WhatsApp is een van de populairste apps in Nederland. Maar liefst 11,5 miljoen mensen hebben WhatsApp op hun telefoon geïnstalleerd en ruim 8,5 miljoen daarvan gebruiken het dagelijks. Een ongekend succes wat in 2009 het levenslicht zag en in 2014 werd gekocht door Facebook. Tegenwoordig sturen we eerder een appje naar iemand, dan dat we die persoon bellen. Dagelijks worden er zelfs wereldwijd 42 miljard (!) berichten verstuurd. Maar je kunt veel meer met WhatsApp dan alleen maar berichten versturen. Ik geef je hier maar liefst 24 handige WhatsApp tips die je echt moet weten!

Onze handige WhatsApp tips

Bekijk hier de 24 handige WhatsApp tips die wij voor jou op een rijtje hebben gezet. Let op: niet alle tips werken op Android, met name de ‘swipe’-opties.

01. Zet je belangrijke contactpersoon bovenaan

Je partner of je beste vriend(in) wil je natuurlijk razendsnel kunnen appen. Maar het is zo vervelend om elke keer door je lijst met chats heen te scrollen om deze persoon te vinden. Het makkelijkste is om deze persoon direct bovenaan te zetten. En dat kan! Je kunt namelijk een chat vast zetten.

Ga naar de chat die je vast wilt zetten. Swipe naar rechts et voila. Daar komt de optie ‘Maak vast’ tevoorschijn. Klik daarop en je chat wordt bovenaan je lijst vastgezet.

24 handige WhatsApp tips die je echt moet weten

Dat een chat is vast gezet zie je doordat er nu een pin bij staat rechtsonder.

02. Bericht op ‘ongelezen’ zetten

Als je de eerste tip uitgevoerd hebt, dan zie je direct de tweede tip verschijnen. Namelijk de optie ‘ongelezen’. Je kent het wel. Je leest een berichtje en bedenkt dat je daar later nog op wilt antwoorden. Maar dan vergeet je hem. Swipe je bericht in het chatoverzicht naar rechts. Zet dan het berichtje op ‘ongelezen’ en je berichtje krijgt het bekende blauw bolletje naast de chat. Alleen dan zonder een cijfertje erin. Op deze manier kun je altijd je chat terug kunt vinden om je antwoord te versturen.

24 handige WhatsApp tips die je echt moet weten

03. Het delen van je locatie

Het is niet alleen een makkelijke manier om contact te houden met al je vrienden en familie. Met WhatsApp kun je ook heel eenvoudig iemand laten weten waar je precies bent.

Open een chat met de persoon die je wilt laten weten waar je bent. Klik dan onderaan op het ‘+’ teken. Klik dan op ‘Locatie’.

24 handige WhatsApp tips die je echt moet weten

Dan opent zich een scherm waar je locatie op gezocht wordt. Wacht even een paar seconden zodat je locatie nauwkeurig bepaald kan worden. Naast je eigen locatie zie je ook een aantal locaties in de buurt verschijnen. Deze kun je eventueel ook versturen. Misschien handig als punt van herkenning.

Klik op ‘Verstuur uw huidige locatie’ en je ziet in je chat direct een plattegrondje verschijnen met daarop een pin en een blauw bolletje. Fijn als je iemand uit moet leggen waar je precies zit of bent op dat moment.

04. Het delen van je live locatie

Naast het delen van een vast punt, kun je ook een locatie delen wanneer je in beweging bent. Bijvoorbeeld als je in de auto zit. De ontvanger kan dan live meekijken waar je op dat moment bent. Een superhandige optie! Deze optie werkt zowel in groepen als in individuele chats.

Klik wederom op het ‘+’ teken in een chat. Klik op ‘locatie’. En klik daarna op ‘Deel live locatie’ en geef aan hoe lang je de live locatie wilt delen. Een kwartiertje, een uur of acht uur. Maar geen zorgen, je kunt het live delen op elk moment stoppen.

Hoe deel je een live locatie via WhatsApp

Zodra je de tijd hebt aangegeven klik je op het blauwe pijltje en de ontvanger kan nu live meekijken waar jij je bevindt. Je ziet ook onderaan het kaartje de optie ‘stop met delen’. Wanneer je dat aanklikt stopt ook delen van je live locatie.

05. Een groep aanmaken

Nog zo’n handige optie van WhatsApp. Niet alleen met individuen, maar ook met een hele groep chatten. Het aanmaken van een nieuwe groep voor een groepsgesprek gaat heel gemakkelijk. Klik in het chatoverzicht op ‘Nieuwe groep’.

