December was rustig als het gaat om wijzigingen en nieuwe functionaliteiten op LinkedIn. In januari was weer wat meer beweging op het platform. Voor degenen die de Sales Navigator gebruiken, een geheel nieuwe lay-out is in gebruik genomen, wat mij betreft een flinke verbetering van de tool. Ook voor de zoekfunctie komt een nieuwe lay-out, belangrijke ontwikkelingen voor wat betreft het onderdeel ‘Vaardigheden’ en de groepen gaan weer eens op de schop. Ik zet alles weer op een rijtje voor je. 

Nieuwe lay-out zoekfunctie

Op dit moment wordt de nieuwe zoekfunctie uitgerold. De opties blijven hetzelfde maar het ziet er net even anders uit. De tabbladen zijn van de rechterzijde naar de bovenkant verhuisd en samengevoegd met de tabbladen die daar stonden.  Klik je op het menupijltje naast ‘Personen’  dan kun je kiezen voor de bekende opties ‘Vacatures’, ‘Bedrijven’, ‘Groepen’ en ‘Onderwijsinstellingen’.

zoek functie linkedin

Klik je door op ‘Alle filters’, dan zie je de negen oude vertrouwde zoekfuncties weer terug. Je kunt zoeken op:

 • trefwoorden zoals naam, functietitel en onderwijsinstelling
 • connecties van connecties (indien de instellingen van diegene het toelaat)
 • locaties
 • huidige bedrijven
 • vorige bedrijven,
 • bedrijfstakken
 • Profieltaal
 • Interesse in non-profit
 • Onderwijsinstellingen

zoek functie linkedin

Sales Navigator in een nieuw jasje

Het zal de gebruikers niet ontgaan zijn, ook de Sales Navigator heeft een nieuw uiterlijk gekregen van LinkedIn. Qua opties is er niets veranderd, maar wel de look & feel en sommige opties zijn verschoven.

Alles wat je wilt weten over de Sales Navigator, en het nut en gebruik er van, lees je in ‘Meer succes met LinkedIn!‘.

Lijsten

In de nieuwe lay-out heeft Sales Navigator de bekende ‘Leads’ en ‘Accounts’ niet meer apart staan in het hoofdmenu, maar samengevoegd onder ‘Lijsten’. Een stuk overzichtelijker als je het mij vraagt, je ziet ook direct hoeveel connecties je in je ‘gewone’ netwerk hebt, hoeveel leads en accounts.

premium linkedin

Ontdekken

Nieuw is ook de optie ‘Ontdekken’ in het menu. Hieronder staan nu de aanbevolen Leads en accounts, op basis van je voorkeuren die je bij het aanmaken van de Sales Navigator ingevuld hebt, en de mogelijkheid om deze salesvoorkeuren bij te werken. Ook overzichtelijk en logisch geplaatst.

premium linkedin

Lead builder is ‘Geavanceerd’ geworden

De naam ‘Lead Builder’ is uit de Sales Navigator verdwenen en zo ook de optie die je bovenin bij de zoekbalk altijd zag staan. Op zich snap ik deze stap ook wel, het was altijd wat dubbelop. Nu kun je zoeken in de zoekbalk maar dus ook ‘Geavanceerd’ wat de zelfde zoekopties met zich meebrengt als de Lead Builder.

premium linkedin

De zoekfunctie van de Sales Navigator wordt uitgebreid

Ook de zoekfunctie van de Sales Navigator wordt aangepakt, er komen een paar hele mooie nieuwe zoekopties bij. Je kunt binnenkort in deze betaalde tool ook zoeken op:

 • Company headcount
 • Company headcount growth
 • Department headcount
 • Department headcount growth
 • Annual revenue
 • Fortune
 • Technology used

Vaardigheden gedetailleerder onderschrijven

Vaardigheden worden steeds belangrijker en zijn echt een múst om te laten onderschrijven om straks bepaalde functionaliteiten zoals ‘Magnet‘ beter te kunnen inzetten. LinkedIn gaat het onderdeel ‘Vaardigheden’ verfijnen. Als je de optie hebt, kun je gewicht hangen aan een vaardigheid én aangeven wat je relatie is, of juist niet. Deze informatie wordt overigens niet met derden gedeeld en is alleen voor jezelf en de gever zichtbaar. Of dit gevolgen heeft voor je bestaande vaardigheden is mij (nog) niet bekend.

rating vaardigheden

‘Magnet’ wordt uitgerold

De eerste tekenen zijn er, ‘Magnet’ wordt uitgerold! ‘Magnet’ is een optie op LinkedIn waarmee je nog doelbewuster een groep kunt bereiken met je updates. Helaas heb ik zelf de optie nog niet maar ik krijg er wel al vragen over. Floor Nobels stuurde me een screenshot, zij kreeg namelijk een melding van een post met de tekst “

[naam] wants to hear from you’. Degene die de post geplaatst heeft, mocht drie verschillende vaardigheden (of skills) kiezen bij het plaatsen van de update. Je moet wel zelf ook onderschreven zijn voor die skills. Hoeveel onderschrijvingen dat zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Op het moment van het kiezen van de vaardigheden, ontvangen mensen met dezelfde onderschreven vaardigheden (ook hierbij nog niet duidelijk hoeveel) de update.

vaardigheden Linkedin kiezen

Wordt vervolgd…. 🙂

Verwachte ontwikkelingen

LinkedIn is continu in ontwikkeling. Zodra ik weet dat er iets aankomt deel ik het graag met jullie. Op dit moment is dit bekend:

De groepen gaan weer op de schop

Beheerders van groepen hebben een bericht ontvangen van LinkedIn dat er een aantal aanpassingen komen.

 • Berichten uit groepen worden straks weer zichtbaar op je tijdlijn. Oftewel, zoals LinkedIn zelf het noemt: “making Groups a bigger part of the main LinkedIn experience”. Of dit een voordeel is, dat moet gaan blijken. Veel mensen keren de groepen juist de rug toe door het hoge spamgehalte. Dit wil je niet allemaal ook op je tijdlijn zien. Het is dus geadviseerd goed te kijken of je nog lid wilt blijven van bepaalde groepen.
 • Je kunt straks de tag-functie gebruiken in groepen. Handig om andere leden te wijzen op een bericht in de groep. Ik ga er in ieder geval van uit dat het alleen voor leden is, niet voor niet-leden aangezien je niet als niet-lid een update kunt zien in een groep.
 • Je kunt straks rechtstreeks video’s plaatsen in een groep. Ook hier huiver ik een beetje voor aangezien de video’s die ik zie op de algemene tijdlijn, vaak ook overlopen van spam en reclame.
 • De app ‘Groups’ houdt op te bestaan (werd volgens mij al bijna nooit gebruikt).

Eerdere overzichten van 2017

In 2017 heb ik meerdere overzichten gemaakt. Hier vind je ze overzichtelijk terug:

Workshop of training volgen doe je bij Digital Moves

Wil je het allemaal niet zelf uitvinden en gewoon eens een goede professionele training of workshop bijwonen om LinkedIn nu eens echt helemaal goed onder de knie te krijgen? Boek dan de workshop die bij jou past via Digital Moves. Onze expert-trainers staan voor je klaar! digital moves

MEER INFORMATIE