De directie van Instagram kondigde afgelopen maand aan dat de miljardste Instagram gebruiker was geregistreerd. Één miljard accounts over de hele wereld en het platform groeit nog steeds hard door. Het is ongekend populair en veel bedrijven beginnen nu pas de enorme impact in te zien van Insta en beginnen ook een account. Ik krijg daarom ook veel vragen hoe het Instagram landschap er in Nederland uit ziet. Hoeveel Nederlanders hebben nu een Instagram account. Ik laat het je zien in dit blog.

“Instagram is toch voor jongeren?”

De eerste opmerking die ik altijd hoor als ik over Instagram begin. In zekere zin klopt dit ook, want in Nederland heeft op dit moment met name de jeugd dit prachtige platform omarmt. Zij gebruiken Instagram dan ook het meeste in vergelijking met andere leeftijdscategorieën. Het gebruik van Instagram, maar ook Snapchat, is relatief sterk onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar.

Het totale gebruik van social media in Nederland

Het totale gebruik van social media in Nederland (onderzoek door Newcom)

Het gebruik van Instagram in Nederland stijgt bij 20-39 jarigen

In het totale gebruik is Instagram met name populair in de leeftijd 15-19 jaar, maar zie je dat de 20-39 jarigen met een inhaalslag begonnen zijn. Deze groep ontdekt nu ook hoe ontzettend leuk Instagram is en deze leeftijdscategorie groeit daarom ook erg hard zoals de cijfers laten zien.

Gebruikers van Instagram in Nederland

Gebruikers van Instagram in Nederland (onderzoek door Newcom)

We gebruiken Instagram dagelijks steeds meer

Die trend is wellicht herkenbaar voor de dertigers. Veel nemen nu ook een Instagram account en zijn daar ook direct dagelijks actief op. Als je de cijfers van het dagelijks gebruik van Instagram bekijkt, dan zie je dat behoorlijk gegroeid is. De 15-39 jarigen gebruiken dit platform steeds meer.

Het dagelijks gebruik van Instagram in Nederland

Het dagelijks gebruik van Instagram in Nederland (onderzoek door Newcom)

Hoeveel Nederlanders hebben een Instagram account

Meer dan één miljard mensen op deze aardbol hebben een Instagram account. Maar hoe zit dat in Nederland? Van de ruim 17 miljoen Nederlanders hebben al 4,1 miljoen een Instagram account (note: je mag pas vanaf 13 jaar een Instagram account aan maken). Daarmee is Instagram inmiddels Twitter gepasseerd in de rangorde.

Cijfers social media in Nederland 2018

Cijfers social media in Nederland 2018 (onderzoek door Newcom)

Instagram staat dus op de 5e plaats achter LinkedIn, YouTube, Facebook en Whatsapp. Van die 4,1 miljoen Nederlanders maakt 2,1 miljoen er dagelijks gebruik van. Dat is bijna hetzelfde aantal als dat van YouTube wat op de 3e plaats staat. Het percentage Nederlanders wat Instagram gebruikt groeit. En groeit door in 2018.

De groei van Instagram gaat maar door

Instagram groeit het sterkste van alle social media platformen en heeft dus nu 4,1 miljoen gebruikers, waarvan 2,1 miljoen dagelijks op het platform te vinden zijn en het gebruiken. Deze groei is mooi in kaart gebracht door de onderzoekers van Newcom. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat vanaf 2016 Instagram als een raket omhoog schiet. De verwachting is dat door alle nieuwe ontwikkelingen binnen Instagram deze groeide komende jaren door blijft gaan.

De groei van Instagram in Nederland

De groei van Instagram in Nederland (onderzoek door Newcom)

Grijp je kans en start met Instagram

Nu is het de tijd om in te stappen op Instagram als je dit nog niet gedaan hebt. Nu is het moment om een goede strategie voor dit platform te ontwikkelen en op te starten. Dit platform blijft de komende jaren alleen maar groeien en het zou een gemiste kans zijn om niet ermee te beginnen. Ik wens je alvast veel succes!

* met dank aan het onderzoek van Newcom

MEER SUCCES MET INSTAGRAM!

 

Download Instagram Checklist

Speciaal voor bedrijven en organisaties die succesvol aan de slag willen met Instagram, heeft socialmedia-expert Rik Keijzer een gratis checklist opgesteld. Ga aan de slag met een lijst met punten die de basis vormen van jouw Instagram profiel en maak een professionele start met dit stappenplan.