Een nieuwe groep maken in WhatsApp

Selecteer uit jouw contactenlijst de deelnemers en voeg deze toe. Klik op ‘volgende’ en geef de groep een naam of onderwerp.

Een nieuwe groep maken in WhatsApp

Voeg daarna een afbeelding toe. Klik op het fototoestelletje linksboven en zoek een gepaste herkenbare foto voor de groep en selecteer deze. Als je de afbeelding en de naam hebt gekozen voor je WhatsApp groep, dan klik je rechtsboven op ‘Maak’ et voila… je groep is aangemaakt.

06. Een groep even stilzetten

Groepen zijn superhandig en makkelijk om aan te maken. Maar groepen kunnen ook erg druk zijn en soms heb je daar even geen tijd voor en wil je niet gestoord worden door alle berichten die je binnen krijgt.

Dan is het handig om de groep op ‘stil’ te zetten! Je krijgt dan tijdelijk geen (push)meldingen als er een nieuw berichtje in de groep is geplaatst door een van de leden en je kunt ze, op het moment dat het jou uitkomt, rustig doorlopen.

Open de chat van de groep. Klik daarna bovenaan op de naam van de groep. Je ziet dan de ‘Groepsinformatie’ verschijnen. Klik dan op ‘Stil’ en kies de tijdsperiode. Je kunt kiezen uit acht uur, een week of een jaar. Je groep is nu gedempt.

Een WhatsApp groep stilzetten of dempen

Wil je dit teniet doen, dan hoef je niet te wachten totdat de tijdsperiode over is. Maar je gaat naar hetzelfde menu en klikt op ‘Gedempt’ en daarna op ‘Geluid aan’. Je krijgt dan weer een pushmelding als er een berichtje is geplaatst in de groep.

07. Wie heeft mijn bericht gelezen in een groepschat

Als je in een groepsgesprek een berichtje verstuurt, dan wil je graag weten wie deze al gelezen heeft. Niet iedereen leest het berichtje tegelijk. Je ziet dus niet direct het blauwe vinkje in je berichtje.

Swipe je berichtje naar links en komt in het ‘Berichtinformatie’ terecht. Daar zie je staan aan wie het berichtje is afgeleverd, maar ook wie het berichtje al gelezen heeft en op welk tijdstip.

Wie heeft een bericht gelezen in de groepsapp

08. Iemand aan een groepschat toevoegen

Wil je iemand toevoegen aan een groepschat? Dat kan alleen als je beheerder bent van een groep.

Klik op de naam van de groep en je komt terecht in de ‘Groepsinformatie’. Scroll omlaag en je ziet de optie ‘Voeg deelnemers toe’.

Iemand aan een groepschat toevoegen

Klik daarop en selecteer de nieuwe deelnemer(s) en klik daarna rechtsboven op ‘Maak’. Je nieuwe deelnemer wordt toegevoegd en in de groepschat krijgen de overige deelnemers te zien dat er iemand is toegevoegd aan het gesprek.

09. Iemand uit een WhatsApp groep verwijderen

Je hebt niet alleen de optie om mensen toe te voegen aan je groepsgesprek. Als beheerder zijnde heb je ook de optie om iemand te verwijderen. Klik op de naam van de groep en je komt terecht in de ‘Groepsinformatie’. Scroll omlaag en je ziet alle deelnemers. Klik op de deelnemer die je wilt verwijderen. Een scherm opent en onderaan zie je in het rood ‘Verwijder uit groep’. Klik daarop en de persoon wordt verwijderd.

Iemand verwijderen uit een WhatsApp groep

10. Iemand anders Beheerder van een WhatsApp groep maken

Als je een WhatsAppgroep hebt opgericht, dan wil je soms dat iemand anders beheerder daarvan wordt naast jezelf of samen met jou. Als groepsbeheerder kun jij dan een deelnemer in de groep ook beheerder maken.

Klik op de naam van de groep en je komt terecht in de ‘Groepsinformatie’. Scroll omlaag en je ziet alle deelnemers. Klik op een naam en je krijgt dan een rijtje met opties. Één daarvan is ‘Maak groepsbeheerder’. Klik daarop en die persoon wordt beheerder.

Maak iemand groepsbeheerder van een WhatsAppgroep

11. Belangrijke berichten markeren

In een chat wordt er een berichtje geplaatst wat je niet wilt vergeten. Een adres, een tijdstip of andere belangrijke informatie. Maar een chat kan soms zo hard gaan dat je met geen mogelijkheid dat berichtje terug kan vinden. Daar heb ik een truukje voor!

