Geweldig goed nieuws voor adverteerders op LinkedIn! Pas geleden introduceerde het platform al ‘Lead Gen Forms, nu komt LinkedIn ook met ‘Audience Matching‘. Oftewel, je kunt nu gericht je advertenties plaatsen in de tijdlijn van LinkedInleden die in de afgelopen negentig dagen op je website zijn geweest of in je (klanten)database voorkomen. 

Advertenties op LinkedIn

Er zijn op LinkedIn meerdere mogelijkheden om te adverteren. De meest bekende zijn de tekstadvertenties, de banners, en de gesponsorde updates. Vooral deze laatste optie is erg effectief en wordt veelal ingezet om meer aandacht te schenken aan een website, meer volgers aan te trekken voor de LinkedIn bedrijfspagina of om meer naamsbekendheid te genereren.

doelgroep bestaande klanten linkedin advertenties

Wat is Audience matching

Audience matching houdt in dat je de doelgroep van je advertentie kiest op basis van al bestaande klanten of bezoekers van je website. Als je een klantendatabase hebt, bijvoorbeeld door een nieuwsbrief of registratie online in een webshop, kun je nu de e-mailadressen uploaden in LinkedIn. Bezoekers van je website kunnen achterhaald worden aan de hand van het IP-adres en op die manier als doelgroep ingezet worden.

De optie vind je in Campagnebeheer van LinkedIn in de omgeving van de doelgroepbepaling. Klik op ‘Selecteren’ achter ‘Audience Matching gebruiken’.

doelgroep bestaande klanten linkedin advertenties

Je krijgt nu twee verschillende opties te zien.

doelgroep bestaande klanten linkedin advertenties

LinkedIn advertenties richten op bezoekers van je website

Kies je voor de eerste optie, dan kun je een doelgroep aanmaken van mensen die in de afgelopen negentig dagen op je website zijn geweest. Let op, je moet hier wel voldoen aan de cookiewet. Je mag niet zomaar zonder toestemming surfgedrag van je websitebezoekers volgen en vervolgens de IP-adressen gebruiken voor advertenties. Lees hiervoor de voorwaarden van LinkedIn ook goed door als je twijfelt.

Voldoe je aan de cookiewet, dan kun je gebruik maken van deze optie. Zonder dat je weet wie de bezoekers zijn op je website kun je ze door middel van hun IP-adres opnieuw targetten in LinkedIn. Deze optie heet ook wel Retargeting.

Retargeting linkedin

Na je gegevens ingevuld te hebben ontvang je een e-mail van LinkedIn met een Insight Tag, dat is een lichte Javascript-code, die je in de footer van je domein voor of na de <body>tag plakt. Daarna kun je in Campagnebeheer navigeren naar het tabblad ‘Tools’ boven aan de pagina om de status van de installatie te controleren.

Zitten bezoekers van je website ook op LinkedIn, dan zien ze op basis van deze doelgroepbepaling jouw advertentie voorbij komen. Doordat ze al bekend zijn met jouw website is de kans ook groter dat ze zaken met je willen doen of iets af willen nemen. Deze manier van adverteren kan dan ook zeer effectief zijn.

LinkedIn advertenties richten op je database met contacten of accounts

Als je door middel van een nieuwsbrief, een webshop, of een andere manier een database met (klanten)contacten hebt aangelegd, dan kun je deze lijst met e-mailbestanden en/of accounts uploaden in LinkedIn. Vervolgens richt je je advertenties op degenen die hetzelfde e-mailadres op LinkedIn gebruiken. Je weet niet wie deze mensen zijn die op LinkedIn getarget worden, dat is volgens de privacywetgeving niet toegestaan. De overlap met de adressen gebeurt dus versleuteld.

Je kunt kiezen of je accounts upload of e-mailadressen. Het advies is om minimaal driehonderd adressen of accounts te uploaden. Niet iedereen gebruikt het zelfde e-mailadres of heeft een LinkedInaccount en je doelgroep wordt dan misschien te klein bij kleinere lijsten.

custom audience linkedin

Ik ben erg blij met deze waardevolle nieuwe functie van het adverteren op LinkedIn. Hoe doelgerichter je je target instelt, hoe groter de kans op succes!

LinkedIn voor bedrijven

Wil je meer weten over het inzetten van een LinkedIn bedrijfspagina? Hoe je meer volgers krijgt, hoe je advertenties inzet en hoe je je bedrijf meer naamsbekendheid kunt geven? Bestel dan nu het e-book ‘LinkedIn voor bedrijven’ of boek een workshop.

linkedin voor bedrijven nieuwe lay-out