Wat maken we ons soms toch druk over wat we op Facebook zien. De een plaatst te veel foto’s van z’n kinderen, de ander van zijn hond. De een plaatst te veel, de ander hoor of zie je nooit. De een loopt alleen maar te klagen, de ander is juist te veel bezig met “kijk mij eens een geweldig leven hebben”. Zoveel mensen, zoveel meningen, iedereen vindt er wel wat van. Ik heb een paar hele simpele oplossingen, buiten het verwijderen van je Facebook account, om te bepalen wat je ziet en wat niet.

Facebook ergernissen

Lastig fenomeen: je voegt iemand toe aan je vriendenkring en vervolgens zie je alleen maar foto’s van zijn kind of huisdier voorbij komen. Of ieder rondje dat hij rent met Runkeeper dat gedeeld moet worden, ieder liedje wat hij luistert via Spotify, tegeltjeswijsheden, gejatte quotes, de continue klaagposts en de o-wat-zijn-we-toch-altijd-happy posts. Er zijn honderden irritatiefactoren te bedenken. Het lijkt wel of iedereen zich ergert aan anderen, in ieder geval op Facebook. Waarom dan nog steeds een account of bevriend? het zal iets psychologisch zijn dat we elkaar niet willen ontvrienden maar er wel over blijven klagen. Laat ik je een handje helpen dit te verminderen.

Edgerank

Op het moment dat je vrienden wordt op Facebook wil dat niet zeggen dat je ook alle updates van die ander voorbij ziet komen. Een en ander hangt samen met de “band” die je online deelt. Reageer of like je vaak elkaar posts, dan is je band sterker dan als je dat niet doet. Sta je op elkaars foto’s, tag je elkaar, dan versterkt dat ook je band. Heb je iemand op je lijst “goede vrienden” staan, grote kans dat je vrijwel alles van hem of haar ziet. Je ziet van al je vrienden, of dit er nu 200 zijn, 500 of 1000, maar een (heel) klein deel van de updates. Dit alles wordt geplaatst onder de term “edgerank”. Een algoritme dat Facebook los laat op je profiel en wat bepaalt uiteindelijk wat je ziet. Je zou anders overspoeld worden met berichten en Facebook probeert er dus een filter in te zetten. Alleen is dit niet altijd het filter dat jij wil. Tijd om het heft in eigen hand te nemen dus!

Volgen en ontvolgen

Op het moment dat je vrienden wordt op Facebook, dan volg je elkaar automatisch.

facebook updates uitzetten

Dit wil zeggen dat je open staat voor het zien van zijn of haar updates (niet dat je ze dus allemaal ook ziet). Stel, je krijgt updates te zien van die persoon, en je wilt wel bevriend blijven (soms kan het ook tijdelijke ergernis zijn), dan kun je hem of haar heel simpel ontvolgen. Je ziet dan vrijwel geen updates meer van die persoon. Je doet dit in zijn of haar profiel, klik op volgend en je ziet de button veranderen in volgen. Of je doet dit in je tijdlijn, op het moment dat zijn of haar update voorbij komt. Klik in dat geval in de update rechts boven op het menu pijltje en kies voor …. niet meer volgen. 

facebook updates uitzetten

Bepaalde updates niet meer zien

Het kan ook zijn dat je alleen maar bepaalde updates niet wilt zien. Bijvoorbeeld filmpjes met gruwelijke beelden van mensonterende taferelen of dierenmishandelingen. In dat geval kun je dit aangeven in de update zelf. Je geeft aan dat je het niet wilt zien en geeft vervolgens aan waarom niet. Je krijgt daarna de keuze je vriend dit ook mee te delen om dit soort posts niet meer te delen. Het is aan jou zelf of je dat wilt of niet. In ieder geval zal Facebook jouw keuze meenemen in de uiteindelijke bepaling wat je te zien krijgt of niet.

facebook updates uitzetten

Alles verbergen van bepaalde apps of spelletjes

Als je het zat bent dat vrienden continu alles delen van een bepaalde app, zoals Spotify, Runkeeper, Edmondo Sports Tracker, enzovoort, dan kun je die ook voorgoed verbergen. Geldt overigens ook voor spelletjes!facebook updates uitzetten

Overigens kun je spelletjes en apps ook voorgoed blokkeren, zie hiervoor een speciaal blog over blokkeren.

Meldingen ontvangen

Gelukkig komt het ook voor dat je juist álles wilt zien van iemand. Omdat hij of zij grappig is, veel leuke informatie deelt, gewoon zichzelf is of om welke reden dan ook. In dat geval kun je meldingen ontvangen op het moment dat hij of zij iets plaatst. Je doet dit in zijn of haar profiel en klikt op de vind ik leuk button. Vervolgens klik je op meldingen ontvangen. Nu ontvang je van iedere update een melding in je wereldbolletje bovenin je menubalk.

facebook updates uitzetten

Lijsten

Tot slot heb je nog lijsten op Facebook. Ideaal om je vrienden in op te splitsen. Als je zelf updates plaatst bepaal je zelf voor welke lijst het zichtbaar wordt. Maar ook kun je lijsten apart bekijken en kun je bijvoorbeeld mensen op de lijst ontoegankelijk zetten als je niet wilt dat ze iets van jouw updates zien. Je moet je dan overigens afvragen waarom je nog bevriend bent met elkaar, maar het kan soms gewoon handig zijn om de lieve vrede te bewaren.

facebook updates uitzetten

Foto’s vervangen die je niet wilt zien

Heb je hier allemaal geen zin in? Dan kun je altijd nog heel eenvoudig het tooltje Getrather installeren (voor Chrome) waarmee je alle foto’s die je niet wilt zien, laat vervangen door foto’s die je wel interessant vindt.

foto's op facebook vervangen

 

Topverslagen of meest recente verslagen bovenaan je tijdlijn

Facebook heeft de vervelende gewoonte (vind ik dan ;) ) om je updates continu terug te zetten op Topverslagen. Zelf zie ik graag de meest recente berichten. Je kunt dit op twee manieren instellen. Op je startpagina, in de linker kantlijn, achter Nieuwsoverzicht op het menupijltje klikken en daar  Meest recent  aanvinken. Of je kunt switchen onder je update veld, maar dat zie je alleen als het al op Meest recent staat. Pas het eens aan en zoek de verschillen.

iets liken of reageren als pagina

In je mobiele Facebook applicatie, vind je dit terug onder je instellingen.

iets liken of reageren als pagina

Ik hoop dat je je met deze tips een heel stuk minder ergert op Facebook en er weer veel plezier van hebt! :)