Hou heel even het berichtje wat je wilt onthouden ingedrukt. Een venstertje komt tevoorschijn met als eerste optie een sterretje. Klik daarop en je ziet dat je berichtje in eens een sterretje heeft gekregen.

Markeer berichten met een ster

Om de berichten met een sterretje terug te vinden klik je bovenaan op de naam met wie je chat (of op de groepsapp naam) en je komt in de ‘informatie’. Daar zie je ‘berichten met ster’ staan. Klik daarop en je ziet het belangrijke berichtje wat je wilde onthouden. Je kunt deze bekijken of erop klikken om naar de plek in de chat te gaan wanneer je dat berichtje hebt ontvangen. Handig!

12. Bericht zoeken in WhatsApp gesprek

Stel dat je nog niet wist van tip nummer 11, dan heb je vast wat aan tip nummer 12! De zoekfunctie binnen WhatsApp. In het chatoverzicht zie je bovenaan de zoekfunctie staan. Zet daar het woord in waar je naar zoekt en WhatsApp laat direct alle gesprekken met het daarbij behorende bericht zien waarin dat woord staat.

Zoeken in WhatsApp

13. Bericht doorsturen

Berichten kun je niet alleen een ster geven zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. Berichten kun je via dezelfde weg ook doorsturen of kopiëren zodat je deze naar iemand anders kan sturen.

Hou het berichtje even ingedrukt en je ziet een scherm openklappen met daarop een sterretje, ‘Antwoord’, ‘Stuur door’ en als je op het rechterpijltje klikt zie je ook de opties ‘Kopieer’ en ‘Verwijder’.

WhatsApp bericht doorsturen

Klik op ‘Stuur door’ en onderaan je chat zie je linksonder een krom pijltje staan. Klik daarop en selecteer de contactpersoon aan wie je het bericht wilt doorsturen.

14. Bericht kopiëren

Wil je een bericht kopiëren, volg dan bovenstaande stappen en klik dan op ‘kopiëren.’ Open daarna de chat en hou het berichtenvenster ingedrukt. Het woordje ‘Plak’ komt dan tevoorschijn. Klik daarop en je gekopieerde bericht komt daar dan te staan.

15. Een bericht verwijderen in een WhatsApp chat

De meest gestelde vraag over WhatsApp: “Kun je een bericht verwijderen die je gestuurd hebt?”. Heb je per ongeluk een WhatsApp-bericht naar de verkeerde persoon gestuurd? Of een berichtje waar je direct spijt van hebt? Dan is het inderdaad mogelijk om je bericht in te trekken.

Voorheen kon dat alleen op je eigen telefoon. Maar sinds kort kun je ook berichtjes compleet laten verwijderen, zodat een ander dit ook niet meer ziet. Deze krijgt dan alleen het bericht ‘Dit bericht is verwijderd’ te zien.

Een WhatsApp bericht verwijderen

 • Hou het berichtje wat je wilt verwijderen even ingedrukt en je ziet een scherm openklappen met daarop een sterretje, ‘Antwoord’, ‘Stuur door’ en als je op het rechterpijltje klikt zie je ook de opties ‘Kopieer’ en de knop waar het om gaat: ‘Verwijder’. 

Een bericht verwijderen in WhatsApp

 • Klik daarop en je ziet dat je meerdere berichten kunt selecteren.
 • Klik daarna op het vuilnisbakje linksonder.
 • Je ziet dan de optie ‘Verwijder voor iedereen’ of ‘Verwijder voor mezelf’.
 • Kies de eerste optie en je bericht wordt compleet verwijderd.

Er zit echter een tijdslimiet aan die optie verbonden. Om precies te zijn 4096 seconden (± 1 uur en 8 minuten, voorheen was dat 7 minuten). Je hebt dus eventjes de tijd :)

16. Een contact delen met een ander

De details van een contactpersoon uit jouw telefoon delen met een ander. Dat is zo gebeurd. Klik onderaan de chat op het ‘+’ teken en klik op ‘Contact’.

Contacten delen via WhatsApp

Jouw lijst met contactpersonen komt dan tevoorschijn. Selecteer de persoon of personen die je wilt delen en klik op ‘Gereed’ (rechtsbovenaan). En de gegevens worden gelijk verstuurd zodat de ander dit kan opslaan op zijn telefoon.

17. Foto’s en filmpjes versturen

Een van de meest gebruikte opties van WhatsApp: het versturen van foto’s en filmpjes naar anderen. Heel makkelijk om te doen! Klik in een chat onderaan op het ‘+’ teken en klik op ‘Foto- en videobibliotheek’.  Je ziet dan al je foto’s en filmpjes verschijnen.

