aan

Doe dit ook met de omslagfoto van je Facebookprofiel. Samen met je profielfoto is dit immers je allereerste indruk voor een toekomstige werkgever. En die moet direct goed zijn. Plaats dus in je omslagfoto iets wat bij je past en zie dit als je digitale visitekaartje.

Vergeet niet je werkervaring in te vullen

Vul daarna je werkervaring in. Deze werkervaring stuur je namelijk ook mee als je via Facebook reageert op een vacature. Voeg deze in onder het kopje ‘Info’.  Plaats daar de werkgever, je functie en beschrijf je werkzaamheden. Vergeet daar niet om je successen te vermelden, bv dat je verantwoordelijk bent geweest voor een groot geslaagd project of dat je leiding gaf aan x aantal mensen van een goed presterend team. Vul alleen relevante werkervaring in voor de functie die jij ambieert.

Voeg je opleidingen toe

De volgende stap is om je opleidingen en professionele vaardigheden toe te voegen. Deze komen ook in beeld als je gaat solliciteren, dus je doet er goed aan om deze compleet te maken. Ook hiervoor moet je weer onder het kopje ‘Info’ zijn.

Zorg dat je contactgegevens up-to-date zijn

Dubbelcheck als laatste nog je contactgegevens. Is je email-adres nog steeds juist? En is het een e-mailadres waarmee je gezien wilt worden bij je potentiële werkgever (bijvoorbeeld gekkehenkie@hotmail.com is dat niet  ? ) Klopt het telefoonnummer wat je gebruikt? Het zou natuurlijk zonde zijn als je jouw baan niet krijgt omdat je niet bereikbaar was.

Tip 2: Zorg dat je privacyinstellingen van Facebook goed zijn ingesteld

Op Facebook plaats je enorm veel foto’s en filmpjes uit je privéleven. Het is niet altijd verstandig om deze op openbaar te laten staan zodat iedereen, en dus ook je potentiële nieuwe werkgever, deze kunnen bekijken.

Loop al deze privacyinstelling één voor één na en bepaal voor jezelf wie er wat van jouw Facebookberichten én activiteiten mag zien:

Werk zoeken met facebook vacatures

Als je Facebookprofiel helemaal in orde is én je privacyinstelling staan helemaal goed, dan kan je aan de slag om een vacature te gaan zoeken op Facebook.

Tip 3: Gebruik de filters van Facebook Vacatures

Het fijne van Facebook Vacatures is het feit dat je niet alle vacatures één voor één hoeft door te spitten, maar dat je kunt filteren op locatie, vacaturetype en categorie. In de app op je smartphone zie je dat direct aan de bovenkant staan. Klik op de plaatsnaam en dan kom je in het volgende venster terecht waar je niet alleen je locatie kunt wijzigen, maar ook in welke straal je wilt zoeken. Sleep simpelweg het blauwe balletje heen en weer en je ziet de straal op het kaartje veranderen:

Werk zoeken met facebook vacatures

Op de laptop en desktop versie kun je alleen het aantal kilometers invullen en krijg je dit niet visueel te zien zoals op de app. Wellicht handig om voor dit onderdeel de app te gebruiken zodat je daadwerkelijk ziet welke plaatsen Facebook dan allemaal zoekt naar vacatures.

De vacaturetypes spreken voor zich. Kies uit één of meerdere opties:

  • Fulltime
  • Parttime
  • Stage
  • Vrijwilliger
  • Contract

Je ziet het goed. Ook voor stageplekken en vrijwilligerswerk kun je terecht op ‘Facebook Vacatures’.

Tip 4: Zoek een vacature op functienaam

Scrollen door alle vacatures uit een bepaalde categorie is natuurlijk goed om te doen, maar als jij een speciale functie ambieert, dan is de zoekbalk van Facebook Vacatures erg handig om te gebruiken. Vul de functienaam in de zoekbalk en je krijgt direct alle vacatures te zien van jouw zoekopdracht en hoe lang deze al open staat. Werk zoeken met facebook vacatures

Klik op de vacature en je krijgt uitgebreide informatie over de functie zelf. Er staat ook bij waar je moet solliciteren. In een blauwe knop zie je of ‘Solliciteren op website’ staan. Als je daar op klikt, dan ga je direct naar de vacature op de website van het desbetreffende bedrijf. Of er staat in de blauwe knop ‘Nu solliciteren’. Als je daar op klikt, dan kom je in een volgend venster terecht waar jouw gegevens staan, wellicht wat vragen en een groot invulveld waar jij meer informatie over jezelf kwijt kunt. Pas als je in dit venster op ‘verzenden’ klikt word je sollicitatie ook echt verzonden.

Tip 5: Abonneer je op meldingen van jouw zoekopdracht

Je krijgt automatisch een melding van Facebook wanneer er een bedrijf een vacature plaatst die aan jouw specifieke zoekopdracht voldoet. Zet het schuifje op ‘aan’ en jij krijgt vanzelf bericht als dit gebeurt. Zo hoef je niet elke keer alles opnieuw in te voeren als je een bepaalde functie zoekt. Handig nietwaar?

Werk zoeken met facebook vacatures

Je kunt voor elke zoekopdracht die jij doorgeeft een eigen melding maken. Deze komen dan in het tabblad ‘meldingen’ terecht in Facebook Vacatures. Daar kun je ze ook weer eventueel uitzetten als je dit wilt.

Werk zoeken met facebook vacatures

Tip 6: Bewaar vacatures

Als je een vacature gevonden hebt en je hebt de vacature-informatie gelezen en het lijkt jou wel wat, maar je wilt nog niet direct solliciteren, dan sla je deze op door op de knop ‘opslaan’ te klikken. Deze komen dan terug in het vakje ‘je vacatures’, waar je ook al je sollicitaties terug vindt:

Werk zoeken met facebook vacatures

Op deze manier kun je ook goed nadenken over welke tekst je meestuurt als je daadwerkelijk gaat solliciteren. Je kunt op dit moment geen cv uploaden, maar er is onderaan de vacature een tekstvak waarin je in 1000 tekens een sollicitatiebrief kan maken of gedetailleerde informatie kunt toevoegen met daarin vermeld waarom juist jij de allerbeste persoon voor de baan bent. Benut deze goed!

Tip 7: Like en volg de Facebookpagina van het bedrijf waarbij je solliciteert

Elke werkgever is blij met enthousiaste werknemers. Alleen al door een simpele ‘like’ geef jij aan dat je betrokken bent bij een bedrijf. Een kleine moeite wat door elk bedrijf zeer positief wordt gewaardeerd. En mocht het niks worden met de vacature, dan zie je wel direct elke nieuwe vacature van dat bedrijf in je tijdslijn verschijnen zodat jij de eerste bent die daarop reageert.

Heel veel succes met het vinden van jouw baan!

Dit waren mijn tips om werk te vinden met Facebook Vacatures. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat jij je droombaan vindt. Heel veel succes!