Ze vliegen je de laatste tijd om de oren: uitnodigingen op LinkedIn, verstuurd met automation tools. Maar waarom doet men dat? En vindt de ontvanger dat ook ok? Mag het eigenlijk wel van LinkedIn, hoe zit dat met de voorwaarden? Hier volgen alle ins en outs, wees wijs en lees het goed door als je het in wilt zetten of misschien zelfs al inzet. Je kunt namelijk voor flinke verrassingen komen te staan!

Uitnodigingen met vreemde berichten

Misschien herken je ze ook wel, dit soort (soms wat vreemde) standaard uitnodigingen van mensen die automation tools gebruiken. Ze komen uit zowel Nederland als het buitenland, de laatste tijd word ik er mee doodgegooid. De twee voorbeelden gebruiken weliswaar een berichtje maar hebben niet eens de moeite genomen het standaard bericht aan te passen. Ik heb een aantal mensen die dit soort uitnodigingen met soortgelijke teksten verstuurden een berichtje (terug)gestuurd met de vraag te bevestigen dat ze er tools voor gebruikten. Van de meeste mensen hoor je nooit meer iets, een aantal bevestigden inderdaad al snel mijn vermoedens.

automation tools linkedin

Overigens denk ik dat velen niet eens zich bewust zijn van de gevolgen, sterker nog, ik begreep dat er LinkedIn ‘trainers’ zijn die deze tools aanbevelen. Jammer, blijkbaar zijn zij niet op de hoogte van de werking van het platform.

Sommige automationtool-gebruikers weten wel de tekst aan te passen maar weten blijkbaar nog niet zo goed hoe ze de juiste doelgroep moeten benaderen. Nadat ik onderstaande uitnodiging van Youp ontving en vooral flabbergasted was door de tekst had ik het idee dat dit soort mensen niet helemaal begrijpt hoe LinkedIn werkt en zichzelf compleet ongeloofwaardig maakt. Iets met hagel en compleet mis schieten zeg maar.

automation tools linkedin

 

Ook deze uitnodiging van ene Dion kwam overduidelijk niet van eigen hand.

automation tools linkedin

Buiten dat deze Youp en Dion de plank volledig misslaan en zichzelf voor gek zetten is er nog een gegronde reden waarom je beter ver weg kan blijven van dit soort tools. Ik vertel je verderop in dit blog waarom.

Onderzoek 

Op LinkedIn zelf heb ik op gegeven moment mijn netwerk gevraagd wat zij eigenlijk vinden van dit soort automatische handelingen. Een ruime meerderheid van de 392 stemmers vindt het absoluut not done zoals je ziet. Een heel klein percentage vind het geen probleem, vooral niet als er een berichtje bij zit.

automation tools linkedin

 

Maar waaróm willen mensen deze tools gebruiken? Waarom willen ze zich er zo makkelijk vanaf maken en nemen de moeite niet om je handmatig uit te nodigen als er ook daadwerkelijk enige vorm van interesse is? Ook dat heb ik gevraagd aan menig automationtool gebruiker. Is het desinteresse? Luiheid? Gebrek aan creativiteit? Geen tijd?

Ik zou bijna zeggen, ‘uiteraard’ kreeg ik geen reactie. En dat is ook precies mijn punt. Netwerken doe je toch ook om met elkaar in gesprek te komen, interesse te tonen in elkaar en niet alleen maar om te showen hoeveel connecties je hebt? Ja, netwerken kost tijd maar het levert je ook een hoop op als je het op de juiste manier inzet.

Emoticon voor je naam

Op Twitter zag ik op een gegeven moment iemand een briljante tip geven om mensen te tackelen die automation tools gebruiken: zet een emoticon voor je naam! Dergelijke tools gebruiken namelijk codes waarmee je berichten kunt personaliseren met de voornaam, gebaseerd uiteraard op je naam op LinkedIn. Nou heb ik al jaren een kroontje achter mijn naam staan, lang verhaal maar heeft uiteraard met mijn naam zelf te maken, dus ik dacht, dat ga ik eens omwisselen. Et voila, de een na de ander viel door de mand met deze aanhef, zoals ook Rob:

automation tools linkedin

Of Rob ooit gereageerd heeft op mijn antwoord? Wat denk je zelf…. En ik geloof ook niet dat ik graag iets van Rob wil leren ?

Mag het eigenlijk, een automation tool gebruiken

Het antwoord is NEE.

Ik heb voor de zekerheid Marcel Molenaar, countrymanager LinkedIn Benelux, nogmaals gevraagd hoe het zit en hij bevestigde nogmaals nadrukkelijk dat het niét mag. Als je de gebruiksvoorwaarden van LinkedIn er op na slaat zie je in artikel 8.2 punt b heel duidelijk staan dat het (nog steeds) niet toegestaan is om software te gebruiken die informatie van LinkedIn afhaalt. Je loopt simpelweg het risico je profiel kwijt te raken als je het toch doet. Hetzelfde geldt voor automatisch terugvolgen, -accepteren of -mailadressen verzamelen.

automation tools linkedin

LinkedIn wil dan ook graag dat dit soort automatische uitnodigingen gemeld worden (zo kunnen zij onderzoek doen en houden wij het platform schoon). Netwerken is werken. Dat betekent dat je er energie, tijd en creativiteit in moet steken en niet allerlei vlieg- en uitvoerkunsten om je er makkelijk van af te maken. Iedere LinkedIntrainer die anders beweert zou ik doorverwijzen naar de voorwaarden en dringend adviseren die eerst eens door te lezen alvorens mensen verkeerd voor te lichten met gevaar op verlies van hun profiel.

automatische mail linkedin

Zo help je LinkedIn

Mocht je zeker weten dat iemand een dergelijke tool gebruikt bij de uitnodigingen, dan kun je hem of haar te allen tijde melden via de drie puntjes rechts van de uitnodiging.

automation tools linkedin

Daarna kies je voor ‘Het is spam of oplichterij’ en geef je aan dat het om malware gaat.

 

automation tools linkedin

 

Uiteraard zijn tools fijn om in te zetten, maar blijf weg van de tools die voorwaarden schenden van een platform zoals LinkedIn. Niet voor niets kiest LinkedIn er bewust voor om geen API’s vrij te geven, dus werk er gewoon niet aan mee wil je je profiel blijven behouden. Naast dat het persoonlijke netwerken ook veel meer vertrouwen en gunfactor oplevert, loop je ook minder risico dat teveel mensen je uitnodiging weigeren (wat ook weer restricties oplevert) of dat je je limiet (van 3.000) bereikt en nooit meer iemand kán uitnodigen.

Ik ben benieuwd of en welke tools jij gebruikt die wél toegestaan zijn door LinkedIn. Meld ze vooral hieronder in de reacties! Ik zal binnenkort een blog maken met een lijstje van mijn eigen favoriete tools.  ?

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/