Foto's en filmpjes versturen via WhatsApp

Klik op het item wat je wilt versturen en klik op het blauwe pijltje rechtsonder om deze te versturen.

Wil je meer dan één foto of filmpje versturen via WhatsApp, klik dat op het ‘+’ teken linksonder. Want dan kun je gelijk nog meer foto’s of filmpjes sturen! Selecteer dan de items die je wilt versturen en klik dan rechtsboven op ‘Gereed’ en je stuurt gelijk meerdere foto’s of filmpjes.

18. Gekke GIFjes versturen

Ja, ook dat kan met WhatsApp! Van die kleine bewegende afbeeldingen versturen. Klik in een chat onderaan op het ‘+’ teken en klik op ‘Foto- en videobibliotheek’ en daarna linksonderaan op ‘GIF’ en je krijgt een waslijst aan grappige GIFjes te zien die je versturen kunt.

GIFje in WhatsApp gebruiken

Wil je een specifiek GIFje? Dan heb je bovenaan de optie om naar een onderwerp te zoeken.

Heb je een GIFje gevonden? Klik erop en je hebt zelfs de mogelijkheid om deze te bewerken voordat je hem verstuurt. Plaats emoticons op je GIF, stickers, of schrijf er teksten op. Heel erg leuk om dit eens uit te proberen.

Versturen doe je daarna door onderaan het blauwe pijltje te klikken.

19. Documenten versturen via WhatsApp

Niet alleen is het mogelijk om foto’s en filmpjes te versturen via WhatsApp, maar je kunt ook documenten versturen. PDF’s en Word files bijvoorbeeld. Deze kun je rechtstreeks vanuit Dropbox, Google Drive of iCloud Drive van Apple. toevoegen.

Documenten delen via WhatsApp

Klik in een chat onderaan op het ‘+’ teken en klik op ‘Document’. Selecteer op welke service je het bestand hebt staan. Zoek daarna je bestand op en verstuur deze.

20. Spraak versturen via WhatsApp

Berichten typen is soms vervelend. Vooral als je lange berichten moet typen. Je kan dan ook een spraakberichtje sturen. Een audiobericht noemen ze dat bij WhatsApp.

Hoe doe je dat? Je opent een chatbericht en in plaats van dat je gaat typen, klik je rechtsonder op het microfoontje. Je ziet dan een secondewijzer lopen. Spreek je boodschap in en zodra je klaar bent laat je het microfoontje los en je spraakbericht wordt verstuurd.

Soms wil je een heel lang bericht versturen en word je vinger moe van het ingedrukt houden. Veeg dan heel even naar boven. Want boven je microfoontje zie je dan een symbool van een open slotje. Swipe omhoog totdat het slotje dichtgaat en dan kun je gewoon doorpraten zonder je vinger continue op het microfoontje te moeten houden.

Spraak versturen via WhatsApp

Wil je het bericht toch niet versturen, terwijl je bezig bent met opnemen? Swipe dan met je vinger naar links en je bericht wordt geannuleerd en niet verstuurd.

Als je opneemt met het slotje erop, dan zie je onderaan ‘Annuleren’ staan. Klik daarop en de opname wordt gestopt en niet verstuurd.

21. Je tekstbericht citeren

Geen zin om te typen? Laat je smartphone dat dan voor je doen! Citeer je bericht en WhatsApp maakt er een tekstbericht van. Klik in een tekstbericht en je toetsenbord komt te voorschijn. In plaats van dat je gaat typen ga je tegen je telefoon praten. Klik eerst het microfoontje links naast je spatietoets aan.

Spreken in WhatsApp

Je ziet dan dat je toetsenbord veranderd in geluidsgolven. Begin dan je bericht rustig en duidelijk in te spreken. Je ziet dat in het tekstvlakje jouw gesproken bericht als tekst wordt neergezet. Makkelijk he? Check de tekst wel nog even goed, soms snapt het systeem niet direct wat je zegt of schrijft bijvoorbeeld een naam net even iets anders dan jij bedoelt.

Je tekstbericht citeren

Als je klaar bent klik je op het blauwe pijltje en je tekstbericht wordt verstuurd.

22. Bellen en videobellen met WhatsApp

Ook dat kan! Aanvankelijk was WhatsApp een app waarmee je alleen kon chatten, maar tegenwoordig kun je ook bellen en videobellen met WhatsApp. Ga naar een gesprek en dan zie je rechtsboven twee icoontjes staan. Een camera en een telefoonhoorn.

