Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om er een blog aan te wijden, de vernieuwde voorwaarden van Facebook, maar ik krijg nu zóveel vragen van mensen die onzeker gemaakt worden door alles in de media, dat ik er toch maar iets over wil zeggen.Ten eerste, het gaat om Facebook. En als Mark Zuckerberg een scheet laat, dan is dat hoofdnieuws van de dag. Dus wat gebeurt er als er iets in de voorwaarden verandert? Dan is heel de wereld in rep en roer. Maar waarom? Is er echt zoveel veranderd? Is het echt allemaal zo ernstig?

Facebook gebruikt mijn gegevens in advertenties

Hoe ernstig is het nu dat jouw gegevens worden gebruikt in advertenties op Facebook? Om daar antwoord op te geven is het handig eerst even uit te leggen hoe advertenties precies werken. Als ik een advertentie opstel, kan ik kiezen voor wie deze zichtbaar wordt. Hieronder zie je het invulveld dat adverteerders te zien krijgen en waarmee ze hun doelgroep kunnen bepalen. Zoals je ziet kun je geen namen invoeren, maar wel leeftijd, geslacht en bijvoorbeeld interesses.

nieuwe facebook voorwaarden

Dit zijn allen gegevens die jij in je profiel hebt ingevuld. Is het nu zo ernstig dat je als adverteerder daar gebruik van maakt? Nee, is mijn mening. Sterker nog, ik vind het juist heel positief. Advertenties krijg je toch te zien (of je moet gebruik maken van bijvoorbeeld AdBlock), en als je ze ziet dan kun je maar beter advertenties zien die voor jou geschikt zijn.

Facebook gebruikt mijn profiel in advertenties

Nog eentje waar iedereen op dit moment moord en brand over schreeuwt. Is dat dan zo erg? Ook deze zal ik uitleggen. Alles heeft te maken met jouw privacy instellingen. Op het moment dat jij bijvoorbeeld ingesteld hebt dat de hele wereld mag meekijken welke pagina’s jij liket, dan kan het zo zijn dat dat terug komt in advertenties. Hoe dan? Nou zo bijvoorbeeld:

voorwaarden facebook aangepast

De vrienden die Toyota liken, die zie ik terug in deze advertentie als zijn fans. Het is dus zaak je privacy instellingen zodanig in te stellen dat je dat niet zichtbaar maakt (als je dus niet wilt dat dat soort advertenties jouw gegevens gebruiken). Er is overigens een handige check hoe je kunt zien wat mensen die niet met jou bevriend zijn kunnen zien. Zien ze nog teveel? Dan aanpassen. In vijf blogs heb ik alle stappen binnen de privacyinstellingen omschreven, je kunt ze vanuit deze blog allemaal terugvinden.

Ik wil niet dat Facebook mijn activiteiten registreert

Het leven kan soms zo simpel zijn. Wil jij niet dat je activiteiten op Facebook geregistreerd worden, dan kun je je daarvoor afmelden bij  “Your online choices“. Je kunt daar aangeven als je je surfgedrag niet geregistreerd wilt hebben en zelfs het bedrijf kiezen (Facebook staat daar ook tussen). Besef je dan wel dat je dan advertenties voorbij ziet komen die jouw interesses en leeftijd volledig voorbij gaan ;)

facebook voorwaarden nieuw

Instellingen voor Facebook ads

Edit: dit kopje toegevoegd op 16-12-2014
Nog een instelling die je heel goed moet nalopen, vooral als je wilt voorkomen dat je in advertenties bij vrienden terecht komt of je gegevens gebruikt worden door derden bij gebruik van social plugins, is deze. Je klikt op het menupijltje rechts boven in je Facebook balk en kiest vervolgens voor instellingen.

facebook nieuwe voorwaarden

Klik in de linker kantlijn op “Advertenties”. Je krijgt nu 3 verschillende onderdelen die te maken hebben met gebruik van jouw profielnaam en/of foto in advertenties van derden. Klik op “bewerken” achter de eerste twee onderdelen (“Externe sites” en “Advertenties en vrienden”) en zet deze in het keuzemenu op “Niemand”.

facebook nieuwe voorwaarden

Daaronder staat nog een stukje over “Advertenties gebaseerd op je gebruik van websites of apps buiten Facebook”. Die kun je, net als bij “Online Choices” zoals hierboven omschreven, uitzetten door te klikken op bijhorende link en de daaropvolgende stappen te volgen.

nieuwe voorwaarden facebook

Facebook heeft het eigendom over mijn foto’s

Verwarrend, maar dat klopt niet. Wel verleen je een licentie aan Facebook. Je ben en blijft zelf eigenaar van alles wat je publiceert, maar geeft Facebook wel het recht om alles wat je publiceert te gebruiken (geen persoonsgegevens, alleen dat wat je openbaar deelt zoals foto’s en updates). Dat komt niet ineens uit de lucht vallen, dat is namelijk altijd al zo geweest en daar ben je mee akkoord gegaan bij het openen van je account. Zijn er in de afgelopen jaren gevallen bekend van mensen die zichzelf of hun foto’s ongevraagd tegen zijn gekomen in reclames van Facebook? Is er ooit misbruik gemaakt van foto’s van iemand door Facebook?

Naar mijn weten niet, kan er ook nergens iets over terugvinden, en naar mijn idee dus een storm in een glas water. Ze dekken zich gewoon in. Wil overigens niet zeggen dat ik zelf gecharmeerd ben van deze voorwaarde, maar dat is een keuze die je zelf maakt bij het aangaan van je account bij Facebook. Bedenk dat sowieso alles wat je plaatst op internet, of dat nou Facebook is of een andere plek, te kopiëren en te ge- en/of misbruiken is door derden.
(dit stuk toegevoegd op 12-12-2014 nav vele vragen erover)

facebook voorwaarden nieuw

Identiteitsfraude en schending portretrecht

Helaas komt het voor dat mensen inderdaad hun (profiel)foto op bepaalde sites tegen komen zonder daarvoor toestemming voor gegeven te hebben. Er gaat nu de ronde dat dat door Facebook komt, die de foto’s zou doorverkopen, maar dat is echt niet het geval voor zover bekend. Ik ken een aantal identiteitsfraudezaken waar foto’s misbruikt werden voor bijvoorbeeld nep profielen (veelal op datingsites waar mensen niet met hun echte gezicht op durven/willen en de boel moedwillig belazeren). In dat geval adviseer ik desbetreffende site direct aan te schrijven de foto te verwijderen en eventueel aangifte te doen bij de politie.

Tip: Wil je je foto’s beschermen, dan is het een idee om er een watermerkje in te zetten.

Disclaimer op je Facebook tijdlijn zetten onzinnig

Ik ben geen jurist, dus ik heb een en ander aan artikelen opgezocht van juristen en advocaten die de voorwaarden uitgeplozen hebben. Het heeft géén zin om een lap tekst op je tijdlijn te zetten met een tekst waarin je aangeeft niet akkoord te gaan met de voorwaarden. Zoals jurist Arnoud Engelfriet in zijn artikel aangeeft, je kunt niet eenzijdig de voorwaarden aanpassen. Facebook mag dit wel omdat je daar al akkoord mee ging toen je je account opende.

nieuwe facebook voorwaarden

 

Ik hoop dat het zo een stukje duidelijker is voor je. Ben je echt nog steeds van mening of bang dat Facebook (of een ander) misbruik maakt van jouw gegevens, dan zit er maar één ding op: je profiel verwijderen. Dan weet je zeker dat niemand meer op Facebook ergens misbruik van maakt  :)