Afgelopen week heb ik weer een aantal mensen erop gewezen dat je de populaire app ‘WhatsApp’ via een computer of laptop kunt gebruiken. Veel mensen weten dit blijkbaar nog niet, terwijl deze interessante functie al ruim drie jaar bestaat. Een mooi moment dus om via dit blog uit te leggen hoe je dit doet. Want het is niet alleen hartstikke makkelijk, maar het is vooral ook ontzettend handig voor socialmedia- en marketingmanagers om te gebruiken!

Hoe gebruik je WhatsApp op je computer of laptop

Het is heel makkelijk om WhatsApp op je computer of laptop te gebruiken. Je hebt alleen een browser nodig op je pc of laptop én een werkend WhatsApp-account op je telefoon.

De eerste stap is om je internet browser op te starten op je computer of laptop. Gebruik het liefst de browser Firefox of Chrome, of Safari voor de Apple gebruikers, deze werken het prettigste.

Surf dan naar https://web.whatsapp.com/  en je ziet daar direct een QR-code midden in je beeld verschijnen. Dat is dat vierkante blok met allemaal streepjes en blokjes.

Hoe gebruik je WhatsApp op je computer of laptop

Een QR-code is een vierkante, geblokte barcode die ingescand kan worden met een mobiele telefoon. Door de code te scannen wordt deze omgezet in tekst of je wordt direct doorverwezen naar een internetadres. De QR-code zorgt dus voor een bepaalde actie als je deze scant.

Pak nu je telefoon erbij, want we gaan nu de QR-code scannen met de app WhatsApp om zo de app met de browser te koppelen.

Scannen en koppelen

Pak je mobiele telefoon en open WhatsApp. Je gaat nu met WhatsApp de QR-code op je scherm scannen.

Ga naar ‘Instellingen’ en klik op ‘WhatsApp Web/Desktop’. Daar zie je de button ‘Scan QR-code’ staan. Hou nu je telefoon voor je beeldscherm en scan nu de QR-code.

Hoe gebruik je WhatsApp op je computer of laptop

Je ziet direct dat je browser connectie maakt. De browserversie van WhatsApp koppelt zich nu met de app versie op je telefoon. In je browser zie je je contacten en een chatvenster verschijnen.

WhatsApp Web gebruiken

Je ziet gelijk dat de interface bijna hetzelfde op je pc of laptop is dan op je smartphone. Links staan je gesprekken. Als je daarop klikt, dan opent aan de rechterkant het chatvenster. Onderin typ je dan je berichten. Je zal merken dat typen met een toetsenbord stukken sneller gaat dan typen op je mobiele telefoon. Gemakkelijk he?

Hoe gebruik je WhatsApp op je computer of laptop

Afbeelding of video meesturen

Wil je een afbeelding of een video meesturen? Dat kan ook via de webversie. Klik rechtsboven op het paperclipje en je ziet gelijk de diverse mogelijkheden.

Hoe gebruik je WhatsApp op je computer of laptop

Net als met je app verstuur je hier foto’s, video’s, contacten, documenten en je kunt zelfs de camera van je laptop gebruiken om een foto te maken én te versturen.

Handig voor socialmedia- en marketingmanagers

Het gebruik van WhatsApp via een computer of laptop heeft heel veel voordelen voor socialmedia- en marketingmanagers. Op deze manier kun je gemakkelijk afbeeldingen en filmpjes van iedereen binnenkrijgen en op je pc opslaan. Deze kun je dan later weer gebruiken voor je socialmediakanalen. Je hoeft dus niet meer telefoons op je pc of laptop aan te sluiten, maar je doet alles gemakkelijk via WhatsApp.

Hoe gebruik je WhatsApp op je computer of laptop

Blijf altijd verbinding houden

Zorg wel altijd dat je telefoon verbinding houdt met het internet. Valt dit weg, of is je telefoon te ver verwijderd van laptop/desktop, dan is het ook niet mogelijk om WhatsApp via je browser te gebruiken. De webversie van WhatsApp maakt verbinding met je telefoon om berichten te synchroniseren. Alles wat je via je browser doet, zie je direct terug op je telefoon en andersom.

Tips and Tricks

Bekijk alle handige tips and tricks hoe je WhatsApp nog effectiever kunt inzetten!

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

MIS NOOIT MEER DE BESTE TIPS OVER SOCIAL MEDIA VAN CORINNE KEIJZER

  • Al ruim 50.000 abonnees
  • 2 keer per maand
  • Exclusieve tips, tricks en uitleg
  • Het laatste nieuws over socialmedia van Corinne Keijzer