Camera en Telefoon

Als je op de telefoonhoorn klikt, dan bel je direct met je contactpersoon. WhatsApp bellen is gratis. Alleen gebruik je dataverkeer. Volgens WhatsApp kost een telefoongesprek ongeveer 500 Kilobyte per minuut. Dat is dus niet veel.

Naast bellen kan je dus ook videobellen met WhatsApp. Klik je op de camera om te gaan videobellen. Je belt dus met bewegend beeld erbij. Hoe leuk is dat!?

24 handige WhatsApp tips die je echt moet weten

Via een gesprek kan je bij deze twee opties komen, maar ook via de optie ‘Gesprekken’ wat je onderin WhatsApp vindt. Als je daarop klikt, dan kom je in een overzicht met al je bel- en videobelgesprekken. Rechtsboven zie je een telefoonhoorn met een + erbij. Klik daarop en zoek de persoon met wie je dit wilt doen. Ook hier zie je een camera en telefoonhoorn achter de naam staan. Bellen maar!

23. Gebruik WhatsApp op je computer of laptop

Het is heel makkelijk om WhatsApp op je computer of laptop te gebruiken. Ik heb daar een uitgebreide blog over geschreven over hoe je dat doet. Bekijk die hier.

24. Achtergrond wijzigen van je chatvenster

Ben je die witte achtergrond zat en wil je wat anders? Dan kan dat.

 • Klik onderaan op ‘Instellingen’.

Instellingen van WhatsApp

 • Vervolgens klik je op ‘Chats’
 • Bovenaan zie je ‘Achtergrond’ staan. Klik daarop.
 • Je hebt dan de keuze uit ‘Achtergronden’ (met allerlei afbeeldingen), ‘Effen kleuren’ en ‘Foto’s’.
 • Maak je keuze en stel je nieuwe achtergrond in :)

Zo makkelijk is het om je achtergrond aan te passen!

 

25. Een ‘like-emoji’ geven aan een berichtje

Een leuke toevoeging aan Whatsapp is het geven van een soort ‘like’ reactie aan een bepaald berichtje wat je krijgt. Zo hoef je niet een reactie te typen, maar geef je door middel van een simpel icoontje aan hoe je over het berichtje denkt.

Druk met je vinger op het berichtje en de bekende functies schieten omhoog én sinds mei 2022 dus ook een rijtje emoticons.

Kies er eentje uit en deze komt direct onder het berichtje te staan. In het voorbeeld hieronder heb ik het bekende ‘duimpje’ gebruikt. De verstuurder krijgt daar weer een melding van.

Handig he?

26. Je tekst opmaken – Tekst cursief of vet maken in WhatsApp

Wist je dat je je tekst ook kunt opmaken in Whatsapp? Jazeker! Je kunt je tekst, net als in een Word document of email dikdrukken, cursief of zelf doorstrepen!
Helaas heeft Whatsapp geen makkelijk tekstopmaak knopjes, maar er is wel een andere simpele manier om dit voor elkaar te krijgen.

Dikgedrukt – Bold:
Wil jij een woord dikgedrukt hebben? Plaats dan je woord tussen 2 asteriksen (sterretjes) zoals dit: *dikgedrukt*

Schuin gedrukt – Cursief:
Wil jij een woord schuingedrukt hebben. Plaats dan je woord tussen 2 underscores (plat liggend streepje) zoals dit: _schuin gedrukt_

en als laatste optie

Doorgestreept:
Wil jij een woord doorstrepen? Plaats dan je woord tussen 2 tildes (het golfjes teken) zoals dit: ~doorgestreept~

 

Maar je kunt natuurlijk ook de snelkoppeling opties van je telefoon gebruiken.

 • Android: Tik en houd de tekst die je invoert ingedrukt. Kies dan VetCursief, of Meer. Tik op Meer om Doorgestreept  te selecteren.
 • iPhone: Tik op de tekst die je invoert in het tekstveld > Selecteer of Selecteer alles > B_I_U. Selecteer dan VetCursief of Doorgestreept.

 

27.

Heb jij nog WhatsApp tips?

Heb jij nog tips die hier niet tussen staan? Laat het ons in de comments weten! Dan plaatsen we deze erbij :)

 

Social media expert en trainer Corinne Keijzer

Meer succes met LinkedIn!

Wil je meer weten over LinkedIn en de mogelijkheden leren kennen?

- Bekijk onze effectieve LinkedIntrainingen en -programma's op Digital Moves: https://www.digitalmoves.nl/trainingen-en-workshops/

- Zelf leren via onze boeken op Some Bookshttps://www.somebooks.nl

- Leer wanneer jij wil met onze uitgebreide online video trainingen via onze Digital Moves Academy: https://www.digitalmoves-academy.nl/