De laatste tijd is me al een aantal keren gevraagd waarom vrienden op Facebook ineens je updates niet meer zien. Meestal verwijs ik ze naar een eerder geschreven blog over updates die je aanpast naar behoefte per persoon. Echter, in sommige gevallen bleef het probleem bestaan. Ook na verwijdering en daarna weer toevoegen van de vriendschap. Herken je dit probleem? Lees dan verder, wie weet wordt het hiermee opgelost.

Lijst ontoegankelijk

Op het moment dat iemand jouw updates helemaal niet meer ziet, en je komt er met mijn eerder geschreven blog over updates niet uit, dan kan het liggen aan het feit dat je die persoon, bewust of onbewust, op een lijst “niet toegankelijk” hebt gezet. Of hij of zij staat op een lijst die je bij je updates uitsluit, wellicht zonder dat je het zelf doorhebt! Hoe check je dat? En bovenal, hoe kom je daar op terecht?

Ga op de homepage in je linkerkantlijn naar de optie “vrienden”. Op het moment dat je met muis er op staat verschijnt de optie “meer”. Hier klik je op.

facebook updates

Er verschijnt een lijst met alle groepen vrienden, waaronder ook de lijst “niet toegankelijk”.

facebook updates

Mochten er mensen in de lijst zitten, dan zie je,op het moment dat je er op klikt, alle updates van de mensen uit deze lijst. Klik rechtsboven op “lijst beheren” en kies daarna voor “lijst bewerken”. Je ziet direct wie van je vrienden in deze lijst voorkomen.

facebook updates

In mijn geval is de lijst “niet toegankelijk” leeg :) Het enige wat ik zie is een tekstblokje met informatie over deze “zwarte” lijst. Op het moment dat je vrienden bent met iemand maar je wilt niet dat hij of zij jouw updates of foto’s kan zien, dan kan je diegene aan deze lijst voegen. Handig als je iemand niet wilt afwijzen als Facebook vriend, bijvoorbeeld om de lieve vrede te bewaren, maar eigenlijk liever niet hebt dat hij of zij meeleest met jouw updates.

facebook updates

Als je echter een update plaatst heet het lijstje niet “niet toegankelijk” maar “beperkt” wat het erg verwarrend maakt. Als je een update wilt doen en deze groep wilt uitsluiten kies je voor “vrienden; behalve beperkt”

facebook updates

Lijsten beheren

Overigens, deze handelingen gelden ook voor al je andere lijsten. Wil je bijvoorbeeld foto’s niet met je kennissen delen, maar wel met je vrienden? Dan zet je de optie “foto’s” uit bij je lijst kennissen:

facebook lijsten updates

Uiteraard kan je ook bij je updates andere groepen uitsluiten en kies je bijvoorbeeld voor “vrienden; behalve kennissen”. Zo hou je zelf onder controle wie wat mag zien van jouw vrienden.

facebook vrienden updates

Vond je deze blog nuttig? Klik dan op de G+1 knop hieronder. Dank je wel :)
Verspreiden en het delen van deze blog is uiteraard toegestaan.